Webwinkel

Bloed zuiveren: zo zit dat

De termen “bloed zuiveren” of “reinigen” kom je in verschillende natuurgeneeskundige tradities veelvuldig tegen. Binnen de Traditionele Europese Natuurgeneeskunde (TEN) staat het begrip dyscrasie (een toestand van vervuiling) bijvoorbeeld centraal bij de benadering van een groot aantal klachten (zoals eczeem, acne, reumatische klachten, chronische ontstekingen). Binnen de Ayurveda wordt gesproken van ama, wat losjes vertaald “onverteerd” betekent. Oftewel: afvalstoffen.

Over het “zuiveren van het bloed” of het “reinigen van het lichaam” bestaat bij velen nogal wat onduidelijkheid. Want: je lever, nieren en lymfe zijn toch prima in staat om je lichaam van afvalstoffen te ontdoen? Het antwoord is ja én nee: ja, je lichaam is uiteraard ingericht om zichzelf van afvalstoffen te ontdoen; en nee, dat is niet in alle situaties toereikend. De mate waarin je ook daadwerkelijk kunt verteren wat je binnenkrijgt speelt een sleutelrol. Bloed zuiveren: zo zit dat.

 

Zuiveringsprincipes

Wat is er eigenlijk mis met wat extra afvalstoffen in je lichaam? Waarom is het zo van belang om te reinigen?

  1. Een lichaam dat vrij is van overtollige afvalstoffen, kan goed afvoeren, doorstromen en reageren op schadelijke prikkels van buitenaf. Andersom gesteld: een overmaat aan afvalstoffen belemmert de natuurlijke lichaamsfuncties en dus je gezondheid.
  2. Een lichaam dat vrij is van overtollige afvalstoffen is van cruciaal belang voor een gezond immuunsysteem, omdat een overmaat aan lichaamsvreemde stoffen het immuunsysteem triggeren, bezighouden en “afleiden”.
  3. Metaforisch uitgelegd:
  • een rommelig huis is moeilijker schoon te houden dan een opgeruimd huis;
  • een vuil huis trekt meer vuil aan;
  • een rommelig huis trekt meer rommel aan.

Afvalstoffen

Afvalstoffen horen bij het leven: als je leeft, produceer je troep. Alle normale metabole processen in je lichaam veroorzaken afbraakproducten (zoals ureum, creatinine, CO2, organische zuren, noem maar op). Je lever, nieren, darmen, huid, longen en lymfesysteem zijn volledig ingericht om je van die afvalstoffen te ontdoen. Je lichaam ontgift zichzelf 24 uur per dag.

Naast die afvalstoffen van binnenuit, krijg je ook te maken met afvalstoffen van buitenaf. Dit zijn de lichaamsvreemde stoffen die je lichaam binnenkomen met je voedsel (bestrijdingsmiddelen, antibioticaresten, PFAS en andere stoffen afkomstig uit verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen, kunstmatige voedseladditieven, alcohol), drinkwater (medicijnresten) en lucht (fijnstof en chemische luchtvervuiling). Deze “extra” afvalstoffen trekken dus een grotere wissel op je afvoerende orgaansystemen.

Stagnatie en vergiftiging

Wanneer je meer afvalstoffen produceert en binnenkrijgt dan je kunt omzetten en afvoeren, ontstaat er een ophoping van afvalstoffen. Deze afvalstoffen (dus een combinatie van normale metabole restproducten en lichaamsvreemde gifstoffen van buitenaf) bevinden zich in de vloeistof tussen je lichaamscellen (dit noemen we de extracellulaire matrix of ook wel het milieu interieure [m.i.]). Deze vloeistof wordt vernieuwd vanuit je bloedsomloop en afgevoerd door je lymfestelsel.

Waarom afvalstoffen je immuunsysteem hinderen

Je lymfe vormt het snijvlak tussen detoxificatie en immuunsysteem: de vloeistof tussen de lichaamscellen in je losmazige bindweefsel is de plaats waar afvalstoffen zich ophopen én de plaats waar je immuunsysteem op cellulair niveau actief is.

En daar komtie: deze immuuncellen (met name fagocyten, je Pacmans, je weet wel: hap- hap-happertjes) worden getriggerd door een overmaat aan lichaamsvreemde stoffen, die ze proberen te elimineren (door ze op te eten). Een overmaat aan afvalstoffen zorgt dus voor een overactief immuunsysteem dat het te druk heeft met troep opruimen om voldoende kracht en aandacht te hebben voor parasieten, schadelijke bacteriën en virussen en andere zware jongens. Waardoor die zich lekker kunnen handhaven.

De zin van detoxen

Wanneer je eigen productie én de externe aanvoer van afvalstoffen dus binnen de perken blijven, behoudt je immuunsysteem haar kracht en overzicht, en kun je dus adequaat optreden tegen infecties met rotbeesten.

Hoe regel je “zuiver bloed”?

