We geven je graag dit recept voor oma’s kruidkoek. Met heerlijke kruiden als kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember.
Oma’s kruidkoek

Ingrediënten
- 150 gram gedroogde fruitsnippers*
- 300 gram zelfrijzend bakmeel (voeg eventueel een theelepel bakpoeder toe)
- 250 gram donkere basterdsuiker
- 3 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 0,5 theelepel gemalen nootmuskaat
- mespuntje zout
- 200 ml water
- rasp van een afgeboende (biologische) citroen
- eventueel 50 gram verse gemberwortel
*Snippers kunnen samengesteld zijn uit allerlei gedroogd en fijngesneden fruit, zoals krenten, rozijnen, dadels, bigarreaux, sucade, geconfijte sinaasappelschil, gedroogde abrikozen, pruimen, appel, amarenekersen, gember, gekonfijte mango, ananas, papaya, cranberry’s. Zet de snippers een aantal weken van tevoren in de port of een likeur, en giet het af om er vervolgens mee te bakken.
Je kunt natuurlijk ook een mengsel zonder alcohol maken, dan wordt de koek wat droger.
Bereiding
Doe in een kom de (gezeefde) meel, suiker, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, zout en het water. Meng het met de mixer door elkaar tot al het meel is opgenomen. Voeg de citroenschil toe en de met bloem bestoven snippers (eventueel met gember). Roer de snippers door het deeg met een spatel.
Doe de deegmassa in een ingevette, met bloem bestoven bakvorm of in een vorm bekleed met bakpapier. Zet de vorm in de oven op 180 graden en prik na ongeveer een uur met een breinaald of houten prikker in de koek. Als die er schoon en droog uitkomt is de kruidkoek klaar.
Zet de hete vorm ongeveer 10 minuten op een natte doek op een hittebestendige plank en ga daarna pas voorzichtig de koek omdraaien, lossen op een rooster en laten uitdampen en afkoelen.
Is de koek genoeg afgekoeld, pak ‘m dan in aluminiumfolie in. Na een paar dagen begint hij goed op smaak te komen. De koek blijft, mits goed ingepakt, lang goed.
"*" geeft vereiste velden aan