Webwinkel

Regelmatig ontgiften is van belang

Reinigen, detoxen, purify, cleanse, vasten, ontgiften, afvalstoffen verwijderen; even wat termen die gebruikt worden om aan te geven hoe vaak er gesproken wordt over het reinigen van ons lichaam van afvalstoffen. Wat is het belang van regelmatig ontgiften?

Maar waar is dit reinigen eigenlijk op gebaseerd? Waar komen al die afvalstoffen in ons lichaam vandaan? In hoeverre draagt dit werkelijk bij aan het oplossen van klachten? Hoe werkt dit in het lichaam? En wat voor reacties kun je krijgen als je gaat reinigen?

Hippocrates, een slimme VIP

In de natuurgeneeskunde gaan we uit van balans, een balans van lichaam en geest. Elke verstoring van deze balans gaat ten koste van de lichaamseigen geneeskracht en kan ziekte tot gevolg hebben. Genezing vindt plaats door herstel van evenwicht en versterking van het zelfgenezend vermogen. Hippocrates was de grondlegger van deze theorie (460-377 voor Christus).

 

Maar niet alleen keek Hippocrates hier zo naar, ook in de Chinese, Indiase, Ayurvedische en Egyptische, Joodse en Griekse geneeskunde werd gekeken naar het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Door middel van reiniging zou dit kunnen worden bevorderd.

De eed van Hippocrates

Hippocrates was een VIP in de reguliere en natuurlijke geneeskunde. Nog steeds leggen artsen die afstuderen de eed van Hippocrates af waarbij ze zweren in het belang van hun patiënten te zullen handelen en zich aan de beroepsregels te zullen houden. Hippocrates had deze eed zelf opgelegd aan zijn studenten.

Hij was de eerste in het oude Griekenland die bij het ontstaan van ziekte een natuurlijke oorzaak boven een bovennatuurlijke oorzaak plaatste. Dus de goden waren niet altijd meer de schuldigen van het ontstaan van menselijke ziektes. Ook was hij de eerste die in staat was om op basis van lichamelijk onderzoek een diagnose te stellen, iets wat in India en China overigens allang gebeurde; in deze landen liepen ze ver op ons vooruit.

De lichaamssappen

Hippocrates was ervan overtuigd dat als onze lichaamssappen niet in balans waren (humoraalpathologie), dit leidde tot ziekte. Lichaamssappen? Ja, gal (als spijsverteringssap), slijm en bloed. Hij was ervan overtuigd dat als men hygiënischer was en een beter dieet volgde of vastte, men weer gezonder zou worden. Daarnaast was hij een fervent aanhanger van kruiden. Hij maakte bijvoorbeeld een extract van wilgenbast voor pijnstilling.

De 5 belangrijkste stellingen van Hippocrates

 

 1. De natuur geneest.
 2. De arts is niet de meester, maar een dienaar van de natuur.
 3. Het is de plicht van de arts de ziekte terug te leiden naar gehoorzaamheid aan de wetten van de natuur.
 4. Ziektebehandeling moet totaal en persoonlijk zijn.
 5. Voor alles: niet schaden.

A wise man should consider that health is the greatest of human blessings, and learn how by his own thought to derive benefit from his illnesses. – Hippocrates

Hippocrates niet de enige die een VIP was binnen de geneeskunde. Er zijn velen na hem gekomen die voortborduurden op zijn inzichten. Wat te denken van meneer Kneipp: hij was een priester in de 19e eeuw die veel met watertherapie en kruiden werkte. Zijn populariteit leeft nog steeds voort in de producten die toen ontstaan zijn.

Een andere interessante VIP was dokter Vogel. Hij richtte in 1963 Bioforce op en was zeer populair met zijn producten en zijn boek ‘De Kleine Dokter’ waarin ziekten en hun therapieën worden beschreven.

