Webwinkel

Microplastics in theezakjes; wist je dit al?

In 2019 werd al voor het eerst melding gemaakt van de aanwezigheid van microplastics in theezakjes, toch weten veel mensen dit nog niet. Er is nog veel onderzoek nodig naar de invloed van de alomtegenwoordige microplastics in ons leefmilieu en de invloed op onze gezondheid, maar dat het invloed heeft, is wel duidelijk. Hoe zit het nu met die theezakjes?

Hoe herken je microplastic in theezakjes?

Nou dit is eigenlijk heel ondoorzichtig. Er zijn nog steeds nylon zakjes op de markt in piramidevorm waar je duidelijk ziet dat het plastic is, maar als je een normaal papieren theezakje ziet, is dit niet zo duidelijk. Theezakjes kunnen ook dichtgelijmd worden met plastic, dan is het nog moeilijker te zien. De impact is dan wel kleiner. Op verpakkingen is helaas niet verplicht te vermelden wat er voor materiaal gebruikt wordt. Op sommige merken zie je het wel terug en bij andere niet. Je kan dus wel altijd kijken of er een tekst op de verpakking staat.

 

Hoeveel microplastics krijg je dan binnen?

Een echt plastic theezakje bestaat uit 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard nanoplastics. Nou zit er nog een verschil tussen plastics die redelijk groot zijn en de hele kleine microplastics. De grotere delen kunnen we gewoon weer uitscheiden via de ontlasting. Maar de piepkleine deeltjes worden wel degelijk opgenomen via onze darmen in de bloedbaan en kunnen we zelfs via onze longen gewoon inademen, zo klein zijn ze. Wat wel uit onderzoek blijkt, is dat opstapeling tot ontstekingen in ons lichaam en tot kanker kan leiden. Er zitten namelijk allerlei chemische stoffen in plastic. Door de hitte van het theewater komen deze plastic deeltjes makkelijk vrij.

Papieren koffiebekers en plastic theekokers

Dit probleem zie je ook met de zogenaamde papieren koffiebekers. De binnenkant is ook bekleed met een plastic laagje waardoor je weer plastic binnen kan krijgen. Daarnaast gebruiken legio mensen ook plastic theekokers, deze zijn immers het goedkoopst. Een RVS (roestvrijstaal) theekoker is behoorlijk aan de prijs. Of je hebt glazen theekokers met leuke lichtjes waar ook plastic onderdelen aan zitten. Ook weer een mogelijkheid om plastic binnen te krijgen met je lekkere kopje thee.

Microplastics in ons milieu

Het probleem met al die microplastics is dat het helemaal om ons heen zit, in de voedselketen en in de lucht. Wist je bijvoorbeeld dat autobanden continu plastic afgeven aan de lucht? Wist je dat al die microvezeldoekjes en schuursponsjes vol zitten met microplastics? Daarnaast zit er in veel kunststofkleding ook microplastics die met iedere wasbeurt in ons milieu komen, vooral met wassen boven de 30 graden. We ontkomen er sowieso niet aan en het probleem is nog lang niet opgelost.

Hoe kan je dit dan oplossen met thee drinken?

Nou daar is nog wel een vrij simpele oplossing voor, namelijk losse thee drinken! Je kan thee in allerlei leuke zeefjes doen of er verantwoorde papieren filters voor kopen. Dan weet je tenminste zeker dat je geen plastic zit te drinken. Er is in de supermarkt wat beperkte keuzes qua losse thee, maar gelukkig zijn er genoeg theewinkeltjes zoals de onze en Simon Levelt bijvoorbeeld waar je losse thee kan kopen. Dan bepaal je lekker zelf wat je binnenkrijgt.

Wil je weten wat voor losse thee wij in ons assortiment hebben?

In onze winkel hebben we achter de toonbanken vele laatjes waar of kruiden in zitten of thee in zit.

De keuzes die wij momenteel hebben?

Groene thee

 • Chinese groene thee (gunpowder)
 • Chinese groene thee met jasmijnbloesem
 • Japanse sencha thee

Zwarte thee

 • Ceylonthee
 • Earl-Grey-thee
 • Jasmijnthee
 • Lapsang-souchon-thee
 • Looizuurarme thee
 • Pu-Erh-thee

Kruidenmixen

 • Ayurvedische detoxmix
 • Ayurvedische vatamix
 • Droommix
 • Rooibos
 • Sterrenmix
 • Verveine

Daarnaast hebben we nog zo’n 80 losse kruiden zoals pepermunt, salie, hop, kattensnor, guldenroede, kamille en nog veel meer.

Microplastics in theezakjes en recycling

Op Milieu Centraal staat vermeld dat theezakjes bij de gft kunnen. Dit geldt uiteraard niet voor plastic theezakjes. Mocht je thee willen gebruiken voor je eigen composthoop voor je moestuin, knip dat het zakje stuk en doe alleen de inhoud erbij.

Onze kruiden en theeën zijn voornamelijk in de winkel verkrijgbaar, niet in onze webshop. We kunnen ze wel versturen. Desgewenst kan je het bestelformulier op onze site invullen of telefonisch contact met ons opnemen.

radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/plastic-binnenkrijgen-door-het-drinken-van-een-kopje-thee-dit-moet-je-weten

afvalscheidingswijzer.nl/producten/theezakje-en-koffiepad

rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4862701/theezakje-stukjes-plastic-thee-nano-micro-kunststof

trouw.nl/duurzaamheid-economie/in-een-kop-thee-zitten-miljoenen-plasticdeeltjes-is-dat-zorgelijk~b94c6eda

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os