Webwinkel

Ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende voeding

Voeding kan zowel voor als tegen je werken. Als je last hebt van ontstekingen in je lichaam (bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen) dan is het sterk aan te raden om ontstekingsremmende voeding te eten. In het boek The Inflammation-Free Diet Plan, wordt voeding ingedeeld in onstekingsbevorderende voeding en ontstekingsremmende voeding. Monica Reinagel gebruikt daarvoor het IF-scoresysteem.

Ontstekingen zijn niet altijd duidelijk in je lichaam. Er bestaat ook nog zoiets als laaggradige ontstekingen die continu actief zijn. Dit heeft onder andere te maken met de zogeheten systemische reacties.

Wat houdt de IF-score in?

Dit is een systeem dat meer dan 20 verschillende voedingsfactoren verwerkt in een score: essentiële vetzuren, de glycemische index (hoe snel je suikerspiegel stijgt als je iets eet), vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere anti-inflammatoire factoren. De hoogte van deze score is elke dag van belang of je iets wel of niet moet eten.

Niet alleen helpt de IF-score voor het remmen van ontstekingen, maar het helpt ook bij het afvallen en bij allergische reacties en pijn. Het kan zelfs het verouderingsproces afremmen en op die manier helpen om ouderdomsziekten tegen te gaan. In het boek staan meer dan 1500 voedingsmiddelen die beoordeeld worden aan de hand van de IF-score.

 

Wanneer is er sprake van ontstekingsreacties in het lichaam?

Soms zijn ontstekingsprocessen heel duidelijk, zoals bijvoorbeeld bij een gewrichtsontsteking. Maar er zijn tal van moderne ziekten waarbij ontstekingsprocessen een rol spelen zonder dat je door hebt dat je een ontsteking hebt. Dit noem je ook wel laaggradige ontstekingsreacties. Bij een laaggradige ontsteking is er als het ware continu een licht brandje in het lichaam aanwezig, zonder dat het zich openbaart in een flinke fik. Dit zie je bijvoorbeeld terug in ziekten als hart- en vaataandoeningen, diabetes, depressie, Alzheimer, osteoporose, astma, auto-immuunziekten en kanker. Doordat veel mensen tegenwoordig kampen met overgewicht en diabetes, neemt het aantal problemen dat daardoor ontstaat ook enorm toe.

De risicofactoren voor een verhoogde kans op ontstekingsactiviteit

  • Roken
  • Overgewicht
  • Een zittende leefstijl
  • Stress
  • Onbeschermde blootstelling aan zonlicht
  • Hormoontherapie
  • Degeneratieve ziekten waarbij geleidelijk een of meer lichaamsfunctie minder worden (hart- en vaataandoeningen, diabetes, depressie, Alzheimer, osteoporose, astma, auto-immuunziekten en kanker).

Wanneer geeft je lichaam aan dat er sprake is van een disbalans?

Denk daarbij aan uitingen in de vorm van

Door chronische stress kan je lichaam dusdanig uit balans raken dat allerlei klachten kunnen ontstaan waardoor ontstekingsprocessen aangewakkerd worden. Het lichaam produceert dan een overdaad van ontstekingseiwitten waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Welke testen tonen verhoogde ontstekingswaarden aan?

  • Een CRP-test (er is ook nog een mogelijkheid tot een sensitive CRP-test; deze is nog gevoeliger voor lage verhogingen)
  • Het testen op fibrinogeen; dit stofje geeft vooral de neiging van het bloed aan om bloedklonters te vormen.
  • Het testen op verhoogde witte bloedcellen, vooral bij vrouwen.

Ontstekingsremmende voeding

Wilde vis (met MSC-keurmerk) met omega 3, zoals haring, oesters, makreel, zalm, tonijn, heilbot, sardines, zeebaars.

Kruiden zoals knoflook, uien, cayenne, gember, geelwortel, chilipepers, chilipoeder, kerriepoeder.

