Blog
Filter
-
Astaxanthine – een super-antioxidant uit de zee
Ken je astaxanthine? Deze zeer bijzondere antioxidant uit voornamelijk zeedieren, is van groot belang voor onze gezondheid en welbevinden. Het geeft de roze-rode kleur aan bijvoorbeeld zalm en garnalen. Het beschermt tegen allerlei schade en ontstekingen in ons lichaam. Welke kwaliteit vis je koopt is daarbij wel echt belangrijk. -
Pruimen; kleine bommetjes met antioxidanten
Pruimen zie je vooral in het voorjaar en de zomer in de supermarkt verschijnen. Ze zijn supergezond, dus eet ze gerust vaker! Pruimen zitten boordevol waardevolle gezondheidsstofjes en zijn vooral goed voor je stoelgang. Maar wist je dat ze ook goed zijn voor je botten bijvoorbeeld? Dit is mede dankzij de vezels, maar ook dankzij andere stofjes. -
Ontbijtbowl met een bom aan antioxidanten
Dit is een heerlijk verfrissende ontbijtbowl voor het hele gezin dat er ook nog eens superfeestelijk uitziet. Het is rijk aan vitaminen en mineralen en een gezonde start van de dag. Hoe meer je je eten varieert in de verschillende kleuren van de regenboog, hoe meer gevarieerd je allerlei verschillende antioxidanten als bioflavonoïden je binnenkrijgt. Elke kleur bevat weer andere belangrijke stofjes voor je gezondheid. -
Resveratrol; een belangrijke antioxidant
In de wereld der polyfenolen, ook wel fytonutriënten geheten, neemt resveratrol een belangrijke plaats in. Het stofje is inmiddels vrij bekend geworden om zijn toepassingen. Resveratrol zit in hoge mate in rode druiven en dus ook in rode wijn, maar er zijn ook andere bronnen zoals pinda's dadels, chocolade, aardbeien, tomaten en soja. Wat doet dit stofje? -
Een heerlijke salade voor een stralende huid
Deze heerlijke salade voor een stralende huid zit boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen en goede omega vetzuren. Antioxidanten spelen een belangrijke rol om schade aan je huid tegen te gaan. Carotenoïden zijn een voorbeeld van deze antioxidanten. Waterkers is bijzonder rijk aan antioxidanten. Maar paprika en walnoten ook. -
Bosbes; simply the bes
Lekker en gezond kunnen bes samengaan. Bij de blauwe bes is dit zeker het geval. Iets wat al bekend was bij de indianenstammen van Noord-Amerika. De blauwe bes zit namelijk bomvol anthocyaninen (de plantaardige rode, paarse en blauwe kleurstoffen), een van de belangrijkste antioxidanten van dit vruchtje. De bosbes is ook gunstig voor onze spijsvertering. -
Hoe ontstaat gehoorverlies?
Bij ouderen boven de 85 jaar komt het voor in bijna 80%. De meest voorkomende oorzaak bij ouderen is presbyacusis waarbij het slakkenhuis in het oor, de gehoorzenuw of het deel van de hersenen dat het gehoor verzorgt aangetast is. Hierbij treedt naast een geleidelijk progressieve vermindering van het gehoor op. Heeft voeding invloed op de achteruitgang van ons gehoor? -
Walnoten voor je weerstand?
Een handvol walnoten bevat twee keer zoveel antioxidanten als andere noten zoals paranoten, pistachenoten, pecannoten, pinda's, amandelen, macadamianoten, cashewnoten en hazelnoten. Walnoten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Naast omega-3-vetten en vezels bevatten ze vitaminen, mineralen, polyfenolen, eiwitten, plantensterolen, arginine en melatonine. -
Hoe krijg ik een mooie huid?
