winkel
Webwinkel

Zwangerschap en gezonde voeding

Als je invloed kunt hebben op de gezondheid van een kindje in spe, dan begint dat met goed zorgen voor jezelf. Die goede zorgen beginnen bij de wens op een zwangerschap en gelden zowel voor de aanstaande moeder als vader. Een gezonde levensstijl heeft invloed op het genetische materiaal wat jullie aanleveren, namelijk een goede kwaliteit van het eitje en de zaadjes. Zowel de ei- als zaadcellen hebben een ontwikkelingsproces van 3 maanden voor de rijping of de lozing. Dé bloemetjes en de bijtjes, zorg er maar goed voor.

Keuzes waarbij je vaarwel zegt tegen ongezonde gewoonten

Roken

De kwaliteit van de eicellen worden aangetast en de spermacellen hebben vaker een afwijkende vorm, waardoor DNA schade kan ontstaan.

 

Alcohol

Door alcohol is oestrogeen verhoogd in je bloed, dit heeft invloed op je cyclus. Voor mannen geld dat drinken van alcohol testosteron vermindert, met als gevolg dat de zaadcellen in aantal verminderen, maar dat de hoeveelheid afwijkende cellen toeneemt. Al met al een kleinere kans op een bevruchting.

Medicijnen

We gebruiken ze liever niet en weten inmiddels wel dat deze chemische stoffen invloed hebben op de vruchtbaarheid en ontwikkeling van ons genetische materiaal. Maar medicijnen kunnen noodzakelijk zijn en je kunt ze daarom niet zomaar loslaten. In overleg met je arts of specialist kun je wel kijken of er alternatieven zijn.

Straling en toxische stoffen

Een belangrijke reden om biologische groenten, -fruit, -vlees –vis te eten is om minder bestrijdingsmiddelen en antibiotica binnen te krijgen. Bestrijdingsmiddelen zijn vaak rijk aan zogenaamde xeno-oestrogenen. Dit zijn chemische stoffen die zich in het lichaam gedragen als oestrogenen. Als je hier teveel van binnenkrijgt, kan dit invloed hebben op een goed ontstane zwangerschap. Gebruik daarom ook het liefst natuurlijke cosmetica.

Qua straling kan werk ook risico’s met zich mee brengen, in de ziekenhuizen (narcosegassen, chemotherapie, geneesmiddelen) zijn risico’s met name groter. Daarnaast komen schoonmakers, mensen in de tuinbouw, schilders vaker in aanraking met stoffen (verf, oplosmiddelen, inkt, reinigingsmiddelen, zware metalen) die onze gezondheid en reproductie nadelig kunnen beïnvloeden. Daarvan zijn we in de regel wel van op de hoogte. Hoe ga je daár dan mee om, kunnen werkomstandigheden veranderen?

Leefstijl 2.0        

We doen er goed aan voldoende te bewegen en mogelijk wat af te vallen als je wat overgewicht hebt. Onze gezondheid heeft baat bij voldoende nachtrust, ontspanning en is wars van stress. Dit klinkt als muziek in mijn oren en is eigenlijk een heel zenleven, waarin je in beginsel goed voor je zelf zorgt.

Zwangerschap en gezonde voeding

Gezonde gevarieerde voeding is zooooo belangrijk

Tekorten zijn er toch regelmatig en dan gaat het zowel om het macroniveau (eiwitten, vetten en koolhydraten), als ook om vitaminen en mineralen. Met een zwangerschap neemt de behoefte aan voedingsstoffen/energie met zo’n 20 procent toe. Niet vreemd met zoooo’n enorme hoeveelheid celdelingen.

Eiwitten

Ik heb het al eens eerder een artikel geschreven over voedingstekorten bij vegans waarin ik het belang van eiwitten onderstreep. Tijdens de zwangerschap, borstvoeding en bij kinderen (in de groei) is de behoefte aan eiwitten groter. Bouwstoffen dat zijn het! Ik houd er wel van om abstract te denken: als je tijdens je zwangerschap te weinig eiwitten binnenkrijgt, heeft dat gevolgen voor de ontwikkeling van de foetus. Als bijvoorbeeld de nieren worden aangelegd en er zijn niet voldoende eiwitten beschikbaar, dan zoekt je lichaam altijd naar oplossingen en onttrekt het waarschijnlijk de aminozuren uit je spieren. Maar er is een risico dat in de aanleg de grootte/capaciteit van de nieren geringer is door een gebrek aan materiaal.

In dit artikel schreef ik hoe de verdeling van de macronutriënten er idealiter uit ziet:

In ons huidige voedingspatroon is de verdeling van macronutriënten:

15% eiwitten, 55% koolhydraten en 30% vetten

Idealiter is de verhouding:

30% eiwitten, 35% koolhydraten en 35% vetten

Koolhydraten

Die krijgen we meestal voldoende binnen. Beperk geraffineerde witmeelproducten en suikers zowel voor je bloedsuikerspiegel als voor een gezonde darmflora.

Vezels

Van groot belang voor je darmflora en je stoelgang, veel zwangeren hebben last van obstipatie. Gebruik lekker veel vezelrijke voeding zoals groenten, peulvruchten, paddenstoelen en volkoren granen.

Vet belangrijk

Daar gaan we weer, de taboe op de vetten is best groot. Beperk de verzadigde vetten uit kaas, vlees, koekjes etc. Zorg dat je voldoende (meervoudig) onverzadigde vetzuren binnen krijgt en varieer hierin. Gebruik olijfolie, eet avocado, vis, nootjes en zaden. Vetten zijn van groot belang voor het zenuwstelsel en – later in de zwangerschap – van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. In vis(olie) zitten twee stoffen EPA en DHA, de laatste  is een functionele bouwstof voor de hersenen. Goed voor een vet slim kind.