Noten zoals hazelnoten, macadamia, pecannoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad, walnoten.

Groenten zoals chilipepers, uien, knoflook spinazie, alle bladgroenten en koolsoorten, zoete aardappels, wortels, alle kleurtjes van de regenboog qua groente zijn goed.

Mager rood biologisch vlees zoals schenkel, stoofpot, flank steak, entrecote, karbonades, varkenshaas, ossenhaas, rosbief, kogelbiefstuk. Vlees heeft de naam ontstekingsbevorderend te zijn, maar daar moet een kanttekening bij geplaatst worden. Mager vlees van biologische oorsprong bevat ook ontstekingsremmende onverzadigde vetzuren. Daarnaast is vlees een goede bron voor foliumzuur, selenium en zink. Alles staat of valt overigens ook met de bereiding van het vlees.

Suikerarm/fructosearm fruit zoals West-Indische kersen (acerola), aardbeien, limoenen, citroenen, rabarber, frambozen, grapefruits, bramen, bosbessen, granaatappels.

Granen zoals meergranenbrood, roggebrood, volkorenbrood. Let op: over brood en granen valt veel te vertellen. Let vooral op bij het vermoeden van een glutenintolerantie. Daarnaast is er veel verschil in kwaliteit van brood. Wij eten met z’n allen vaak te veel koolhydraten en te weinig vezelrijke groenten. Dus matig met granen en ga uit je dak met groente.

Voeding die er een beetje tussenin valt

Bonen/peulvruchten zijn licht ontstekingsbevorderend, maar mogen met mate wel gegeten worden. Dit heeft te maken met dat het wel effect heeft op de glycemische index (hoe snel koolhydraten worden verteerd en als glucose opgenomen in het bloed) door het zetmeel dat erin zit. Bonen zijn onmisbaar als vegetarische eiwitbron dus zeker niet vermijden dan.

Vlees van jonge dieren zoals lamsvlees is meer ontstekingsbevorderend dan van volwassen dieren.

Vetarme zuivel is minder ontstekingsbevorderend dan de volvette soorten. Rauwmelkse biologische producten zijn eerder ontstekingsremmend dan de gangbare gepasteuriseerde soorten.

Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend, maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden. Ga voor biologisch.

Fruit is gezond, maar met mate vanwege het gehalte aan suikers.

Voeding die je beter kunt vermijden

Suiker, witmeelproducten zoals witte suiker, witte pasta en wit brood, gekweekte vis uit visbassins (ASC-keurmerk), frisdranken, sterk bewerkte en dus geraffineerde voeding, niet biologisch vlees, eieren en zuivel, transvetrijke producten met geharde vetten, suikervervangers zoals aspartaam, zonnebloemolierijke producten, orgaanvlees.

Tot slot

Als je hiermee wilt gaan experimenteren, dan raden we je vooral aan om het boek aan te schaffen. Het is fijn om alle tabellen in het boek te kunnen raadplegen, en je vind er heerlijke recepten. Ontstekingsremmend eten is eigenlijk voor iedereen een must die gezond oud wil worden. Naast een gezonde voeding is een actieve leefstijl heel belangrijk. Je kunt je lichaam nog meer ondersteunen met een frisse koude douche in de ochtend. Als je dit combineert met de Wim-Hof-ademhaling, kun je de ontstekingsremmende werking in je lichaam positief beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks ontspanning te creëren.

Er valt nog veel meer te zeggen over gezonde voeding en ontstekingen en wat je daaraan kunt doen. Lees hierover meer in dit interessante blog van Rineke Dijkinga.

Het genoemde boek is The Inflammation-Free Diet Plan.

Een ander leuk boek is The Anti-inflammatory Diet & Action Plans.

Ook nog interessant is het boek Food Pharmacy waarin de darmflora en ontstekingsremmend voedsel wordt toegelicht.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os