Zoeken
Filter
-
Fosfaten en ultrabewerkte voeding
Voor wat ultrabewerkte voeding met je gezondheid doet, is gelukkig steeds meer aandacht. Dit soort voeding is rijk aan fosfaten waarvan het niet goed voor je is als je ze teveel binnenkrijgt. Fosfaten op zijn op zich belangrijke mineralen die essentieel zijn voor je gezondheid, maar bij ultrabewerkte voeding gaat het vooral om de kunstmatige fosfaten. -
Knolgewassen en wortels: groente uit grootmoeders tijd
In de familie van knolgewassen vallen behoorlijk wat groenten die niet vaak meer op ons menu staan. Terwijl sommige hiervan, zoals meiraap, vroeger veel gegeten werden. Doe inspiratie op voor nieuwe groenten en gerechten, en verrijk de variatie aan groenten die je binnenkrijgt. Je krijgt er zomaar een nieuw smaakpalet bij, én veel mineralen en vezels. -
Melk en melkproducten; wat zijn de bezwaren?
De wereld van de melkproducten is een vrij ingewikkelde. Ten eerste zitten er veel verschillende stoffen in melk, ten tweede zijn er veel verschillende melkproducten en ten derde zijn het ook verschillende zoogdieren die de melk leveren voor menselijk gebruik. Ook het houden van dieren geeft een grote druk op het milieu. Waar kun je bij melk op letten? -
Osteoporose, de stille epidemie
Bot is levend weefsel, anders dan je misschien zou verwachten. Immers, je skelet lijkt altijd even stevig en aanwezig als steunpilaar voor je lijf en als beschermer van de organen in je bovenlichaam. Maar je botten worden continu opgebouwd en afgebroken. Voeding en beweging hebben een belangrijke functie in het onderhouden van gezonde botten. -
Brocco-power! Broccoli is supergezond
Broccoli mag met recht een supergezonde groente heten. Binnen het koolspectrum, waar broccoli onder valt, is het een ster. Deze groente is rijk aan zeer verschillende gezonde voedingsstoffen. Wat broccoli bijzonder maakt, is het gehalte aan diverse bioactieve stoffen zoals sulforafaan en DIM. Je kunt hem rauw eten, gestoomd of gewokt. Lees mee wat deze groente voor jou kan doen. -
Dadels, fruit van de levensboom
Ben jij ook dol op dadels en gebruik je ze in al je baksels? Begrijpelijk! Deze heerlijke gedroogde vruchten worden in veel culturen al eeuwen gebruikt in allerlei hartige en zoete maaltijden. Dadels zijn zowel vers als gedroogd te krijgen, alhoewel de verse wat moeilijker te vinden zijn. Wat is de geschiedenis van de dadel en waarom is het zo'n fijne vrucht? -
Oosterse stoofschotel met snijbiet
Deze oosterse stoofschotel met snijbiet smaakt heerlijk en is superrijk aan allerlei gezonde vezels. Dus goed voor een gezonde darmfunctie en darmflora. Snijbiet is een typische voorjaarsgroente en behoort tot de bladgroente. In dit gerecht gerecht zit hij met zilvervliesrijst en linzen, op smaak gebracht met heerlijke kruiden. Klaar in een handomdraai. -
Botten sterk en gezond maken: 18 tips
Gezonde botten doen meer voor je gezondheid dan je op het eerste gezicht denkt. Botten zorgen niet alleen voor stevigheid, maar spelen in je lichaam nog andere cruciale rollen. Het is daarom heel belangrijk om een goede botstofwisseling te onderhouden. Maar hoe doe je dat? Dat heeft alles te maken met de juiste voedingsfactoren en leefstijl. -
Wat zegt je urine over je gezondheid?
