Webwinkel

Boswellia serrata – Wierookboom

Deze maand staat de Boswellia serrata bij ons in de schijnwerpers. Een andere naam voor deze boom is olibanum of Indiase frankincense. Van deze loofboom wordt gomhars gewonnen, die (als je het op de juiste wijze gebruikt) gezien wordt als ontstekingswerend. Deze hars wordt in natuurlijke middelen vaak gecombineerd met kurkuma.

Boswellia serrata wordt ook gebruikt als bestanddeel van wierook en werd met name vroeger veel toegepast bij rituelen in kerken. In dit blog wordt nader ingegaan op de boom, die overigens niet in Nederland voorkomt.

 

Waaraan je de boom herkent

De Boswellia serrata is een boom die 9 tot 20 meter hoog kan worden. Hij heeft samengestelde bladeren, waarvan de 3 tot 9 deelbladeren lancetvormig zijn: vrij smal en lang. De deelbladeren zijn oneven en variëren in aantal. Ze staan, voor zover mogelijk, tegenover elkaar en hebben een gezaagde bladrand (waar de Latijnse naam serrata al naar verwijst). De stam valt verder op door de oranje/rode vlekken op de verder grijzige stam. De schilferige en meerkleurige schors doet wat denken aan de schors van een plataan. Onder de buitenste laag schors zit een groene schorslaag. Net als de meeste andere loofbomen verliest de wierookboom bladeren. Dit gebeurt rond december.

De vruchten

De bloemen van de boom verschijnen in februari tot mei, doorgaans voordat de eerste bladeren in mei of juni ontluiken. De Boswellia serrata heeft 5 witte tot roze kroonbladeren per bloem. De vruchten worden rijp in mei en juni. Ze zijn groen en capsulevormig.

 

Waar je hem vindt

Van oorsprong komt de plant uit India en Pakistan. Inmiddels komt de boom ook voor in andere delen van Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij heeft een voorkeur voor droge, tropische gebieden met een stenige bodem. Op een voedselrijke, vruchtbare bodem wordt de boom hoger dan op een voedselarme bodem. In Nederland heeft de boom geen goede mogelijkheden om te groeien, daar is het hier onder andere te koud voor. Boswellia serrata kan niet goed tegen temperaturen die langere tijd onder de 10 graden Celsius liggen.

De toepassingen van Boswellia

  • osteoartritis (artrose)
  • reumatoïde artritis
  • sportblessures (acute pijn door overbelasting, verstuiking, tenniselleboog, slijmbeursontsteking, peesontsteking)
  • chronische inflammatoire darmziekten
  • astma, hooikoorts
  • clusterhoofdpijn
  • naast inwendige indicaties wordt de hars ook gebruikt in cosmetica en parfum.

Boswellia kun je beter niet gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Heb je vragen of wil je meer weten over de toepassingen van Boswellia? Vraag ons advies! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os