Eet 2 keer per week vis

Als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende vis te eten, namelijk twee keer per week. Één keer kies je voor vette vis en één keer voor magere vis. Voorbeelden van vette vis zijn zalm en forel. Voorbeelden van magere vis zijn tilapia en schol. Verhit vis altijd goed. Twee keer per week vis eten verlaagt het risico op vroeggeboorte. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Let op: bepaalde vis kun je tijdens je zwangerschap beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden omdat ze verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten. Kies daarnaast vis met een MSC keurmerk. Dit staat voor duurzame en wilde vangst. ASC keurmerk geeft aan dat het kweekvis is, dit is verre van gezond vanwege de manier waarop deze vissen gevoerd worden en medicijnen krijgen toegediend.

Of het waar is?  Zwangere vrouwen worden in het laatste trimester vergeetachtiger. Er wordt gesteld dat dit komt omdat de vetzuren uit het eigen systeem worden onttrokken ten behoeve van het kind. I will give this a thought.

Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.

Foliumzuur- voor en tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is vitamine B 11 en wordt altijd aangeraden om te slikken bij een zwangerschap(-swens). In een multivitaminencomplex voor zwangeren zit meestal al voldoende foliumzuur.

Ook een vader in spe mag vrolijk meedoen want hij krijgt er mogelijk beweeglijker zaad van. Tekorten aan B11 kan, zoals waarschijnlijk wel bekend, leiden tot schade aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel en geeft een grotere kans op een open ruggetje.

Vitamine B12

Als je vegetariër of veganist bent, let dan ook goed op dat je voldoende B12 binnenkrijgt.

Vitamine C

Heb je zwak bindweefsel, makkelijk bloedend tandvlees, striae, spataderen en een verlaagde weerstand, bedenk dan dat vitamine C belangrijk voor je kan zijn.

Vitamine D

Ook aan deze vitamine hebben veel mensen een tekort. De gezondheidsraad adviseert om dit tijdens de gehele zwangerschap te slikken. Vitamine D is onmisbaar tijdens de zwangerschap voor de opname van mineralen zoals calcium, magnesium en zink.

Calcium

Hand in hand, voor de ontwikkeling van het beendergestel zijn zowel calcium, magnesium en vitamine D van groot belang. Onze voeding bevat meestal redelijk wat calcium. Gebruik je weinig zuivel dat kan wat extra wel op zijn plaats zijn. Overigens is calcium uit noten zaden, boerenkool en bijvoorbeeld broccoli beter opneembaar dan uit zuivel. Extra inname van calcium is zinvol gebleken bij onder meer (pre)eclampsie, hoge bloeddruk en beenkrampen.

Jodium

Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je baby. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren, vis en zeewierproducten. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet. Als je liever geen gewone zuivel eet, kan je je verdiepen in het toevoegen van allerlei zeewierproducten aan je voeding. Daar is tegenwoordig ook veel keuze in. Je kan in allerlei apps tegenwoordig bijhouden of je voldoende jodium binnenkrijgt. Mocht je erachter komen dat je te weinig binnenkrijgt? Neem dan elke dag een supplement met maximaal 200 microgram jodium voor de rest van je zwangerschap. Neem geen supplementen waarin meer dan 200 microgram jodium zit. Let ook op of je het al binnenkrijgt via een multivitaminen en mineralen preparaat.

Magnesium

In de winkel horen wij het maar al te vaak over rusteloze benen. En ja tijdens mijn zwangerschap jemig de pemig, mijn lijf was ook naarstig op zoek naar magnesium waar het een gefrustreerd tekort aan had. Een beetje aanvullen en de klacht verdween als sneeuw voor de zon. In de regel is de voorziening aan magnesium nogal matig te noemen. En als we ons best doen om voldoende calcium binnen te “harken” vermindert de opname van magnesium. En dat terwijl magnesium van groot belang is voor de inbouw van calcium in het bot en ook nog om lekker te ontspannen en goed te slapen. Tekorten aan magnesium worden in verband gebracht met misselijkheid, (pre)eclampsie, hoge bloeddruk en beenkrampen.

IJzer

Als je voldoende ijzer binnenkrijgt verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer uit dierlijke producten (zoals vlees en vis) wordt het beste opgenomen door je lichaam. IJzer zit ook in plantaardige producten, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. Bij de bezoeken aan de verloskundige wordt je ijzer netjes gecontroleerd. Mocht er een tekort worden geconstateerd, dan kun je dit eenvoudig aanvullen. Wij verkopen organische vormen van ijzer die niet obstiperend werken en een hogere biologische beschikbaarheid hebben. Ze zijn dus lichter verteerbaar en beter opneembaar. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.

Zink

Zink is een mineraal wat je dagelijks beiden hoort binnen te krijgen en wat belangrijk is voor de voortplanting. Van zink sla je geen voorraad aan in het lichaam, dus als je het niet binnenkrijgt heb je er relatief snel een tekort aan. Als je ziek bent, verbruik je ook nog eens een keer veel zink. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit blog.

You owe yourself

Mijn epistel begint en eindigt met hetzelfde: zorg goed voor jezelf…

Wil je hier meer advies over of weten welke supplementen je het beste kan gebruiken? neem dan contact met ons op. Je kan ons bellen en mailen. Uiteraard ben je ook van harte welkom in de winkel.

Word je moeilijk zwanger en loop je tegen gezondheidsproblemen aan? We hebben ook de mogelijkheid tot een consult met een van onze natuurgeneeskundige therapeuten.

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os