Webwinkel

Haaruitval: 7 tips om haarverlies tegen te gaan

Haaruitval is een vaak gehoorde klacht bij ons aan de toonbank. En ook een hele vervelende, want je haar is toch een beetje je trots, je natuurlijke sieraad. Haaruitval kan soms best een lastig probleem zijn omdat er veel verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Het is soms even zoeken voordat je erachter bent wat er nou precies aan de hand is. Gelukkig zijn er voor veel vormen van haaruitval effectieve natuurlijke oplossingen.

In dit blog bespreek ik veelvoorkomende oorzaken van milde, verspreide haaruitval. Dit is het type haaruitval dat je opmerkt doordat er steeds meer haren in je doucheputje terechtkomen, of op je hoofdkussen liggen, of in je haarborstel zitten.

 

Hoe werkt je haargroei?

De levenscyclus van een hoofdhaar heeft drie fasen: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. Tijdens de groeifase groeit de haar. De groeifase van een haar duurt gemiddeld zo’n drie jaar. Bij vrouwen duurt de groeifase meestal iets langer dan bij mannen. Na de groeifase komt de haar in de overgangsfase. De haar groeit dan niet meer en komt wat losser in het haarzakje te zitten. Daarna valt de haar uit en bevindt het haarzakje zich in de rustfase. Na een paar maanden wordt er weer een nieuwe haar in het haarzakje gevormd en ontstaat de volgende groeifase. Enzovoort. Gelukkig bevinden alle haren op je hoofd zich in verschillende fasen, zodat je altijd een bos haar hebt! In de loop van je leven neemt het aantal haarzakjes op je hoofd af, en daarmee dus ook de dikte van je haardos. Dat proces staat voornamelijk onder invloed van hormonen.

Haaruitval door een stressvolle gebeurtenis

Hele stressvolle gebeurtenissen, zoals een zwangerschap en bevalling, zware emotionele stress, het doormaken van een ongeluk of een ziekte met hoge koorts, kunnen ertoe leiden dat een groot deel van je haren in dezelfde groeifase terechtkomt. Daardoor komen er veel meer haren tegelijkertijd in de rustfase dan normaal. Dat is erg vervelend, wat dat betekent dat al dat haar dus tegelijkertijd uitvalt. Die synchronisatie van de haargroeifasen zie je vaak ongeveer 2 tot 4 maanden na zo’n intense stressor optreden. Dit verklaart dus waarom heel veel vrouwen in de loop van het eerste half jaar na hun bevalling last hebben van flinke haaruitval. Deze vorm van haaruitval heet telogeen defluvium. Je haar valt verspreid over je hele hoofd uit, en je haarbos wordt dunner. Meestal herstelt de haargroei binnen een jaar vanzelf. Je kunt dit herstelproces goed ondersteunen met de haargroeitips die we verderop bespreken.

Haaruitval bij mannen

Haaruitval is voor mannen een normaal proces. Bij mannen trekt de haargrens bij de slapen zich geleidelijk terug en ontstaat er meestal een kale plek bovenop het hoofd. De grote boosdoener is het hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT komt bij zowel mannen als vrouwen voor en wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron. Mannelijke kaalheid ontstaat vooral bij mannen die daar een erfelijke aanleg voor hebben, in combinatie met verhoogde spiegels aan mannelijke hormonen. Bij de meeste mannen bij wie erfelijkheid en verhoogde hormoonspiegels een rol spelen, ontstaat haaruitval geleidelijk aan vanaf het einde van de puberteit. Dit is dus een natuurlijk proces en geen teken van ziekte of verstoring!

Hormonale haaruitval bij vrouwen

Tijdens de menopauze nemen de vrouwelijke hormoonspiegels af, en zijn de androgene (= mannelijke) hormoonspiegels relatief hoger. Hierdoor kan de haarbos bij vrouwen vanaf de menopauze minder vol worden.

Gezond eten, het aanvullen van de nodige bouwstoffen en het ondersteunen van de vrouwelijke hormoonspiegels kunnen dit proces verzachten en soelaas bieden bij hormonale haaruitval. Hoe je dat doet, lees je bij de haargroeitips verderop.

