Vitaminen, mineralen en polyfenolen
Qua vitaminen en mineralen zit er vooral veel kalium in, maar daarnaast komen alle B-vitaminen (behalve B12) erin voor en er zit ook wat vitamine A, C, E en K in. Qua mineralen komen calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium en koper erin voor. Naast deze bekende vitaminen en mineralen, komen er ook stoffen in voor uit de groep polyfenolen zoals quercetine. Dit zijn belangrijke antioxidanten uit planten die ons lichaam beschermen en de weerstand verbeteren. Hoe donkerder de schil hoe meer antioxidanten. Er zijn allerlei kleuren vijgen van wit, groen en geel tot paars tot zwart.
Groeigebied van de vijg
Ficus carica groeit voornamelijk rond de Middellandse Zee, Amerika, West-Azië, Noord-Afrika, Maleisië en Polynesië. Er bestaan onder de familie van de ficus wel 600 tot 1000 verschillende soorten bomen en struiken. Heel interessant om te weten is, dat de vijgenboom een wereldberoemde boom is. Door de geschiedenis van de mensheid heen, heeft de vijgenboom altijd een mystieke plaats in genomen.
Een aantal voorbeelden van Zijne Heiligheid de vijgenboom
In India bestaat de heilige Bodhi tree. De heilige vijgenboom (Ficus religiosa) is de boom waaronder Boeddha zijn verlichting bereikt zou hebben. De zaden van deze vijgenboom zijn grappig genoeg gewoon online te bestellen. Deze boom heeft niet het typerende handvormige blad dat we hier gewend zijn, maar een hartvormig blad.
In India, China en in de Himalaya bestaat ook nog de heilige banyanboom (Ficus benghalensis). Dit is een van de grootste bomen ter wereld. Ik zag op bol.com deze oude afbeelding van een boom in Calcutta die is echt gigantisch. De bevolking in India geloofde dat er geesten in woonden.
De vruchten zijn geen vruchten
Dit is een beetje gek aan de vijgenboom, want de meeste vruchten groeien eerst als een bloem waar vervolgens een vrucht uit gevormd wordt. Maar bij de vijg is de vrucht eigenlijk de bloem. Je ziet de bloemen pas als je de vijg opensnijdt. Wil je hier meer over weten? Lees dan even door op Wikipedia, daar leggen ze het goed uit.
Suikers en de vijg
Fruit is gezond, maar ook suikerrijk. Zoals je ziet bevat een vijg 9,5 gram suikers. Alle vitaminen en mineralen en de vezels zullen de glucosespiegel helpen stabiel te houden, maar overdrijf niet met het eten van fruit. 2 à 3 stuks per dag is de max. Beter is om om zowel veel als veel verschillende groentes te eten uit allerlei groepen. Pas ook op met gedroogde vijgen. Deze bevatten meer suikers dan verse vijgen. Daarentegen bevatten gedroogde vijgen wel weer meer vezels en daarom worden ze vaak gebruikt bij een trage stoelgang.
Wat doe je met de vijg en hoe eet je hem?
Zoals gezegd kan je vijgen vers van de boom eten of gedroogd. Gedroogd zijn ze maanden houdbaar. De smaak is licht zoet en hij goed te combineren met kaas. Je kunt hem ook prima op een pizza doen of er vijgenjam van maken. Een vijgentaart ervan maken is ook een leuke optie. Online zijn er allerlei recepten te vinden. De vijg is zeer decoratief in allerlei gerechten dus altijd een plaatje om op te dienen.