“Zuiver bloed” is nogal een ouderwetse term, die bovendien wat irritatie kan opwekken gezien het een “onzuiverheid” impliceert die niet echt bevorderlijk is voor je zelfbeeld. Maar laten we zeggen dat we streven naar een “opgeruimd” lichaam met een goed werkend, niet-overprikkeld, actief immuunsysteem. Hoe regel je dit?

1. Zorg dat je zo min mogelijk lichaamsvreemde stoffen binnenkrijgt.

Deze stoffen moet je namelijk allemaal ook weer afvoeren, wat je lever, nieren en lymfesysteem onder extra druk zet. Bronnen van schadelijke lichaamsvreemde stoffen zijn:

  • Schadelijke stoffen in synthetische cosmetica (eigenlijk 99% van de inhoud van de gemiddelde ketendrogist) zoals parfums, ftalaten, xeno-oestrogenen, parabenen, een aantal zonnefilters, en nog veel meer;
  • Bestrijdingsmiddelen en pesticiden op voedsel;
  • Antibiotica en hormonen in dierlijk voedsel;
  • Kunstmatige toevoegingen aan sterk bewerkt voedsel. Dus conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen en smaakversterkers, geurstoffen, enzovoort;
  • Luchtvervuiling (zoals recht onder de rook van Tata wonen, of aan een snelweg, of in huis bij je rokende huisgenoot);
  • Gebruik uiteraard medicijnen wanneer je die nodig hebt! Maar stop niet bij ieder kuchje meteen een synthetisch antibioticum in je mond (want schadelijk) en stop met medicijnen wanneer je ze niet meer nodig hebt (uiteraard altijd uitsluitend in overleg met je voorschrijvend arts).

2. Zorg dat je zo min mogelijk lichaamseigen afvalstoffen produceert

Als je leeft, produceer je afvalstoffen en dat hoort zo. Maar in sommige situaties produceer je meer afvalstoffen dan normaal. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn spijsverteringsproblemen en een ongezonde mate van stress. Dat zit zo:

Wanneer je je voedsel niet goed kunt verteren, ontstaan er rottings- en gistingsprocessen in je darmen. Je merk dit aan de scheten die het hele huis platleggen, je frequente gebruik van de toiletborstel en je opgeblazen buik. De schadelijke metabole restproducten die hierbij ontstaan, trekken een grotere wissel op de ontgiftende capaciteiten van je lever en je nieren.

Om deze situatie te herstellen kun je drie dingen doen:

  1. Versterk de capaciteit van je spijsvertering. Dit doe je door je gezonde darmflora aan te vullen met extra gezonde bacteriën, en kruiden te gebruiken die de aanmaak van maagsap, pancreasenzymen en gal stimuleren.
  2. Eet geen dingen die je slecht kunt verteren, die schadelijke bacteriën voeden (met name suiker doet dat) of producten die sterk bewerkt zijn (zoals wit brood, witte pasta en croissantjes enzo).
  3. Draag zorg voor de stress die je hebt. Dat doe je door dagelijks zeker een half uur in te plannen om ontspanningsoefeningen te doen en door op de juiste manier om te gaan met hoge (werk)druk en/of de emotionele beroepen die er op je worden gedaan (bijvoorbeeld als ouder of mantelzorger).
  4. Ondersteun je lichaam bij de afvoer van afvalstoffen. Je lichaam kun je als volgt ondersteunen bij de afvoer van afvalstoffen:
  • Ondersteun je lever. Dat doe je door je lever te voorzien van stoffen die de leverontgiftingscapaciteit vergroten, zoals silymarin (uit Mariadistel), alfa-liponzuur, N-Acetyl-Cysteine (NAC), Glutathion, B-vitaminen, taurine, selenium en zink. Daarnaast kun je kruiden inzetten om de lever te stimuleren in haar functie, zoals kurkuma, paardenbloem, artisjok, mariadistel, melisse, grote engelwortel, gentiaan, enzovoort.
  • Ondersteun je nieren. Je nieren voeren vooral zure organische reststoffen af. Kruiden zoals guldenroede, kattensnor, berk, heermoes, jeneverbes en brandnetel zorgen voor de nieren. Drink voldoende schoon water en zorg voor genoeg elektrolyten en zout, door groentesap (zonder fruit) te drinken en een goede kwaliteit zout te gebruiken, zoals Himalayazout of Keltisch zeezout.
  • Zorg goed voor je lymfestelsel. Je lymfestelsel voert diepe afvalstoffen af en is voor haar doorstroming afhankelijk van je circulatie en beweging. Kruiden voor de lymfe zijn bijvoorbeeld goudsbloem, muizendoorn, akkerhoningklaver, rode zonnehoed, kleefkruid en knopig helmkruid. Ga drie keer per week stevig sporten om de doorstroming (dus afvoer) gezond te houden.

Heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Je bent van harte welkom in de winkel! Of bel of mail ons!

Wil je meer blogs over reinigen lezen?

reinigen met water en kou

Vasten: een eeuwenoude methode in moderne tijden

Regelmatig ontgiften is van belang

Het zuur-base dieet als reinigingskuur

Download een van onze gratis E-books zoals het ‘Detox E-book’!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os