Webwinkel

Welke voeding is rijk aan tryptofaan?

We hebben dagelijks eiwitten nodig als grondstof voor allerlei neurotransmitters (boodschapperstofjes) in onze hersenen. Eiwitten bestaan uit kleinere aminozuren. Je lichaam heeft daar 20 verschillende soorten van nodig om eiwitten uit te kunnen maken. Deze aminozuren hebben allerlei functies in je lichaam en hersenen.

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Essentieel houdt in dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken. Je moet het daarom via je voeding opnemen, waardoor je er ook zomaar te weinig van kunt binnenkrijgen. Het is een zeer belangrijke stof voor je lichaam en geest. Daarom laten we je in dit blog zien welke voeding is rijk aan tryptofaan.

Serotonine en melatonine

Tryptofaan wordt in je lichaam omgezet in serotonine en melatonine. Melatonine staat bekend om zijn essentiële functie om te kunnen slapen. Serotonine wordt ook wel het vrolijkheidshormoon genoemd en speelt een belangrijke rol in je hersenen om je happy te kunnen voelen. Serotonine en melatonine heb je samen nodig om te kunnen slapen.

 

Koolhydraten en eiwitten

Te veel suikerrijke producten hebben een negatief effect op de serotoninebalans , terwijl complexe koolhydraten als hele granen, groente, peulvruchten, bruine rijst een positief effect op de serotoninebalans hebben. Daarnaast helpt eiwitrijk voedsel zoals vlees, eieren, vis, quinoa en bonen om meer serotonine en melatonine te produceren. Eiwitrijke voeding is per definitie ook het meest rijk aan het aminozuur tryptofaan.

Welke voeding bevat nu veel tryptofaan?

Vegetarisch

 • chocolade (bevat ook serotonine)
 • haver
 • bananen (bevat ook serotonine)
 • gedroogde dadels, pruimen
 • pinda’s
 • spinazie
 • bruine rijst
 • amandelen (serotonine)
 • linzen
 • zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes
 • kersen, kiwi en avocado bevatten ook serotonine

Dierlijk

 • melkproducten
 • eieren (eigeel) (serotonine)
 • vlees waaronder onder andere kalkoen
 • vis

Op Wikipedia is deze tabel te vinden waarin wordt aangegeven hoeveel tryptofaan er in bepaalde voedingsbronnen zit.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In Nederland zijn voor aminozuren geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) vastgesteld zoals voor vitaminen en mineralen. De aanbevolen dagelijkse inname wordt voor tryptofaan geschat op tussen de 250 mg en 425 mg (3,5 tot 6 mg per kg lichaamsgewicht).

Veganist?

Als veganist of vegetariër dien je extra goed op je eiwitinname te letten om geen tekorten op te lopen aan essentiële aminozuren zoals tryptofaan. Naast het eten van de juiste tryptofaanrijke voeding is het ook belangrijk om andere co-factoren binnen te krijgen die kunnen helpen bij de optimale stofwisseling van tryptofaan. Magnesium en vitamine B6 zijn hierbij belangrijk. Maar hoe weet je of je misschien een tryptofaantekort hebt?

Symptomen van een tekort aan tryptofaan

Depressie, dysthymie, winterdepressie

Bipolaire stoornis

Stress, angst, paniekaanvallen, agressie, tandenknarsen

Obsessief-compulsieve stoornis, automutilatie

ADHD

Afkicken van verslavingen (waaronder roken)

PMS (premenstrueel syndroom)

Slapeloosheid, nachtmerries

Eetstoornissen (anorexia, boulimia nervosa, overeten leidend tot overgewicht/obesitas)

Fibromyalgie

Chronische (spannings)hoofdpijn, migraine

Chronische pijn

Jetlag

Obstructieve slaapapneu

Bronvermelding

Copyright (C) Orthokennis

Mocht je je zorgen maken of je hier misschien mee te maken hebt, dan kun je ons bellen of een afspraak maken met een van onze natuurgeneeskundige therapeuten Pien Rothuizen of Petra Vlieger. Ze kijken graag met je mee. We bieden ook skypeconsulten aan. Bel dan met 023-5312454 of mail met info@vanderpigge.nl

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os