Zoeken
-
Dadels, fruit van de levensboom
Ben jij ook dol op dadels en gebruik je ze in al je baksels? Begrijpelijk! Deze heerlijke gedroogde vruchten worden in veel culturen al eeuwen gebruikt in allerlei hartige en zoete maaltijden. Dadels zijn zowel vers als gedroogd te krijgen, alhoewel de verse wat moeilijker te vinden zijn. Wat is de geschiedenis van de dadel en waarom is het zo'n fijne vrucht? -
Limoenkokosreepjes vegan; heerlijk!
Heb je ook wel eens zin in een verfrissende zoete snack op een warme zomerse dag? Maak dan deze heerlijke en vrij verantwoorde limoenkokosreepjes! Een werkelijke smaaksensatie in je mond op basis van havermout, dadels, kokosmelk, cashewnoten en vanille. Ze zijn supermakkelijk te maken en goed in de vriezer te bewaren. -
Gelukstruffels
Gelukstruffels kan je op diverse manieren maken en zijn relatief gezond als versnapering. We geven je 4 recepten voor dadel-notentruffel, choco-chiptruffel, chocotruffel, lavendel-lemontruffel. Alledrie niet te versmaden lekker en vrij makkelijk te maken. De basis is altijd dadels. Er zit geen toegevoegde suiker in. -
De Beste Guilt Free Brownies Ooit!
Worstel jij ook met iets lekkers maken zonder gluten, zuivel en suiker? Dan raden we je aan om eens dit recept te proberen van de lekkerste Guilt Free Brownies Ooit. Er zit zelfs groente in, namelijk courgette! Hij is gezoet met dadels die van zichzelf ook weer rijk zijn aan vezels en andere prettige stoffen. Hij is eenvoudig te maken en geknipt voor de ware healthfreak (en dat zijn wij!). -
Glutenvrije speculaas
Behalve dat dit recept glutenvrij is, bevat het geen geraffineerde suikers en is het makkelijk te bereiden zonder zuivel. Met de ingrediënten kun je spelen, ik heb dit keer boekweitmeel gebruikt. Mocht het deeg iets te droog uitpakken, voeg iets meer vocht toe. Je wilt nooit meer anders. Speculaas kan op zoveel manieren bereid worden. -
Resveratrol; een belangrijke antioxidant
In de wereld der polyfenolen, ook wel fytonutriënten geheten, neemt resveratrol een belangrijke plaats in. Het stofje is inmiddels vrij bekend geworden om zijn toepassingen. Resveratrol zit in hoge mate in rode druiven en dus ook in rode wijn, maar er zijn ook andere bronnen zoals pinda's dadels, chocolade, aardbeien, tomaten en soja. Wat doet dit stofje? -
Oma’s kruidkoek
We geven je graag dit recept voor oma's kruidkoek. Met heerlijke kruiden als kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember. De basis is opgebouwd uit allerlei gedroogd en fijngesneden fruit. Deze laat je weken in een port of likeur. Het maken duurt ongeveer anderhalf uur inclusief oventijd. -
Suiker- en glutenvrije wortelcake
Gaat je ook stralen als weinig moeite wordt beloond met oergeluk voor de smaakpapillen? Voor een lekkere en behoorlijk gezonde wortelcake hoef je echt niet lang in de keuken te staan. Je moet weliswaar alle spullen in huis hebben of zo vrij zijn een variatie op dit thema te maken. Maar goed, als het klaar is heb je een bommetje energie, gezoet met banaan en gedroogde vruchten. -
Graan, doen of liever laten?
Het tegenwoordige graan is niet meer het graan zoals we dat vroeger van het land haalde. De moderne wetenschap heeft veel aan de plant gesleuteld zodat het groter en voller zaad oplevert. Is dit voor ons wel goed? Wat zit er in graan en hoe reageren wij als mens daarop? Er zijn steeds meer mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gluten. -
Lysine, sleutel voor een goede weerstand tegen virussen
Wat is lysine? En wat doet het voor ons lichaam? L-Lysine is een eiwitbestanddeel, ook wel een aminozuur. Er zijn veel verschillende amniozuren, die ook weer een andere werking hebben. Lysine en arginine zijn elkaars concurrenten. Als je teveel argininerijke producten eet, kan je een tekort aan lysine krijgen. Ze houden elkaar in balans. Maar er is nog meer. -
Vezels: basis voor een goede gezondheid
Wist je dat er zowel verteerbare als onverteerbare vezels zijn en dat beide soorten een andere rol spelen in de darmen? Ik neem je mee op een reisje door onze darmen om het belang van vezels uit te leggen. In Nederland heeft 51% van de mensen darmklachten, dat is de helft van de bevolking. 90% van de bevolking krijgt te weinig vezels binnen, terwijl men denkt van wel. -
Osteoporose, de stille epidemie
Bot is levend weefsel, anders dan je misschien zou verwachten. Immers, je skelet lijkt altijd even stevig en aanwezig als steunpilaar voor je lijf en als beschermer van de organen in je bovenlichaam. Maar je botten worden continu opgebouwd en afgebroken. Voeding en beweging hebben een belangrijke functie in het onderhouden van gezonde botten. -
Welke voeding is rijk aan tryptofaan?
Tryptofaan is een belangrijk eiwitbestanddeel (aminozuur) dat we alleen via onze voeding binnen kunnen krijgen. Het is van belang voor ons geestelijk welzijn en om goed te kunnen slapen. Uit tryptofaan worden onder andere de neurotransmitters serotonine en melatonine gemaakt. Welke symptomen kun je hebben bij een tekort? Welke voeding kun je eten om tryptofaan binnen te krijgen? -
Smake(le)lijk bananenbrood in een handomdraai
Dit smakelijke bananenbrood kun je heel makkelijk maken van oude bananen die je thuis nog hebt liggen en die anders in de compostbak zouden verdwijnen. Je kunt er diverse soorten meel en ingrediënten voor gebruiken. Dit brood kan eigenlijk niet mislukken. En verpakt in aluminiumfolie kun je hem prima een paar dagen buiten de koelkast bewaren. -
Is alle suiker ongezond?
Is alle suiker ongezond? Er is tegenwoordig veel te doen om suiker. Logisch, want we krijgen het veel meer binnen dan vroeger. Er zijn veel verschillende soorten suikers en er is een verschil tussen snelle suikers en trage suikers én Zijn ze allemaal even ongezond? We leggen je graag meer uit over wat suiker doet en wat er voor suikers bestaan. Daarnaast hebben we een gezonde vuistregel. -
Acné
Waarom krijg je acné? Oorzakelijk gezien houdt het verband met je darmgezondheid, voedingspatroon, lymfe- en afweersysteem, lever en/of hormoonhuishouding. Natuurgeneeskundig gezien worden de meeste acné-achtige huidproblemen in verband gebracht met een verstoring in je lichaam van de afvoer van afvalstoffen. -
10 Voedingsstoffen voor gezonde gewrichten
Gewrichtsaandoeningen zijn een groeiend probleem wereldwijd en zo ook in Nederland. Dit heeft niet alleen te maken met veroudering, maar ook met een bevolking die steeds meer te maken krijgt met overgewicht of slechte voedingsgewoonten. Wat heeft voeding te maken met gewrichtsaandoeningen? En welke voeding kun je dan het beste eten?