Vitamine C
Vitamine C is veruit de bekendste vitamine en betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam. Het zit vooral in groente en fruit, maar is gevoelig voor verhitting. Vitamine C activeert het immuunsysteem en vult antioxidanten aan. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor het zenuwstelsel en de gemoedstoestand. Het draagt bij aan de leerprestaties, het concentratievermogen, het geheugen, de geestelijke veerkracht, een heldere geest en vermindering van vermoeidheid.
Deze vitamine
- houdt het immuunsysteem op peil en dus de weerstand (bijvoorbeeld bij vaccinaties)
- helpt energie vrijmaken uit vet, koolhydraten en eiwitten
- is het goed voor soepele en elastische aderen
- beschermt tegen vrije radicalen
- ondersteunt bij sport, stress en zwaar lichamelijk werk
- helpt de vorming van collageen dat onder andere de huid stevigheid geeft
- helpt het soepel houden van de spieren, gewrichten en pezen
- ondersteunt het onderhouden van het kraakbeen
- helpt het sterk houden van het tandvlees
- is nodig om het vitamine-C-verlies bij roken tegen te gaan
Mineralen
Vitaminen, mineralen en sporenelementen hebben meer overeenkomsten dan verschillen. In het lichaam zijn ze bij veel processen allemaal onmisbaar. Het belangrijkste verschil tussen vitaminen, mineralen en sporenelementen is een scheikundig verschil: vitaminen zijn organische stoffen en komen uit de levende natuur. Mineralen en sporenelementen zijn anorganische stoffen (zouten) en komen uit de dode natuur (bijvoorbeeld gesteenten). Ook kunnen vitaminen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen en sporenelementen door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water.
Verschil mineralen en sporenelementen
Het verschil tussen mineralen en sporenelementen ligt in de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heb je veel meer nodig dan van sporenelementen. Nog niet van alle mineralen en sporenelementen is aangetoond dat ze essentieel zijn (absoluut noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam). Van de volgende mineralen is wel al bekend dat ze essentieel zijn: calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor. En de aangetoond essentiële sporenelementen zijn: jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, selenium en molybdeen.
Zink
Zink is een mineraal en omdat je er minder van nodig hebt heet het dus een sporenelement. Aangezien het een essentieel sporenelement is, is het dus absoluut noodzakelijk voor het normaal functioneren van je lichaam.
Dit sporenelement
- werkt positief op je immuunsysteem en je weerstand (en kan dus ook ondersteunen bij vaccinaties)
- is goed voor de vruchtbaarheid van zowel van mannen als vrouwen
- is goed voor een normaal functionerende prostaat
- ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en helpt om huid, haar en nagels gezond te houden
- is het goed voor de ogen
Zink komt in iedere lichaamscel voor en maakt waarschijnlijk deel uit van meer enzymsystemen dan welk ander mineraal ook. Zink is noodzakelijk voor alle celgroeiprocessen waardoor er in de volgende situaties een hoge behoefte aan zink kan ontstaan: wondgenezing, operatie, voor de weerstand, opgroeiende kinderen, zwangerschap en lactatieperiode. Door bepaalde medicatie kan een tekort ontstaan. Een zinktekort kun je herkennen aan een verminderd smaak- en reukvermogen en witte vlekjes in je nagels. Ook aan een langzame wondgenezing, lage weerstand of huidproblemen (zoals acne) kunnen duiden op een zinktekort.
Natuurlijke bronnen van zink uit voeding
Dierlijk: vlees, oesters, ei, Edammer kaas, Goudse kaas.
Plantaardig: peulvruchten, sojakiemen, pompoenpitten, sesamzaad, noten, tarwezemelen.
Zink is een mineraal waar je bij een voedingspatroon volgens de Nederlandse richtlijnen toch nog steeds een tekort aan kunt krijgen. Zink moet door planten worden opgenomen uit de bodem, maar als er weinig zink in de bodem zit, kunnen de planten (onze groenten) al arm zijn aan zink.
Heb je vragen over het met natuurlijke middelen ondersteunen van je gezondheid? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.