Schilferige laag
Het gevolg van deze versnelling is dat er een dikke, schilferige laag ontstaat. Psoriasis werd voorheen ook wel de schubbenziekte genoemd, een onaangenaam woord, maar het is wel begrijpelijk waar deze naam vandaan komt. De huid onder de schilfers is vaak rood en ontstoken waarbij de huid ook nog eens kan barsten en er kleine bloedingen kunnen ontstaan. Het is pijnlijk en jeukerig bovendien.
Waar zit het?
Wat je meestal bij eczeem ziet is dat de aangedane plekken aan de binnenzijde van de armen of benen zitten. Bij de meest voorkomende vorm van psoriasis (psoriasis vulgaris) openbaren de huidveranderingen zich juist aan de buitenzijde, de strekzijde, van bijvoorbeeld armen of benen. Daarnaast komt psoriasis vrij veel voor op de hoofdhuid, de oren, het staartbeen en de nagels. Bij psoriasis inversa bevinden de plekken zich juist in de plooien, zoals de liezen en bij vrouwen onder de borsten. Deze plekken zijn meestal niet schilferend maar rozerood en glanzend. Het arsenaal strekt zich nog verder uit, want er zijn ook varianten waarbij psoriasis optreedt in gewrichten, banden, vaten en andere organen.
In -en uitwendige factoren die een rol kunnen spelen bij het uitbreken van psoriasis
- erfelijkheid: het risico op het krijgen van psoriasis is circa 10% als één ouder psoriasis heeft en ongeveer 50% als beide ouders psoriasis hebben
- een koude, vochtige omgeving
- stress
- bepaalde bacteriële infecties (streptokokken)
- hormonale veranderingen
- roken en het drinken van alcohol
- intoleranties en allergieën
- bepaalde medicijnen: medicatie waarvan een causale relatie vaststaat zijn bètablokkers, NSAID’s en (hydroxy)chloroquine; sterke aanwijzingen voor inductie of verergering zijn er voor ACE-remmers en interferonen; van de volgende geneesmiddelen is melding gemaakt dat ze tot inductie of verergering kunnen leiden: digoxine, clonidine, amiodaron, kinidine, carbarmazepine, goud en kwik, penicilline, tetracyclines, calciumantagonisten, gemfibrozil, fluoxetine, progesteron, valproïnezuur, morfine en acetazolamide; terbinafine en angiotensine-II-antagonisten kunnen ook tot inductie of verergering leiden [Lareb Nederlands Bijwerkingen Centrum 2004] (Bron NGH)
- vaccinaties
- luchtvervuiling
- diabetes
- metabool syndroom
- overgewicht
- verstoorde omega 3 balans
Immuunsysteem
In onze lichaamsbarrières (huid, longen en darmen) woont een belangrijk deel van ons immuunsysteem. Hier wordt de grens bewaakt: wat is lichaamseigen en wie is die vreemde indringer? Het immuunsysteem van je slijmvliezen (ook wel het Common Mucosal Immune System genoemd) heeft 3 belangrijke functies:
- bescherming van de slijmvliezen tegen infecties
- bescherming tegen indringing van antigenen en micro-organismen en andere vreemde indringers
- het in stand houden van de immuunterugkoppeling
Dit immuunsysteem is niet alleen van belang voor het herkennen van lichaamsvreemde stoffen, maar ook voor tolerantie van allergenen uit bijvoorbeeld je voeding of van lichaamseigen stoffen. Als de barrière niet meer of niet voldoende functioneert, heb je kans dat er een immuunreactie wordt uitgelokt. De versnelde celdeling en de ontstekingen bij psoriasis zijn daar een gevolg van.
Binnen de natuurgeneeskunde is de huid veelal een weerspiegeling van het functioneren van de darm. Veel huidaandoeningen, waaronder psoriasis, kunnen een gevolg zijn van een slecht functionerende darm. Zowel ondersteuning als prikkelreductie van het immuunsysteem van het slijmvlies kunnen bijdragen aan het verminderen van de uiting van de aandoening. Een bundeling van krachten krijg je als je het immuunsysteem beter bewapent, de barrièrefunctie versterkt en de immuunreactie kunt verminderen.
Vakantie
Stress is niet top voor het overbelaste immuunsysteem, ontspanning is van belang. De bestemming voor mensen met psoriasis is bij voorkeur de combinatie van zon en zeewater. Het zoute water met verschillende mineralen is vaak kalmerend voor de huid.
