Webwinkel

Bosbes; simply the bes

Lekker en gezond kunnen bes samengaan. Bij de bosbes is dit zeker het geval. Iets wat al bekend was bij de indianenstammen van Noord-Amerika. De bosbes zit namelijk bomvol anthocyaninen (de plantaardige rode, paarse en blauwe kleurstoffen), een van de belangrijkste antioxidanten van dit vruchtje. De bosbes is ook gunstig voor onze spijsvertering. En dit is geen indianenverhaal, maar mijn lieve moeder gaf mij als klein kind rijst met bosbessensap als mijn darmen van streek waren. Superfood zouden we het nu noemen, maar dit superfood hoef je niet van ver te halen zoals de INCA-bessen.

 

Antioxidanten in de bosbes

Wat de meeste bessen gemeen hebben is dat ze rijk zijn aan vitamines, vezels en mineralen. Ze helpen vrije radicalen te neutraliseren. Vrije radicalen kunnen weefsel- en DNA-schade veroorzaken. DNA-schade kan leiden tot celveroudering en ziekten. Het blijkt dat blauwe bessen een gunstige invloed hebben op onze bloedsomloop, ons hart en onze bloedvaten. De antioxidanten in deze bes helpen te voorkomen dat LDL-cholesterol (een ‘slecht’ cholesterol) oxideert. Diezelfde antioxidanten kunnen gunstig zijn voor mensen met diabetes en dragen ook bij aan de gezondheid van onze ogen.

Een methode voor het vaststellen van de antioxidantwaarde van groente, fruit en kruiden  wordt uitgedrukt in ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Blauwe bessen hebben per 100 gram een ORAC-waarde van tenminste 2400. Deze tabel spreekt voor zich:

Antioxidatiewaarden per 100 gram:

PRODUCT INDICATIE ORAC-WAARDE
Blauwe bes 2400 – 3000
Braam 2000
Aardbei 1500
Framboos 1200
Sinaasappel 800
Kers 700
Kiwi 600
Banaan 200
Appel 200
Tomaat 200
Meloen 100

Uit onderzoek van Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse wetenschappers bij ratten blijkt dat de bosbes helpt bij het afvallen en het verouderingsproces vertraagt. Dat komt doordat de bosbes het lichaam beschermt tegen ‘oxidatieve stress’. Je weet wel, dat proces dat medeverantwoordelijk is voor de veroudering en aftakeling van ons lichaam. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, je zou ook nog eens langer mooi blijven door het eten van bosbessen. Kortom: bosbessen passen uitstekend in deze tijd, waarin we allemaal een verantwoorde voedingskeuze willen maken. Maar ik eet ze vooral omdat ze zo lekker zijn.

Verschil blauwe bessen en bosbessen

De blauwe bes en de bosbes groeien aan verschillende struiken. De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes (Vaccinium myrtillus) aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. Het sap van de bosbes is sterker kleurend dan die van de bosbes. Allebei hebben ze overigens een zeer toegevoegde waarde voor de gezondheid!

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os