Haargroeitip 1: pak hoofdhuidproblemen aan

Hoofdhuidproblemen zoals schilfers, jeuk en roos kunnen samen gaan met haaruitval. In dat geval is het van belang om eerst de hoofdhuidproblemen aan te pakken. In dit blog lees je hoe je dat doet.

Haargroeitip 2: gebruik de juiste shampoo

Synthetische shampoos bevatten agressieve stoffen zoals SLS en SLES die je hoofdhuid strippen van haar natuurlijke beschermlaag. Ook siliconen en minerale oliën kunnen de natuurlijke talgproductie van je haar verstoren. Door deze beschadigingen kan de kwaliteit van je haar sterk afnemen en de groei van een gezonde, weelderige haardos worden belemmerd. Gebruik daarom altijd een 100% natuurlijke, milde shampoo die je hoofdhuid respecteert en je haargroei bevordert. De Pigge Huidbalans-shampoos zijn 100% natuurlijk en houden je haar krachtig en gezond.

Haargroeitip 3: eet gezond

Een gezond voedingspatroon is van groot belang voor een gezonde haargroei. Vermijd schadelijke en belastende stoffen die ontstekingsprocessen in de hand kunnen werken, zoals alcohol, suiker, te veel koffie en gefrituurde producten. Deze producten voegen schadelijke stoffen aan je lijf toe en kosten je lichaam ook nog eens vitaminen en mineralen bij de omzetting en uitscheiding ervan.

Stop met roken. Roken beschadigt je cellen, doet je lichaam sneller verouderen en kost je lichaam bijzonder veel nutriënten, zoals vitamine C.

Als je vegetarisch of veganistisch eet en haaruitval hebt, is je eiwitinname een aandachtspunt. Eiwitten zijn namelijk van groot belang voor een gezonde haargroei. Omdat een plantaardige voeding veel minder eiwitten bevat dan een omnivore voeding, kan een relatief eiwittekort een rol spelen bij haaruitval. Vul je voeding in dat geval aan met (plantaardige of dierlijke) eiwitrijke producten.

Haargroeitip 4: voeg extra bouwstenen toe

Er zijn veel verschillende voedingsstoffen betrokken bij je haargroei. Met name het eten van  grotere hoeveelheden MSM, biotine en omega-3-vetzuren zijn aan te raden wanneer je haaruitval hebt.

MSM is een organische zwavelverbinding die van nature in allerlei zwavelhoudende groenten- en fruitsoorten voorkomt. Het probleem met MSM is dat er maar kleine beetjes in je voeding zitten en dat die verloren gaan wanneer je de groente kookt. Daardoor kan het lastig zijn om echt grote hoeveelheden MSM binnen te krijgen vanuit je voeding alleen, ook wanneer je veel groenten en fruit eet.

Biotine, vitamine B8, is van belang voor een gezonde haargroei. Biotine zit onder andere in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

Ook vitamine B2 is belangrijk voor je haar, een gezonde huid en mooie nagels. Vitamine B2 zit vooral in zuivel, vlees en groente. Alle vitaminen uit het B-complex werken met elkaar samen en zijn goed voor een gezonde haargroei. Zorg dus over de hele linie voor extra bronnen aan B-vitamines.

Omega-3-vetzuren komen vooral voor in vette vis zoals makreel, haring, zalm en sardines. Deze vetzuren zijn heel belangrijk voor je gezondheid, ook voor mooi en gezond haar.

Een tekort aan ijzer kan leiden tot een versterkte haaruitval. IJzertekort kan ontstaan door hevig bloedverlies (bijvoorbeeld een zware menstruatie, na de bevalling, na een operatie), maar ook door tekorten vanuit de voeding en door problemen met de opname van ijzer. Als je haaruitval gepaard gaat met vermoeidheid, spijsverteringsklachten of andere (vage) klachten is het dus van belang om je arts te raadplegen en je ijzerstatus te laten controleren. Goed opneembaar ijzer zit vooral in dierlijke producten zoals vlees en minder goed opneembaar ijzer zit in plantaardige producten zoals groenten, aardappelen en brood. Voor vegetariërs en veganisten kan de ijzerstatus om die reden een aandachtspunt zijn. Vitamine C verbetert de opname van ijzer.

