Zoeken
Filter
-
Selenium en paranoten
Van alle voedingsmiddelen zijn paranoten de rijkste bron van het spoorelement selenium. Door verschraling van de voedingsbodem bevatten zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen nog maar geringe hoeveelheden van dit mineraal. De meesten van ons krijgen er daarom niet van dit mineraal binnen. Een kleine lofzang op de paranoot. -
€27,95
Multi Balans
Goed opneembare en uitgebalanceerde multivitaminen en mineralencomplex. Geschikt voor veganisten en vegetariërs. 60 tabletten -
14 voedingsstoffen om je immuunsysteem te voeden
Goede voeding is het allerbelangrijkste voor een goed werkend immuunsysteem. Je immuunsysteem heeft allerlei voedingsstoffen nodig om zijn werk te doen en indringers buiten de deur te houden. Het is een van de meest ingewikkelde systemen in je lichaam, waarbij veel verschillende stofjes worden aangemaakt. Hoe eet je nou zo gezond mogelijk? -
Haaruitval: 7 tips om haarverlies tegen te gaan
Haaruitval is een vaak gehoorde klacht bij ons. En ook een vervelende, want je haar is toch een beetje je trots. Haaruitval kan een lastig probleem zijn, omdat er verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Het is soms even zoeken voordat je erachter bent wat er aan de hand is. Gelukkig zijn er voor veel vormen van haaruitval effectieve natuurlijke oplossingen. -
Trage schildklier
Een trage schildkier, ook wel hypothyroïdie genoemd, komt heel veel voor, met name onder vrouwen. Het lijkt bijna een hype, die ik niet propageer. Een trage schildklier klinkt voor mij als de tekst van Joke van Leeuwen: “De slome slak slaapt in de slappe sla”. Hormoonaangestuurde lodderigheid. En ik schrijf dit niet om te beledigen. -
Pruikzwam – Hericium erinaceus; het betere hersenwerk
De pruikzwam lijkt op de manen van een leeuw en op een pruik die aan de boom hangt. Het is een bijzondere paddenstoel die erg lekker is en tegenover ons op de biologische markt in Haarlem (elke vrijdag) te koop is. Hij bevat meerdere helende eigenschappen, met name voor de hersenen en het zenuwstelsel. -
Spirulina: een van de oudste levensvormen
Spirulina maxima is de botanische benaming voor een kleine blauwgroene alg (familie Cyanophyceae) van amper een halve millimeter lang. Het Latijnse ‘spirulina’ betekent kleine spiraal en verwijst naar de spiraalstructuur van het algje. Al meer dan 3,5 miljard jaar is spirulina bewoner van onze aarde. Een klein algje met maar liefst meer dan 60 werkzame stoffen. -
Wat is weerstand?
Wat is weerstand? Je lichaam heeft een superintelligent systeem om jou te beschermen tegen indringers van buitenaf. Het is hierbij belangrijk dat je je lichaam voldoende voedt met de juiste voedingsstoffen, de juiste mate van in- en ontspanning hebt en stress vermijdt. Daarnaast is een goede darmflora van essentieel belang, want dit vormt de eerste verdedigingslinie van je lichaam. -
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Vitamine C en zink, een sterke combinatie
Vitamine C en zink staan bekend als een krachtig duo om je weerstand mee te ondersteunen. De ene is een vitamine, de andere een mineraal. Wat is verschil tussen deze stoffen en hun werkzaamheid? Wat zijn de natuurlijke bronnen waarin je deze voedingsstoffen kunt vinden zodat je ze op natuurlijke wijze kunt innemen? -
Voeding in relatie tot aandoeningen en medicijngebruik bij ouderen
Dit is de titel van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het RIVM. De centrale vraag hierbij was of het mogelijk is om de kwaliteit van leven en gezondheid van ouderen te verbeteren door dagelijks gezond te eten. Dit in de hoop dat er dan minder medicijnen gebruikt hoeven worden en de gezondheidstoestand verbetert. Een verhelderend onderzoek met een interessante uitkomst. -
Pinda’s en pindakaas of liever notenpasta?