Een gezonde huid heeft net zoveel te maken met uitwendige als met inwendige factoren. Onze huid- en slijmvliezen, valt te beschouwen als één groot ademend en stofwisselend orgaan. Voor een mooie huid moeten we kijken naar het geheel van huid en slijmvliezen. Welke inwendige factoren hebben daar allemaal invloed op en vooral: hoe krijg je je huid van binnenuit weer mooi? -
Waarom je geen koffie moet drinken
Bijna iedereen drinkt dagelijks koffie, op een kleine uitzondering na die de smaak niet weet te waarderen. Koffie is eigenlijk een medicinale plant, wist je dat? Het heeft verregaande effecten op ons lichaam, die niet altijd even goed zijn. Het kan zich bij langdurig gebruik zelfs tegen je keren. Ja, geen leuk nieuws. Maar wel goed om je bewust van te zijn. -
Quercetine, belangrijke stof onder de polyfenolen
Quercetine is een voedingsstofje uit bepaalde voedingsgroepen en valt onder de polyfenolen. Niet alleen eten we soms te weinig van deze stof maar het zit tegenwoordig door bodemverarming door bijvoorbeeld het gebruik van kunstmest steeds minder in de voeding. Het speelt een belangrijke rol in ons lichaam. We leggen je graag uit in welke voeding quercetine voorkomt. -
Zoete aardappels vs gewone aardappels
Zoete aardappels lijken op gewone aardappels, alleen is het een andere plantensoort. Ze leveren allebei een bijdrage aan bijvoorbeeld een gezonde darmflora. Beide soorten kun je voor allerlei gerechten gebruiken en ermee bakken, stoven, stomen en koken, maak er wat lekkers van. Wat zijn hun botanische verschillen en voedingswaardeverschillen? -
Dementie voorkomen; is dat mogelijk?
Dementie is een syndroom dat door hersenschade wordt veroorzaakt. Dementie gaat gepaard met het verlies van verbindingen in de hersenen, waardoor deze niet meer goed kunnen communiceren. De informatieverwerking verloopt daardoor niet meer soepel, waardoor de bekende symptomen optreden; zoals het verlies van geheugen en de waarde van dingen in onze omgeving. -
Groene thee: 6 voordelen voor je gezondheid
Wist je dat groene thee ook kan helpen om je gewrichten te beschermen? Dit heeft te maken met de vele antioxidanten die in deze thee zitten. In Azië drinkt men al meer dan 5000 jaar groene thee vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ontdek de 6 gezondheidsvoordelen van het drinken van groene thee. En we hebben nog een tip hoe je de thee kunt zetten. -
Nikkelallergie
Deze chocolade cashewballetjes zien er lekker uit op de foto en zijn ook nog eens relatief gezond! Maar wat nu als je een nikkelallergie hebt? Dan zou het zomaar kunnen dat je juist op deze combinatie niet goed reageert, bijvoorbeeld met buikpijn of huidklachten. Nikkel zit namelijk vooral in noten, zaden, chocola en havermout of gedroogde vruchten. Hoe zit dat dan met de nikkelallergie? -
Olijfbomen en olijfolie
De fraaie olijfboom produceert natuurlijk olijven en olijfolie, maar wist je dat ook de bladeren van deze boom natuurgeneeskracht bevatten? Olijfolie kan je voor veel dingen gebruiken. Het is een fijne olie om mee te koken en voor je huidverzorging. Zowel de olijf als de olijfolie zijn supergezond. Alleen is het wel belangrijk om te letten op een goede kwaliteit, want er wordt heel wat aangerommeld in de olijfwereld. -
Vitamine-E-olie
Vitamine E is een belangrijke vitamine en antioxidant. Antioxidanten beschermen ons tegen schade in het lichaam. Vitamine E zit in bepaalde voedingsmiddelen en krijg je dus, als het goed is, regelmatig binnen. Daarnaast wordt vitamine E veel toegepast in cosmetica. Het beschermt en ondersteunt de huid en helpt de houdbaarheid van de crème/zalf. -
14 voedingsstoffen om je immuunsysteem te voeden
Goede voeding is het allerbelangrijkste voor een goed werkend immuunsysteem. Je immuunsysteem heeft allerlei voedingsstoffen nodig om zijn werk te doen en indringers buiten de deur te houden. Het is een van de meest ingewikkelde systemen in je lichaam, waarbij veel verschillende stofjes worden aangemaakt. Hoe eet je nou zo gezond mogelijk?