Zoeken
Filter
-
Dadels, fruit van de levensboom
Ben jij ook dol op dadels en gebruik je ze in al je baksels? Begrijpelijk! Deze heerlijke gedroogde vruchten worden in veel culturen al eeuwen gebruikt in allerlei hartige en zoete maaltijden. Dadels zijn zowel vers als gedroogd te krijgen, alhoewel de verse wat moeilijker te vinden zijn. Wat is de geschiedenis van de dadel en waarom is het zo'n fijne vrucht? -
Limoenkokosreepjes vegan; heerlijk!
Heb je ook wel eens zin in een verfrissende zoete snack op een warme zomerse dag? Maak dan deze heerlijke en vrij verantwoorde limoenkokosreepjes! Een werkelijke smaaksensatie in je mond op basis van havermout, dadels, kokosmelk, cashewnoten en vanille. Ze zijn supermakkelijk te maken en goed in de vriezer te bewaren. -
Gelukstruffels
Gelukstruffels kan je op diverse manieren maken en zijn relatief gezond als versnapering. We geven je vier recepten: dadel-notentruffel, choco-chiptruffel, chocotruffel en lavendel-lemontruffel. Allemaal niet te versmaden lekker en vrij makkelijk te maken. Dadels zijn altijd de basis. Er zit geen toegevoegde suiker in. -
De Beste Guilt Free Brownies Ooit!
Worstel jij ook met iets lekkers maken zonder gluten, zuivel en suiker? Probeer dan eens dit recept van de lekkerste Guilt Free Brownies Ooit. Er zit zelfs courgette in! Deze brownies zijn gezoet met dadels die van zichzelf ook weer rijk zijn aan vezels en andere prettige stoffen. Eenvoudig te maken en geknipt voor de ware healthfreak (en dat zijn wij!). -
Glutenvrije speculaas
Dit speculaasrecept bevat niet alleen geen gluten, maar ook geen geraffineerde suikers. En het is ook nog eens makkelijk te bereiden zonder zuivel. Met de ingrediënten kun je spelen. Ik heb dit keer boekweitmeel gebruikt. Als je deze speculaasbrokken eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer anders! -
Resveratrol; een belangrijke antioxidant
In de wereld der polyfenolen, ook wel fytonutriënten geheten, neemt resveratrol een belangrijke plaats in. Het stofje is inmiddels vrij bekend geworden om zijn toepassingen. Resveratrol zit in hoge mate in rode druiven en dus ook in rode wijn, maar er zijn ook andere bronnen zoals pinda's dadels, chocolade, aardbeien, tomaten en soja. Wat doet dit stofje? -
Oma’s kruidkoek
We geven je graag dit recept voor oma's kruidkoek. Met heerlijke kruiden als kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember. De basis is opgebouwd uit allerlei gedroogd en fijngesneden fruit. Deze laat je weken in een port of likeur. Het maken duurt ongeveer anderhalf uur inclusief oventijd. -
Suiker- en glutenvrije wortelcake
Ga je ook stralen als weinig moeite wordt beloond met oergeluk voor de smaakpapillen? Voor deze wortelcake hoef je echt niet lang in de keuken te staan. Je moet weliswaar alle spullen in huis hebben of zo vrij zijn een variatie op dit thema te maken. Maar als het klaar is heb je een bommetje energie, gezoet met banaan en gedroogde vruchten. -
Graan; doen of liever laten?
Het tegenwoordige graan is niet meer het graan zoals we dat vroeger van het land haalde. De moderne wetenschap heeft veel aan de planten gesleuteld zodat het groter en voller zaad oplevert. Is dit voor ons wel goed? Wat zit er in graan en hoe reageren wij als mens daarop? Er zijn steeds meer mensen met een overgevoeligheid voor tarwe en gluten. -
Lysine, sleutel voor een goede weerstand tegen virussen
L-Lysine is een eiwitbestanddeel, een aminozuur. Er zijn veel verschillende aminozuren, die elk weer een andere werking hebben. Lysine en arginine zijn elkaars concurrenten. Als je te veel argininerijke producten eet, kun je een tekort aan lysine krijgen. Ze houden elkaar in balans. Maar wat doet lysine nou precies voor je lichaam? -
Vezels: basis voor een goede gezondheid
Wist je dat er verteerbare als onverteerbare vezels zijn en dat beide soorten een andere rol spelen in je darmen? Ik neem je mee op een reisje door je darmen om het belang van deze verschillende vezels uit te leggen. In Nederland heeft 51% van de mensen darmklachten. 90% van de bevolking krijgt te weinig vezels binnen, terwijl men denkt genoeg vezelrijke voeding te eten. -
Osteoporose, de stille epidemie
Bot is levend weefsel, anders dan je misschien zou verwachten. Immers, je skelet lijkt altijd even stevig en aanwezig als steunpilaar voor je lijf en als beschermer van de organen in je bovenlichaam. Maar je botten worden continu opgebouwd en afgebroken. Voeding en beweging hebben een belangrijke functie in het onderhouden van gezonde botten. -
Welke voeding is rijk aan tryptofaan?
Tryptofaan is een belangrijk eiwitbestanddeel (aminozuur) dat we alleen via onze voeding binnen kunnen krijgen. Het is van belang voor ons geestelijk welzijn en om goed te kunnen slapen. Uit tryptofaan worden onder andere de neurotransmitters serotonine en melatonine gemaakt. Welke symptomen kun je hebben bij een tekort? Welke voeding kun je eten om tryptofaan binnen te krijgen? -
Smake(le)lijk bananenbrood in een handomdraai
Dit smakelijke bananenbrood kun je heel makkelijk maken van oude bananen die je thuis nog hebt liggen en die anders in de compostbak zouden verdwijnen. Je kunt er diverse soorten meel en ingrediënten voor gebruiken. Dit brood kan eigenlijk niet mislukken. En verpakt in aluminiumfolie kun je hem prima een paar dagen buiten de koelkast bewaren. -
Is alle suiker ongezond?
Is alle suiker ongezond? Er is tegenwoordig veel te doen om suiker. Logisch, want we krijgen het veel meer binnen dan vroeger. Er zijn veel verschillende soorten suikers en er is een verschil tussen snelle suikers en trage suikers én Zijn ze allemaal even ongezond? We leggen je graag meer uit over wat suiker doet en wat er voor suikers bestaan. Daarnaast hebben we een gezonde vuistregel. -
Acné
Waarom krijg je acné? Oorzakelijk gezien houdt het verband met je darmgezondheid, voedingspatroon, lymfe- en afweersysteem, lever en/of hormoonhuishouding. Natuurgeneeskundig gezien worden de meeste acné-achtige huidproblemen in verband gebracht met een verstoring in je lichaam van de afvoer van afvalstoffen. -
10 Voedingsstoffen voor gezonde gewrichten
Gewrichtsaandoeningen zijn wereldwijd een groeiend probleem, zo ook in Nederland. Dit heeft niet alleen te maken met veroudering, maar ook met overgewicht en slechte voedingsgewoonten. Wat hebben gewrichtsaandoeningen met je voeding te maken? En welke voeding kun je het beste eten met het oog op je gewrichten?