Pinda's pindakaas en noten zijn niet hetzelfde, ze vallen binnen verschillende plantenfamilies. Wist je dat pinda's officieel peulvruchten zijn zoals de bonenfamilie? Er is best wat negatiefs vermeld in de pers over schimmels en pinda's, maar is dit nog steeds zo? En zit er nou echt zoveel verschil in voedingswaarde tussen noten en pinda's? Waar kan je op letten? -
Nikkelallergie
Deze chocolade cashewballetjes zien er lekker uit op de foto en zijn ook nog eens relatief gezond! Maar wat nu als je een nikkelallergie hebt? Dan zou het zomaar kunnen dat je juist op deze combinatie niet goed reageert, bijvoorbeeld met buikpijn of huidklachten. Nikkel zit namelijk vooral in noten, zaden, chocola en havermout of gedroogde vruchten. Hoe zit dat dan met de nikkelallergie? -
Soja; is het nou gezond?
Sojabonen zijn omgeven met vele verhalen of het wel of niet goed voor je is. Niettemin vordert de wetenschap en lijkt het eten van soja vrij gezond, mits met mate geconsumeerd. Mede omdat je het in verborgen vorm veel binnenkrijgt. De voordelen zitten vooral in het hoge eiwitgehalte en de isoflavonen die erin zitten. We leggen je graag meer uit over waar je op kan letten! -
Waarom is suiker slecht voor je weerstand?
Geraffineerde suikers uit koek, snoep, wit brood en witte pasta zijn heel slecht voor je weerstand. Het ondermijnen van je weerstand gebeurt al sneller dan je denkt! Suiker belemmert de werking van vitamine C en bevordert een hogere suikerspiegel en vetopslag. Ook draagt het eten van suiker bij aan voedingstekorten. En dan is suiker ook nog eens erg verslavend. -
Pompoen; ontdek de gezondheidsvoordelen
De prachtige pompoen is superleuk om te zien en je kunt er ook nog allemaal leuke dingen mee doen, zoals uithollen voor Halloween. Buiten zijn decoratieve gave, is ook nog eens een erg gezonde groente om te eten. Hij is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, vetzuren en eiwitten. Zowel de zaden als het vruchtvlees zijn eetbaar en hebben ieder hun gezonde eigenschappen. -
Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding
Wist je dat je voeding ontstekingen kan remmen, maar ook kan bevorderen? Dit heeft met factoren te maken zoals glycemische lading (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), vetzuren, vitaminen en mineralen, bewerking, en nog veel meer. Bij bepaalde ontstekingsziekten is het goed om inzicht te krijgen in wat je beter wel of niet kunt eten. Onbewerkt voedsel is de sleutel. -
Hoesten – oma weet raad
Hoesten kan heel irritant zijn, of het nou een vastzittende of kriebelhoest is. Er zijn verschillende natuurlijke en chemische middelen te koop. Maar er zijn ook tips uit oma's tijd om hoesten tegen te gaan. Vroeger werd hiervoor ook vaak de gids van A. Vogel geraadpleegd. Wist je dat je met een ui en een zak tijm al een hoop kunt doen? -
Bloed zuiveren: zo zit dat
Je bloed zuiveren kan soms klinken alsof je heel vies bent. Maar we kunnen het ook noemen je bloed en lichaam schoon houden, zoals je je huis ook schoon moet houden. Je bloed zuiveren klinkt soms een beetje als uit het jaar 19-kruik. Toch doet je lichaam dit de hele dag door. Je nieren, lymfe, lever, longen en huid spelen daar een cruciale rol in. -
Calcium versus magnesium, hebben we nog wat in de melk te brokkelen?
In ons zuivellandje bij uitstek wordt (te)veel zuivel geconsumeerd. Zuivel is rijk aan niet zo goed opneembaar calcium. Draagt dit calcium bij aan een gezonde bothuishouding? En hoe zit het met magnesium? Ook een belangrijk mineraal voor een gezonde botkwaliteit. Waar zijn calcium en magnesium nog meer belangrijk voor?