Blog
-
Mondgezondheid en voeding deel 2
In blog deel 1 zijn we ingegaan op de basis van tand- en mondverzorging. In deel 2 gaan we verder door op de rol van mondwaters, voeding voor een gezonde mond en tanden, en welke aandoeningen beïnvloed worden door een ongezonde mond. Bepaalde aandoeningen hebben een samenhang met hoe het met je mond gesteld is. -
Mondgezondheid
Een goede mondgezondheid voor gezonde tanden en tandvlees staat aan het begin van een algehele gezondheid. Deze connectie is niet te missen. We gaan in dit tweeluik in op diverse mondproblemen zoals slechte adem, paradontitis, candida en gaatjes. We kijken naar het belang van gezonde voeding en goede gewoonten zoals poetsen en ragen, maar ook naar natuurlijke verzorging. -
Arnica montana – Valkruid
Arnica Montana ook wel valkruid is een schattig geel bloemetje dat vooral in de bergen groeit. Hij valt onder de familie van de paardenbloem. Hij is inmiddels beschermd en mag dus niet meer zomaar geplukt worden. Het is ook niet aan te raden om zelf met arnica te gaan te experimenteren, want er zitten ook schadelijke kanten aan deze plant. -
Eiwitten; hype of noodzakelijk?
Eiwitten, proteïne, aminozuren; wat zijn dat en zijn ze nou wel of niet zo belangrijk? Je ziet momenteel steeds meer met eiwit verrijkte producten en eiwitsportproducten. Heb je dat nodig of haal je voldoende uit je voeding? En zijn er ook gevaren aan te veel eiwitten? Dit ligt deels aan je persoonlijke situatie, maar een tekort komt niet snel voor in het westen. -
Zoete aardappels vs gewone aardappels
Zoete aardappels lijken op gewone aardappels, alleen is het een andere plantensoort. Ze leveren allebei een bijdrage aan bijvoorbeeld een gezonde darmflora. Beide soorten kun je voor allerlei gerechten gebruiken en ermee bakken, stoven, stomen en koken, maak er wat lekkers van. Wat zijn hun botanische verschillen en voedingswaardeverschillen? -
Hielspoor, wat kan je eraan doen?
Heb je met vlagen pijn aan je hiel? Lijkt die pijn op en af te gaan? En vooral als je begint met lopen? Dan kan er sprake zijn van hielspoor. Dit is een vervelende, soms langdurige klacht aan de aanhechting van het peesblad van je hiel. Het geeft een brandende, zeurende pijn, die soms kan komen en gaan. Wat zijn onze tips om hier wat aan te doen? -
Ultrabewerkte voeding; ondermijner van onze gezondheid
Sinds de jaren 70 stijgt wereldwijd het aantal mensen met welvaartsziekten zoals metabool syndroom en obesitas. Wat is hier de reden voor? Zijn we zo veel meer gaan eten? Zijn we zo veel minder gaan bewegen? Of heeft het te maken met de voedselindustrie die ons dagelijks eten sterk bewerkt met allerlei stoffen? -
Herderstasje – Capsella bursa-pastoris
De naam herderstasje vindt zijn oorsprong in de zaadhulsjes van de plant, die de vorm van een herderstasje hebben. De Latijnse naam verwijst hiernaar. Capsella betekent tas en bursa-pastoris betekent herderstas of herdersbuidel. Dit kruid werd vroeger gebruikt bij overmatige inwendige en uitwendige bloedingen en bij bloeddrukproblemen. -
Gezonde bodem – Gezonde mini planeet – jij
Wist je dat ieder van ons een eigen ecosysteem is met naar schatting een biljoen andere microscopische organismen die op elk moment in en op ons leven zijn? Deze organismen, gezamenlijk bekend als ons microbioom, bevatten ongeveer 300x zoveel genen als onze eigen genomen. Wat voor invloed heeft de kwaliteit van onze bodem hierop? -
Framboos – Rubus idaeus