Selenium is betrokken bij de celdeling en extra selenium kan daarom helpen om je haar en nagels gezond te houden. Paranoten zijn rijk aan selenium.

Zink is van belang voor de aanmaak van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Het speelt een rol in het gezond houden van je huid, haar en nagels. Zink zit in vlees, zuivel, vis (haring), bruinbrood, peulvruchten en rijst.

Vitamine A is van belang voor de vorming van cellen die in je huid voorkomen en daarom belangrijk voor de gezondheid van je huid. Deze cellen komen ook voor in je haar en tandvlees. Waarschijnlijk dus dat vitamine A ook goed is voor je tandvlees en haar, maar hiervoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

Bèta-caroteen geeft de kenmerkende oranje kleur aan groenten en fruit zoals worteltjes, mango’s en mandarijnen. Bèta-caroteen kan door het lichaam omgezet worden in vitamine A, al gebeurt dit maar beperkt. Het is, net als vitamine A, erg belangrijk voor je haar, tanden en huid, voor de groei en voor je gezichtsvermogen.

Koper is betrokken bij de pigmentatie van je huid en haar en je afweersysteem. Ook vormt het een onderdeel van je lichaamseigen antioxidantsysteem. Koper is ook goed voor je bindweefsel en ondersteunt de botvorming. Koper zit onder andere in groente, fruit, vlees en brood.

Haargroeitip 5: stimuleer de doorbloeding van je hoofdhuid

De doorbloeding van je hoofd en hoofdhuid is heel belangrijk voor een goede haargroei, omdat een goede doorbloeding ervoor zorgt dat de voedingsstoffen daar terechtkomen waar ze nodig zijn en dat afvalstoffen goed worden afgevoerd. Je kunt de doorbloeding van je hoofdhuid heel eenvoudig stimuleren door jezelf dagelijks een fijne en stevige hoofdhuidmassage te geven. Gewoon met je vingertoppen, of met shampoo wanneer je je haar wast. Het oliemasker in dit blog is ook supergoed voor het verzorgen van je hoofdhuid.

Haargroeitip 6: check de bijwerkingen van je medicijnen

Verschillende geneesmiddelen kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Kijk daarom in de  bijsluiter van je medicijnen of haaruitval wordt genoemd als bijwerking en raadpleeg in dat geval je arts.

Haargroeitip 7: ontspan!

Stress, met name chronische stress, heeft langs verschillende wegen een ongezonde invloed op je lijf, en zeker ook op je haargroei. Allereerst eist stress meer voedingsstoffen, vooral magnesium, calcium, vitamine C en alle B-vitaminen. Daarnaast verstoort stress je hormonale evenwicht. Verder verslechtert stress de doorbloeding en belemmert het een gezonde spijsvertering en dus de opname van de nodige nutriënten. Dus maak van ontspannen een doelbewuste dagelijkse actie.

Wanneer ga je naar de dokter met haaruitval?

Schildklierafwijkingen kunnen haaruitval veroorzaken. Dit is uiteraard niet het domein van zelfzorg. Als je haaruitval gepaard gaat met andere (vage) klachten zoals vermoeidheid, raadpleeg dan altijd je huisarts en laat onderzoeken wat er precies aan de hand is.

Als je haar pleksgewijs uitvalt, dus als er een of meerdere kale plekken ontstaan, kan er sprake zijn van alopecia. Dit is een vorm van haaruitval die niet zomaar vanzelf over gaat. Bij alopecia is er vrijwel altijd sprake van een diepere verstoring in je lichaam. Ga daarom altijd naar je huisarts wanneer je haar pleksgewijs uitvalt.

Ook als je hoofdhuidproblemen niet verdwijnen of je haaruitval niet afneemt ondanks al je gezonde maatregelen, is het goed om je arts te raadplegen. Liever een keertje te veel dan te weinig.

Meer weten of behoefte aan een persoonlijk supplementenadvies? Bel ons of mail ons!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os