Webwinkel

Waarom zou je een maand geen alcohol drinken??

Januari staat tegenwoordig bekend als Dry January. Dry January wordt steeds populairder; gelukkig! Want alcohol is voor veel mensen een hele ingeburgerde gewoonte. 80% van de (volwassen) Nederlanders drinkt regelmatig alcohol. Terwijl de gevolgen van alcohol voor je lichaam eigenlijk heel groot zijn.

Het sociale aspect van alcohol is natuurlijk groot. Het is gezellig om te drinken en je praat net even wat makkelijker met mensen, of bent net even wat losser in de omgang. Gelukkig groeit het bewustzijn over de effecten van alcohol op je lichaam. Het kan heel interessant zijn om eens een tijd geen alcohol te drinken; puur om te ervaren of je je beter voelt dan normaal.

Om je te motiveren, beschrijven we wat mensen als voordelen ervaren als ze een maand geen alcohol drinken. Wie weet helpt het je over de drempel om eens ‘nee’ te zeggen. En als mensen zeggen ‘doe niet zo ongezellig’, zegt dat meer over hen dan over jou.

Mensen zijn gewoontedieren. Een nieuwe gewoonte aanleren – zoals geen alcohol drinken – kost tijd. Uit onderzoek blijkt dat zelfs zoiets simpels als een glas water drinken als je opstaat, wel 2 maanden kan duren voordat je die gewoonte hebt ingeburgerd.

 

Wat zijn de nadelen van drinken?

We hebben al eerder een blog geschreven over alcohol en het effect op je immuunsysteem. Maar alcohol doet nog veel meer wat niet goed is voor je lichaam. Alcohol heeft een negatieve impact op je hersenen en dat gebeurt al met 1 glas. Voor jongeren is het extra slecht. Je hersenen ontwikkelen zich nog tot je 24e. Alcohol heeft daar een negatieve invloed op. Wil je nog meer weten waarom alcohol zo slecht is voor jongeren? Lees dan verder bij het Jellinek.

Alcohol is verslavend

Hoe verslavend ligt natuurlijk ook aan hoe gevoelig je bent voor verslaving. In Nederland zijn er 1,1 miljoen mensen die een probleemdrinker zijn. Dat is toch 10% van de bevolking. Vraag je je af of jij misschien verslaafd bent? Lees dan hier verder bij het Jellinek.

Hersenen

Ik zei het net al; alcohol is slecht voor je hersenen, maar waar heeft dat mee te maken? Het effect van alcohol op zowel GABA als glutamaat (deze 2 stoffen zijn neurotransmitters en zorgen voor mentale balans) heeft tot gevolg dat er minder prikkels tussen je zenuwen worden overgedragen. Daardoor voel je je dus een beetje verdoofd. Dat verdoofde gevoel zorgt er bij toenemend alcoholgebruik ook voor dat je hersenen minder goed werken. GABA regelt ook je fijne motoriek, je kleine bewegingen dus. Dus als dit verstoord raakt, krijg je meer moeite om jezelf in evenwicht te houden en kun je je minder goed bewegen of dingen pakken.

Geheugen

Langdurig overmatig drinken tast zowel het korte- als het langetermijngeheugen aan. Je kunt daardoor minder goed nadenken over dingen en logische beslissingen nemen. Maar daardoor heeft het dus ook invloed op hoe je je gedraagt en hoe je met je eigen emoties en emoties van anderen omgaat.

En als klap op de vuurpijl maakt het mensen ook gevoeliger voor aderverkalking in de hersenen. Niet zo geweldig dus allemaal. Lees ook dit artikel uit 2021 van RTL.

Slecht voor je lever

Je lever verwerkt zo’n beetje alle alcohol die je drinkt. Aangezien alcohol eigenlijk een gevaarlijke stof is, loopt je lever groot risico op schade. Mensen die langdurig veel drinken, hebben een verhoogde kans op leververvetting (90%). Bij een kleiner deel van deze groep (30%), ontstaat ernstige leveraandoeningen zoals levercirrose (verlittekening van de lever door ontstekingsreacties).

