Webwinkel

10 Voedingsstoffen voor gezonde gewrichten

Gewrichtsaandoeningen zijn een groeiend probleem, wereldwijd en zo ook in Nederland. Dit komt door onze verouderende bevolking, door de toename van mensen met overgewicht, en door voedingstekorten die kunnen ontstaan bij een geraffineerd voedingspatroon met veel bewerkte producten. Er zijn behoorlijk wat verschillende gewrichtsaandoeningen waarvan artrose en reumatoïde artritis de bekendste zijn. We duiken eens wat dieper in op 10 voedingsstoffen voor gezonde gewrichten.

Wat zijn oorzaken van gewrichtsaandoeningen?

  • Overbelasting door sport of eenzijdig werk.
  • Te weinig beweging (juist doorbloeding voedt de gewrichten).
  • Te weinig water en (kruiden)thee drinken (er is dan te weinig toevoer van voedingsstoffen).
  • Verzurende voeding rijk aan suikers, dierlijke eiwitten en geraffineerde producten. Door verzurende voeding worden stoffen als glucosamine en collageen sneller afgebroken en dat zijn bouwstoffen voor je gewrichten.
  • Een eenzijdig of ongezond voedingspatroon.
  • Ontstekingsreacties zoals auto-immuunziekten. (Kijk dan altijd naar de werking van de darmen, mogelijke allergieën en intoleranties, toxische belasting van gifstoffen). We hebben hiervoor de mogelijkheid om met een natuurgeneeskundige samen te kijken in een consult. 
  • Infecties.

 

Wat zijn belangrijke bouwstoffen voor de gewrichten?

Er spelen ontzettend veel factoren een rol bij problemen met de gewrichten, en de gewrichtsstofwisseling is ook nog eens behoorlijk ingewikkeld. Door mijn eigen gezondheid hebben gewrichten en botten al heel lang mijn speciale interesse. Steeds ontdek ik hier weer nieuwe informatie over, maar dat maakt het ook weer heel interessant. Elke keer weer blijkt maar weer hoe ingewikkeld ons lichaam in elkaar zit en welke factoren er een rol in spelen om ons gezond te houden.

Belangrijke voedingsstoffen zijn: glucuronzuur, collageen, glucosamine, zwavel, silicium, polyfenolen uit planten, vitamine C, omega 3, kruiden (rijk aan polyfenolen) en vitamine K2. Het zijn stoffen waar je extra op moet letten. De basis voor deze voedingsstoffen zit in een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente, fruit, en eiwitten uit vegetarische bron of uit verantwoord gehouden vlees van biologische landbouw of wilde vis.

Welke voeding kan je het beste eten?

Voeding rijk aan glucuronzuur (bouwsteen gewrichten)

Sinaasappels, spinazie, appels, grapefruit, druiven, kersen, perziken, pruimen, komkommer, tomaten, broccoli

Voeding rijk aan collageen type 2 (bouwsteen)

Bottenbouillon uit vis, runderen en kip, mergpijp, gelatine

Voeding rijk aan glucosamine (bouwsteen)

Kombucha (vormt glucuronzuur, glucosamine, chondroitine en hyaluronzuur), zeewier, paddenstoelen

Voeding rijk aan zwavel

Knoflook, uien, garnalen, vis, vlees, koolsoorten zoals broccoli

Voeding rijk aan silicium

Dadels, haver, rozijnen, koriander, bananen, cacao

Voeding rijk aan polyfenolen

Alle plantaardige voeding, zoveel mogelijk variatie (liefst biologisch, dan is het gehalte vaak hoger)

Voeding rijk aan vitamine C

Fruit en groente

Voeding rijk aan omega-3-vetzuren zoals EPA en DHA

Vette vis, algenolie in supplement

Voeding rijk aan kruiden

Kurkuma en gember

Kruidenthee: heermoes, brandnetel, berk, zwartebesblad, jeneverbes, moerasspirea

Voeding rijk aan vitamine K2

Natto, vlees, eigeel, boter, yoghurt, lever, kippenborst en orgaanvlees. Lees hier meer.

 

De basis

In de basis is het belangrijk om ontstekingsremmende voeding te eten. In dit blog spreken we ook over voeding die je het beste kan vermijden. Voedselintoleranties kunnen daarin een rol spelen, zoals zuivel, gluten en andere allergieën. Eet voldoende planten en groenten, om een goede zuur-base-balans te creëren. Daarnaast is het belangrijk om stress zoveel mogelijk re reguleren. Neem elke dag een momentje voor jezelf om te wandelen, yoga te doen, te mediteren of iets anders waar je rustig van wordt. Echte me-time. Drink voldoende water of kruidenthee. Eet het liefst niet teveel per maaltijd; 80% gevuld zijn is prima en beter voor je spijsvertering. Beperk eetmomenten het liefst tot 3 keer per dag zodat je darmen de tijd krijgen om te reinigen.

Beweeg elke dag minimaal een half uur of zet 5000 – 6000 stappen. Sport het liefst 3 keer per week. Bewegen is zeer belangrijk voor je gewrichten, omdat het zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en voor een betere doorbloeding.

Ik ben zelf al jaren bezig om te leren over gewrichtsonderhoud, omdat ik snel klachten heb. Hoe gezonder ik leef, hoe meer ik het idee heb dat het afbraakproces langzamer gaat. Verwacht alleen niet te snel resultaat. Het kan soms een half jaar tot een jaar duren voordat je verandering merkt. Maar ook als het wat langzamer gaat dan gehoopt, geef de moed niet op. Blijf je goede voedings- en leefstijlgewoonten volhouden. Uiteindelijk zal je merken dat het je lichaam goed doet. En in de tussentijd komen er vanuit de wetenschap ook steeds nieuwe inzichten bij.

Download een van onze gratis E-books Soepel bewegen deel 1 en/of deel 2!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os