Dokter Reckeweg

Aan het begin van de 20e eeuw leefde dokter Reckeweg. Hij bedacht de zogenaamde homotoxicoseleer, oftewel de leer der zelfvergiftiging. Dokter Reckeweg bedacht een zesfasentabel waarin de eerste fase van vervuiling leidt tot lichte uitscheidingsreacties zoals een loopneus, zweten, tranen, gewrichtspijn, veel plassen en gevoeligheid voor infecties. Dit kan verschillen per lichaamsdeel. Dit is dus een manier waarop het lichaam probeert zich van afvalstoffen te ontdoen die in de lichaamsvochten zitten.

Bij elke volgende fase zijn de klachten ernstiger en chronischer. De afvalstoffen komen steeds een laag dieper in het lichaam. Waarbij in de laatste fase (de ontwrichtingsfase) de afvalstoffen zo diep in het lichaam zijn doorgedrongen dat ze in de cel zitten en daar tot grote ontsporingen leiden zoals bijvoorbeeld kanker, auto-immuunziekten en ernstige bloedsuikerstofwisselingsziekten als diabetes.

Hoe dieper de afvalstoffen in het lichaam komen, hoe moeilijker de weg terug is. Uiteraard komt men op de moeizame weg terug ook weer uitscheidingsreacties tegen, want het lichaam moet de troep kwijt.

Gifstoffen

Tegenwoordig worden we werkelijk van alle kanten gebombardeerd met gifstoffen uit ons leefmilieu: verkeerde voeding (suiker, wit meel, verontreinigend vlees, te veel vlees, frisdrank) roken, drugs, alcohol, medicatie, besmetting met parasieten, sluimerende ontstekingsprocessen, luchtverontreiniging (door vliegtuigen, auto’s en fabrieken) en waterverontreiniging (door medicatieresten en bestrijdingsmiddelen).

Ons eten is verontreinigd met plastics, bestrijdingsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen, onze meubels en tapijten zijn bewerkt met brandvertragers en lijm, dan heb je ook nog electrosmog en cosmetica met hormoonverstorende stoffen als parabenen, SLS, minerale oliën en microplastics. En ga zo maar door. Er schijnen in ons leefmilieu wel 60.000 chemicaliën rond te zwerven!

Antioxidanten

Ik wil hier niet de pessimist uithangen, maar het is gewoon een feit dat we omringd worden door gifstoffen. Het is voor het menselijk lichaam een hele toer om gezond te blijven en de afvalstoffen af te voeren. Heel belangrijk daarin blijft een gezonde voeding rijk aan groenten, fruit, noten en zaden van biologische oorsprong. Op deze manier krijg je al een hoop antioxidanten binnen om schade in het lichaam in te perken.

Medicatie en obesitas

Er zijn ook veel mensen die medicatie (moeten) gebruiken wat druk geeft op onze organen. Vooral de lever speelt hierin een essentiële rol als ontgiftingsfabriek. 40% van de mensen in Nederland is te dik en nu is het vervelende dat gifstoffen er een voorkeur voor hebben om zich in vetweefsel op te slaan. Daarnaast bewegen we ook nog eens te weinig, wat de afvoer en doorbloeding natuurlijk niet bevordert. Een toxische belasting van een orgaan leidt ook tot een mindere functie van dat orgaan.

Probeer maar eens een mooie tuin te zien met allerlei prachtige planten en wat er gebeurt als je daar te weinig water of vies water en te weinig goede voedingsstoffen aan geeft. De tuin wordt ziek, krijgt luizen en blad- en wortelrot en gaat dood. Zo werkt het menselijk lichaam ook. Het moet op de juiste manier onderhouden worden om te kunnen functioneren zonder ziek te worden.

Oef, en nu dan?

Maar allereerst, wat kan er gebeuren als je gaat ontgiften?

 • verergering van een symptoom
 • transpireren, hoofdpijn ,moeheid
 • verkoudheid: het slijm voert de afvalstoffen af
 • misselijkheid en zelfs braken
 • hevigere menstruatie of donkerder van kleur
 • verandering van het ontlastings- of urineerpatroon
 • huidklachten, omdat het lichaam op die manier afvalstoffen probeert kwijt te raken
 • psychische ontlading

Het is bekend dat als mensen hun leveractiviteit meer stimuleren met leverkruiden er meer boosheid kan ontstaan. Je uiten is ook een manier om toxische gedachten te lozen. Denk aan het spreekwoord  ‘iets op je lever hebben’.