Do’s and en don’ts qua voeding
Als iets communiceert met onze darmen, dan is het wel onze voeding. Daarom hier een korte versie van voeding die onze gezondheid al of niet bevordert:
- vermijd voeding met een verkeerde vetzuursamenstelling (geen verzadigde vetten, zoals in vlees en zuivelproducten, geen gebakken en gefrituurde voedingsmiddelen)
- vermijd zuivelproducten
- beperk een te hoog eiwitgehalte
- de lever moet kunnen ontgiften, vermijd daarom alcohol, tabak, zuivelproducten en suiker(vervangers), maar ook onnatuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen
- gebruik veel en alle soorten groenten en fruit
- gebruik gunstige vetzuren (olijfolie, visolie, avocado’s, noten en zaden)
- eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels
- drink voldoende water
Gluten
Recente onderzoeken tonen aan dat patiënten met psoriasis vaker antistoffen tegen gliadine (en andere markers van coeliakie en glutenintolerantie) in hun bloed hebben dan mensen zonder psoriasis. Verschillende studies laten een verbetering van psoriasis zien door het volgen van een glutenvrij dieet*. Bij een onderzoek met 33 psoriasispatiënten verminderde bij 30 personen de klachten na 3 maanden dieet.
*glutenvrij dieet: geen tarwe (spelt, rogge, gerst, kamut, bulgur, durum) en gluten in bewerkte voedingsmiddelen zoals sauzen, drop, etc. Lees het etiket!
Ontstekingen remmen met deze voedingsstoffen/voedingsmiddelen
Vitamine D
De laatste jaren is uit diverse onderzoeken gebleken dat mensen met psoriasis een lage vitamine-D-status hebben; vitamine D remt groeifactoren, waardoor de abnormale celdeling (bij psoriasis 4 keer zo snel) geremd kan worden; bij pijn en ontstekingen zou de minimale vitamine-D-waarde 80 nmol/l moeten zijn.
Vitamine E
Vitamine E is een zeer belangrijke antioxidant die schade aan weefsels tegengaat.
Magnesium
Magnesium is betrokken bij alle stofwisselingsprocessen; het activeert enzymen die nodig zijn voor vrijwel ieder belangrijk biologisch proces, waaronder de productie van cellulaire energie, de spiercontractie en -ontspanning, de zenuwgeleiding, de celdeling (productie en functioneren van DNA) en de eiwit- en koolhydraatstofwisseling. Voldoende magnesium is van belang om de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen af te remmen. Magnesium zit in broccoli, boerenkool, veel groene groenten, bananen, noten en zaden. Magnesium is veelal onvoldoende in de dagelijkse voeding aanwezig.
Specifieke kruiden
Kruiden met een ontstekingsremmende werking zijn o.a. kurkuma, gember, boswellia, oregano, koriander en tijm.
Specifiek fruit
Verschillende spijsverteringsenzymen kunnen ontstekingen remmen. Je vindt ze vooral in verse ananas, papaja en mango; eet je ze buiten de maaltijd om, dan werken ze sterker tegen de ontsteking. Eet je ze tegelijk met de maaltijd dan helpen ze met het verteren van je eiwitten.
Bèta-glucanen
In de darm wordt de ontstekingsremmende stof boterzuur gemaakt uit bèta-glucanen, te vinden in haver, lijnzaad en allerhande paddenstoelen.
Zink
Zink wordt ingezet in alle gevallen van huidbeschadigingen. Mensen met psoriasis hebben vaak een groot tekort aan zink. Dit zinktekort veroorzaakt een reeks biochemische verstoringen in de stofwisseling wat zich o.a. kan uiten in problemen van de huid, haren en nagels .
Hoe krijg ik gezonde darmen?
Omdat het immuunsysteem en onze gezondheid zo sterk samenhangt met de conditie (doorlaatbaarheid en conditie van de slijmvliezen) van onze darmen kun je ook dit blog Hoe krijg ik gezonde darmen nalezen.
Last but not least
Wij hebben een hele fijne crème om psoriasis uitwendig mee te behandelen. Wil je weten welke crème dit is? Kom bij ons langs in de winkel of bel ons.
Heb je vragen hierover? Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.
Voor een uitgebreider consult kan je ook een afspraak boeken met een van onze natuurgeneeskundigen.