De kleur van je urine kan je veel vertellen over je gezondheid. In de winkel vragen we vaak naar ontlastingspatronen, maar je urine is net zo belangrijk om een beeld te krijgen van wat er speelt. Zo spelen de kleur, geur, consistentie en frequentie een belangrijke rol. Voeding die je hebt gegeten ruik en zie je ook terug in je urine. Maar ook door een aandoening kan je urine veranderen. -
Pruikzwam – Hericium erinaceus; het betere hersenwerk
De pruikzwam lijkt op de manen van een leeuw en op een pruik die aan de boom hangt. Het is een bijzondere paddenstoel die erg lekker is en tegenover ons op de biologische markt in Haarlem (elke vrijdag) te koop is. Hij bevat meerdere helende eigenschappen, met name voor de hersenen en het zenuwstelsel. -
Selenium en paranoten
Van alle voedingsmiddelen zijn paranoten de rijkste bron van het spoorelement selenium. Door verschraling van de voedingsbodem bevatten zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen nog maar geringe hoeveelheden van dit mineraal. De meesten van ons krijgen er daarom niet van dit mineraal binnen. Een kleine lofzang op de paranoot. -
Spirulina: een van de oudste levensvormen
Spirulina maxima is de botanische benaming voor een kleine blauwgroene alg (familie Cyanophyceae) van amper een halve millimeter lang. Het Latijnse ‘spirulina’ betekent kleine spiraal en verwijst naar de spiraalstructuur van het algje. Al meer dan 3,5 miljard jaar is spirulina bewoner van onze aarde. Een klein algje met maar liefst meer dan 60 werkzame stoffen. -
Vitamine D dossier
Vitamine D is een belangrijke vitamine die je niet zo makkelijk binnenkrijgt via de voeding. Maar waarom is het zo belangrijk? Wat zijn de risicogroepen die een verhoogde kans op een tekort hebben? Wat is het verschil tussen D2 en D3? En is het ook nodig in de zomermaanden? We leggen je graag alle ins and outs uit zodat je helemaal op de hoogte bent. -
Het zuur-base-evenwicht, een belangrijke pijler voor je gezondheid
In de reguliere geneeskunde wordt nauwelijks aandacht besteed aan het zuur-base-evenwicht, terwijl het een belangrijke bijdrage kan leveren aan je gezondheid. Bij de meeste chronische welvaartsziekten is namelijk sprake van weefselverzuring. Maar wat zijn dan precies de oorzaken en gevolgen van weefselverzuring? -
Vitamine C en zink, een sterke combinatie
Vitamine C en zink staan bekend als een krachtig duo om je weerstand mee te ondersteunen. De ene is een vitamine, de andere een mineraal. Wat is verschil tussen deze stoffen en hun werkzaamheid? Wat zijn de natuurlijke bronnen waarin je deze voedingsstoffen kunt vinden zodat je ze op natuurlijke wijze kunt innemen? -
Voeding in relatie tot aandoeningen en medicijngebruik bij ouderen
Dit is de titel van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het RIVM. De centrale vraag hierbij was of het mogelijk is om de kwaliteit van leven en gezondheid van ouderen te verbeteren door dagelijks gezond te eten. Dit in de hoop dat er dan minder medicijnen gebruikt hoeven worden en de gezondheidstoestand verbetert. Een verhelderend onderzoek met een interessante uitkomst. -
Levertraanolie
Levertraan uit grootmoeders tijd kwam niet uit walvis, zoals velen denken, maar uit vissen als kabeljauw en schelvis. Vroeger gruwelden velen van de levertraan die gegeven werd om o.a. rachitis te voorkomen. De nare smaak had waarschijnlijk te maken met de wijze waarop het toen werd geproduceerd. Tegenwoordig smaakt het gelukkig veel beter. Maar heeft een lepel levertraan nog nut? -
Zeewier en algen; voeding voor onze toekomst
In veel landen wordt zeewier al eeuwen gegeten of gebruikt voor allerlei doeleinden. In Nederland was dit nog relatief onbekend, maar door de opkomst van sushirestaurants zijn ook hier de zeewierproducten enorm toegenomen en hebben we de smaak ervan leren waarderen. Zeewier en algen zijn milieuvriendelijke producten uit de zee (soms uit zoet water) die rijk zijn aan voedingsstoffen. -
Gezonde zaden: de 10 voordelen van zaden
Het eten van zaden heeft veel voordelen voor je gezondheid! Ze zijn niet alleen rijk aan levenskracht, maar bevatten ook daadwerkelijk veel gezonde stoffen als vitamines, mineralen, vezels, vetten en eiwitten. Zaden worden vaak samen gebruikt met noten en dat is volkomen terecht: deze twee groepen vullen elkaar namelijk qua voedingswaarde en smaak perfect aan. -
Magnesiumverbindingen: vele soorten
Magnesium kent vele verbindingen die allemaal een verschillende toepassing hebben. Dit heeft te maken met wat elke verbinding in het lichaam doet en hoe goed het wordt opgenomen door de darmwand. Er zit vooral verschil tussen anorganisch magnesium (zoals magnesiumoxide) en organisch magnesium (zoals magnesiumcitraat). Een inkijkje bij de magnesiumverbindingen. -
Soja; is het nou gezond?