Leververvetting

Langdurig alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken. De vetstofwisseling in de lever raakt verstoord, waardoor vet zich ophoopt in de levercellen (vetstapeling). Gelukkig is leververvetting is omkeerbaar. Na het stoppen met drinken van alcohol herstelt de lever zich en verdwijnt de leververvetting. Te veel alcohol leidt tot een opeenhoping van vet in lever en bloed. Een vetlever kan zelfs al ontstaan na een paar dagen stevig drinken. Wanneer je stopt met drinken, kan de lever zich weer na enkele weken herstellen.

Hoe snel gaat dit? Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever. Na 3 maanden komt je lever tot rust en zal de leververvetting grotendeels zijn afgenomen. Heb je levercirrose, dan is dat helaas niet omkeerbaar.

Na 3 maanden zonder alcohol kan je vruchtbaarheid en je libido toenemen.

Overigens kan leververvetting ook verergerd worden door stress en suikerverbruik. Maar daarover een andere keer.

Kanker

Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.

Wat zijn de voordelen van Dry January?

  • Je wordt je bewuster van je eigen alcoholgebruik. Omdat alcohol zo ingeburgerd is als sociale gewoonte, ben je je soms niet bewust van je eigen drinkgewoonte. De eerste stap naar verandering begint met bewustzijn over je eigen patronen.
  • Je doorbreekt je eigen patronen. Je merkt dat je zonder alcohol eigenlijk ook best gezellig kan zijn en dat je je waarschijnlijk fysiek en mentaal beter voelt.
  • Na een maand drinken zeg je sneller nee. Door je patronen te doorbreken – misschien eerst met het excuus dat je meedoet aan Dry January – leer je toch daarna om meer voor jezelf op te komen, meningen van anderen naast je neer te leggen en in je eigen kracht te staan.
  • Vaak krijg je daarna meer energie. 62% van de deelnemers zegt zich door niet te drinken, beter te voelen. En dat geldt voor je lichaam en geest.
  • Betere nachtrust. Alcohol staat bekend als een lekker slaapmutsje, maar wist je dat alcohol eigenlijk je slaapritme verstoort? Je valt wel sneller in slaap, maar je nachtcyclus wordt er wel degelijk door verstoord.
  • Je valt af. Alcohol levert behoorlijk wat lege calorieën (zonder voedingswaarde). Alcohol bevat vaak ook suikers. Deze worden eigenlijk direct verbruikt en overtollige calorieën worden opgeslagen als vet. Niet zo fijn dus, als je ook graag wilt afvallen. 32% merkt gewichtsverlies na stoppen met drinken.
  • Het scheelt geld. Alcohol is eigenlijk een niet nuttig luxeproduct. In deze dure tijden dus een mooie manier om geld te besparen! 55% van de mensen die stopt met drinken bespaart zo op zijn portemonnee.

Wat is IkPas?

IkPas is een organisatie die mensen helpt om te stoppen met drinken. Met IkPas ga je een uitdaging aan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen, en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Zij vragen je niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om je alcoholgebruik even op pauze te zetten.

  • De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak, die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
  • Forum: om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers. Ook handig als je een moeilijk moment hebt (gehad).
  • Persoonlijk dagboek: om vorderingen en ervaringen in bij te houden
  • Badges: verdien badges, bijvoorbeeld als je een moeilijke situatie hebt gehad en doorstaan.
  • Toegang tot unieke content: krijg toegang informatieve artikelen, lekkere alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes.

Ga jij de uitdaging met jezelf aan?

Je kunt je aanmelden via deze link.

In 2023 deden er al 41797 mensen mee aan IkPas.

Dit blog is tot stand gekomen door informatie van het Jellinek, het Trimbos instituut, alcoholinfo.nl en IkPas.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os