Wie is er niet dol op de kwetsbare, maar o zo lekkere framboos? Het is altijd een hele kunst om ze te wassen, maar als ze dan schoon zijn, heb je ook wat. Zoet en zacht en boordevol gezonde stoffen. Maar wist je dat je ook de bladeren van de framboos kan gebruiken als thee? We gaan wat dieper in op waar de framboos vandaan komt en waar hij allemaal goed voor is. -
Psychobiotica – probiotica voor je hersenen
Psychobiotica heten zo omdat ze een bijdrage leveren aan het functioneren van je hersenen. Bacteriën uit je darmen produceren daadwerkelijk belangrijke stoffen voor je psychisch welzijn. Dus wat je in mond stopt, bepaalt ook hoe je je voelt en hoe je slaapt bijvoorbeeld. Jouw voeding voedt jouw goede en slechte darmbacteriën. Hoe werkt dit? -
Knolgewassen en wortels: groente uit grootmoeders tijd
In de familie van knolgewassen vallen behoorlijk wat groenten die niet vaak meer op ons menu staan. Terwijl sommige hiervan, zoals meiraap, vroeger veel gegeten werden. Doe inspiratie op voor nieuwe groenten en gerechten, en verrijk de variatie aan groenten die je binnenkrijgt. Je krijgt er zomaar een nieuw smaakpalet bij, én veel mineralen en vezels. -
Jetlag: hoe ga je ermee om?
Iedereen die per vliegtuig een verre reis aflegt, kan te maken krijgen met een jetlag. Ik zeg kan, want zeker niet iedereen is hier even gevoelig voor gelukkig. Een is behoorlijk vervelend en kan zowel op je vakantie als wanneer je weer thuis bent grote impact op je dagelijkse functioneren hebben. Bij lange reizen kan dit wel een week duren. Hoe bereid je je hier het beste op voor? -
Koriander – Coriandrum sativum
Koriander is een populair keukenkruid waarvan je zowel de bladeren als de zaden kunt gebruiken. Ze hebben echter wel een totaal andere smaak en toepassing. Koriander werkt ook goed voor de gezondheid en wordt daarom regelmatig gebruikt voor zijn verzachtende werking bij darmkrampen en ter stimulering bij een trage spijsvertering. -
Gazpacho met watermeloen naar Italiaans recept
Zoek je een overheerlijk zomerrecept voor warme dagen? Probeer dan eens deze gazpacho met watermeloen! Je krijgt er geen genoeg van zo lekker. Doe er een leuke garnering bij, zoals kiemen, zaden, (granaatappel)pitjes of munt. Serveer de soep uit met met een goede kwaliteit geroosterd brood, belegd met een beetje olijfolie en wat zeezout. -
Silicium van essentieel belang voor veel processen
Het mineraal silicium is, net als calcium en magnesium, belangrijk voor vele lichaamsprocessen. Het is een spoorelement, waar we kleine, maar belangrijke hoeveelheden van nodig hebben voor de stevigheid van diverse weefsels, zoals botten, gewrichten, huid, haar en nagels. Het zit vooral in plantaardige voeding: volkoren, bonen, groente en fruit. -
Calcium versus magnesium, hebben we nog wat in de melk te brokkelen?
In ons zuivellandje bij uitstek wordt (te)veel zuivel geconsumeerd. Zuivel is rijk aan niet zo goed opneembaar calcium. Draagt dit calcium bij aan een gezonde bothuishouding? En hoe zit het met magnesium? Ook een belangrijk mineraal voor een gezonde botkwaliteit. Waar zijn calcium en magnesium nog meer belangrijk voor? -
Inflammaging: veroudering door ontstekingen
Inflammaging, weer zo’n nieuw woord. Het is een proces dat tot de verbeelding gaat spreken door het stellen van deze vraag: verouderen we door ontstekingsprocessen of zorgen de ontstekingsprocessen dat we verouderen? Eten is ontsteken. Je bent je er niet van bewust, maar elke keer als je eet, kijkt je immuunsysteem voor alle veiligheid mee.