Sojabonen zijn omgeven met vele verhalen of het wel of niet goed voor je is. Niettemin vordert de wetenschap en lijkt het eten van soja vrij gezond, mits met mate geconsumeerd. Mede omdat je het in verborgen vorm veel binnenkrijgt. De voordelen zitten vooral in het hoge eiwitgehalte en de isoflavonen die erin zitten. We leggen je graag meer uit over waar je op kan letten! -
De gezondheidsvoordelen van de mystieke vijgenboom
Vijgen zijn lekker en gezond. Vol vezels, vitaminen, mineralen en polyfenolen. In augustus/september is het oogsttijd. Vijgenbomen kunnen in Nederland prima groeien, zolang ze maar op een warme plek in de tuin staan en de weersomstandigheden een beetje meewerken. Deze boom is niet alleen bijzonder om de vruchten, maar ook om zijn rijke mystieke geschiedenis. -
Pompoen; ontdek de gezondheidsvoordelen
De prachtige pompoen is superleuk om te zien en je kunt er ook nog allemaal leuke dingen mee doen, zoals uithollen voor Halloween. Buiten zijn decoratieve gave, is ook nog eens een erg gezonde groente om te eten. Hij is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, vetzuren en eiwitten. Zowel de zaden als het vruchtvlees zijn eetbaar en hebben ieder hun gezonde eigenschappen. -
Groene waterkerssoep, bomvol gezonde voedingsstoffen!
Waterkers is een inheemse plant die in Nederland langs de slootkanten groeit, al is hij daar niet altijd makkelijk te vinden. Deze bladgroente zit bomvol vitaminen en mineralen, en bevat maar liefst 17 soorten aminozuren. Een van de eigenschappen van deze groente is dat hij ontgiftend werkt op de lever. Je kunt hem rauw eten, of geblancheerd, of er een heerlijke soep van maken. -
Kikkererwtenmeel-pannenkoek
Zoek je een glutenvrij alternatief voor de normale pannenkoek met veel vezels en eiwitten? Denk dan eens aan een kikkererwtenpannenkoek! Kikkererwtenmeel is rijk aan vezels en eiwitten. Het draagt bij aan een verzadigd gevoel, een stabiele suikerspiegel en een goede stoelgang. Je kan eindeloos variëren met waarmee je je pannenkoeken belegt, dus ga lekker aan de slag! -
Olijfbomen en olijfolie
De fraaie olijfboom produceert natuurlijk olijven en olijfolie, maar wist je dat ook de bladeren van deze boom natuurgeneeskracht bevatten? Olijfolie kan je voor veel dingen gebruiken. Het is een fijne olie om mee te koken en voor je huidverzorging. Zowel de olijf als de olijfolie zijn supergezond. Alleen is het wel belangrijk om te letten op een goede kwaliteit, want er wordt heel wat aangerommeld in de olijfwereld. -
Calcium versus magnesium, hebben we nog wat in de melk te brokkelen?
In ons zuivellandje bij uitstek wordt (te)veel zuivel geconsumeerd. Zuivel is rijk aan niet zo goed opneembaar calcium. Draagt dit calcium bij aan een gezonde bothuishouding? En hoe zit het met magnesium? Ook een belangrijk mineraal voor een gezonde botkwaliteit. Waar zijn calcium en magnesium nog meer belangrijk voor? -
Mondgezondheid
Een goede mondgezondheid voor gezonde tanden en tandvlees staat aan het begin van je algehele gezondheid. Deze connectie is niet te missen. We gaan in dit tweeluik in op diverse mondproblemen, zoals slechte adem, paradontitis, candida en gaatjes. We kijken naar het belang van gezonde voeding en goede gewoonten zoals poetsen en ragen, maar ook naar natuurlijke verzorging. -
Mondgezondheid en voeding deel 2
Blog deel 1 ging over de basis van tand- en mondverzorging. In deel 2 gaan in op de rol van mondwaters, voeding voor een gezonde mond en tanden, en welke aandoeningen beïnvloed worden door een ongezonde mond. Want wist je dat bepaalde aandoeningen een samenhang hebben met hoe het in je mond gesteld is? -
Wilde cichorei – Cichorium intybus
Wilde cichorei is een vrolijke paarse bloeier die je in de zomermaanden in Nederland vrij veel in de natuur tegenkomt. Het is een behoorlijk herkenbare plant. Cichoreiwortel bevat veel vezels in de vorm van inuline, een goede stof voor de darmen. Het is een bekende koffievervanger. Het heeft een net zo licht bittere smaak als koffie, maar bevat geen cafeïne. -
Zin en onzin van elektrolyten
Elektrolyten zijn mineralen die een elektrische lading hebben waardoor ze prikkels kunnen overbrengen. Op deze manier spelen ze een belangrijke rol bij lichaamsprocessen zoals de vochtbalans, pH-huishouding, bloeddruk, spierwerking en energiehuishouding. Er bestaan zowel drankjes als supplementen met extra elektrolyten. Aardig om te weten dat alle elektrolyten dezelfde oorsprong hebben: de zee. -
Amandel – Prunus dulcis
Amandelen zijn populair en supergezond. Je hebt ze met vlies (bruin) en zonder vlies (blank), en je hebt de zoete variant en de bittere. Hoe zit dit precies? Zijn bittere amandelen veilig om te eten? De amandel is familie van de prunussoort die rond de Middellandse Zee groeit, maar tegenwoordig ook veel verbouwd wordt in Australië. Ook de braam, framboos en meidoorn behoren tot deze familie.