Webwinkel

Het metabool syndroom

Het metabool syndroom

Een syndroom gaat altijd gepaard met enkele kenmerken. Bij het metabool syndroom zijn dat de veranderde waarden in je stofwisseling. Om het syndroom complexer te maken en nog wat onduidelijkheid te zaaien, heeft het ook nog verschillende namen gekregen, zoals insulineresistentie syndroom, dysmetabool syndroom en syndroom X. In alle gevallen gaat het om een combinatie van verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk, overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel.

Om in aanmerking te komen voor deze diagnose moet er aan 3 van de onderstaande criteria worden voldaan:

  • Overgewicht rondom de buik. Dat betreft zowel vet op de buik als rondom de organen, waarbij de taille bij vrouwen groter is dan 88 cm en bij mannen 102 cm. Om overgewicht te bepalen, wordt ook de BMI gebruikt: > 30 kg/m2.
  • Verhoogde cholesterol- en triglyceridewaarden (de lipidenwaarden) > 1,7 mmol/L en HDL < 0,9 mmol/L.
  • Hoge bloeddruk zonder medicatie 140/90 mm Hg.
  • Afwijkingen in de nuchtere bloedsuikerspiegel > 6,1 mmol/L.
  • Verhoogd insulinegehalte in het bloed.

 

Welvaartsaandoening

Het metabool syndroom is een typische welvaartsaandoening waarbij een ongezonde leefstijl sterk bepalend is. Westerse voedingsgewoonten met veel snelle suikers, ongezonde in de fabriek in elkaar geknutselde vetten, roken, drinken, geringe beweging, stress en te weinig slaap spelen hierin een belangrijke rol. Het complex aan symptomen komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mogelijk zijn vrouwen iets meer beschermd omdat zij vet niet enkel rond hun buik opslaan, maar ook rond hun heupen en billen. Vet rond de buik en de organen doet meer mee in de stofwisseling en werkt daarom het sterkst verstorend.

De effecten van het syndroom zijn groot omdat het ontregelend werkt op zowel de suiker-, vet-, en eiwitstofwisseling (van belang voor zowel spieren, hormonen en zenuwcellen) als op de elektrolyten (mineralen) in de cellen. De optelsom van deze ontregelingen is snel gemaakt en heeft een sombere uitkomst: met deze conditie is de vitaliteit snel ver te zoeken.

Ontregelingen in de bloedsuikerspiegel maken je suf en je bent dan geneigd om snelle suikers/witmeelproducten te eten om je hersenen en je lijf van energie te voorzien. Het herstel is meestal van korte duur, je kunt licht worden in je hoofd en kenmerkend is ook dat je handen gaan trillen. Het laatste wordt veroorzaakt door een te grote aanmaak van insuline omdat de lichaamscellen op den duur minder gevoelig zijn geworden voor insuline. Dit heet insulineresistentie en kan op termijn diabetes type 2 veroorzaken.

Het vet in en rond de buik werkt verstorend op (onder andere) ons verzadigingshormoon leptine (daarover schreef ik een tijdje terug: waarom afvallen een goed idee is bij corona.

Domino-effect

Aan het metabool syndroom liggen hoge insulinewaarden en insulineresistentie ten grondslag met zichtbaar een domino-effect op andere systemen. We worden gevoeliger voor ontstekingen en dat kan een negatief effect hebben op onze vaten, maar ook op onze gewrichten, banden en kapsels. Door de verhoogde aanwezigheid van de verkeerde bloedvetten, kan hoge bloeddruk ontstaan en neemt het risico op trombose toe, maar uiteraard ook allerhande hart- en vaatziekten. Hoge insulinewaarden kunnen tot leververvetting leiden en op hormonale vlak heeft het zowel een negatieve invloed op de hoeveelheid actief schildklierhormoon als op de stresshormonen zoals cortisol. Er ontstaat een aaneenschakeling van negatieve/verkeerde terugkoppelingen waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt. Beide hormonen hebben namelijk invloed op onze stemming en stofwisseling.

De groep mensen met het metabool syndroom is aanzienlijk groter dan ik had gedacht en met de leeftijd neemt het percentage toe: 20-25 procent van de vrouwen en mannen tussen de 50 en 60 jaar blijkt een metabool-syndroom-pakketje te hebben. Al met al hebben we in Nederland rond een miljoen mensen met deze conditie.

Wil je het tij keren?

De neerwaartse spiraal kun je doorbreken en/of voorkomen. Niet makkelijk, maar wel mogelijk! Daar zijn aanpassingen in je levensstijl voor nodig die vooral betrekking hebben op bewegen en gezond eten. Mogelijk zou je ter ondersteuning enkele supplementen (kruiden, vitamine en mineralen) kunnen gebruiken.

Do-it-yourself-book

Er is ook een goed boek dat qua zorg voor jezelf mooie handvatten biedt en je helpt om beter inzicht te krijgen in hoe het allemaal werkt: Syndroom X, (link is als sneak preview bedoeld om een kijkje te nemen in het boek, boek dient aangeschaft te worden via succesboeken.nl) een boek vol heldere informatie en toepasbare voedings-, supplementen- en bewegingsadviezen.

Het zou fijn zijn om jezelf uit de (syn)droom te helpen.

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op! We staan altijd klaar voor je vragen: 023-5312454 en info@vanderpigge.nl.

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os