Ontgiften kan rustig aan worden uitgevoerd of juist hevig. In sommige gevallen, bij bijvoorbeeld mensen die ernstige levensbedreigende ziektes hebben, is het belangrijk om een natuurarts in te schakelen om te begeleiden bij de ontgifting van het lichaam.

Wat kun je doen?

Maar na deze onheilsboodschap zal ik ook toelichten wat je kunt doen. We gaan weer even terug naar Hippocrates. Hij geloofde heilig in gezonde voeding en tijdelijk vasten. Daarnaast geloofde hij in de heilzame kracht van kruiden.

Kneipp gebruikte ook veel hydro(water)therapie en kruiden. De bedoeling is dat de afvalstoffen in beweging komen en het lichaam weer verlaten; het lichaam moet weer in balans komen. Het zijn niet alleen de ziekte of de ziekmakende factoren van buitenaf of van binnenuit. Centraal hoort het goed functioneren van lichaam en geest te staan. We moeten de mens als een geheel zien. Voeding, beweging en ademhaling zijn essentieel voor genezing.

Kruiden

Kruiden kunnen een belangrijke rol spelen om de balans weer te herstellen. Daarmee kunnen we organen weer activeren, in goede gezondheid houden of aanvullen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan brandnetel dat rijk is aan mineralen.

Dagelijks gezonde voeding

Dokter Terry Wahls uit Amerika heeft een mooi programma geschreven omdat zijzelf aan MS leed. Zij promoot in haar boek The Wahls protocol vooral de dagelijkse hoeveelheid van 9 cups van verschillende groenten en fruit. Dit verdeelt zij onder in:

 • 3 cups van groene bladgroenten; paksoi, paardenbloemblaadjes, sla, andijvie, spinazie, bietenblad, witlof etc.
 • 3 cups diep gekleurde groente en fruit: alle kleuren die je maar ziet
 • 3 cups zwavelrijke groenten: alle koolsoorten, uien, knoflook, paddenstoelen

Zij heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en kwam tot inzicht dat het zeer belangrijk is om dit dagelijks! te eten. Om zo voldoende ontgifting op gang te houden van alle gifstoffen die ons lichaam binnenkrijgt. Zij heeft door haar protocol haar voortschrijdende MS zo goed als kunnen stoppen qua progressie en daarnaast zijn haar klachten enorm verbeterd waardoor zij niet meer in een rolstoel zit.

Een keer per jaar ontgiften

Het kan belangrijk zijn om minstens een keer per jaar het lichaam te ontgiften door middel van de juiste kruiden, biologisch-dynamische voeding, vasten, massages, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en voedingssupplementen. Hierover kun je ons vragen stellen gericht op jouw situatie. Dat kan in onze winkel in de Gierstraat, via ons telefonisch spreekuur of via de mail.

Hoopvolle ontwikkelingen

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook hoopvolle projecten om te helpen ons mensen een betere gezondheid te geven en de wereld leefbaar te houden. Er zijn door allerlei slimme, enthousiaste en positieve mensen fantastische projecten bedacht zoals plastic uit de zee halen of stranden opruimen. Er zijn fantastische nieuwe natuurlijke materialen die we kunnen gebruiken om ons huis natuurlijk in te richten en er zijn planten die de lucht zuiveren. China bouwt een heel bos om de CO2-uitstoot in de lucht tegen te gaan, hennepplanten zijn in staat om gifstoffen uit de grond op te nemen of te dienen als schone brandstof, er worden waterstofauto’s en elektrische auto’s bedacht, zonnepanelen om ons huis te verwarmen en steeds meer mensen worden vegetariër of veganist om de druk op het milieu te verminderen.

En nog een boekentip voor de mensch die meer wil weten: Erich Rauch ‘bloed- en lichaamsvochtreiniging’

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os