Webwinkel

Quercetine, belangrijke stof onder de polyfenolen

Ons kleurrijke plantrijk staat bol van natuurlijke antioxidanten die samen de verzamelnaam polyfenolen dragen. Door héél gevarieerd te eten, te kiezen voor veel kruiden, planten en fruit kun je  bijdragen in deze belangrijke stoffen. Quercetine, belangrijke stof onder de polyfenolen staat bekend om zijn rol als zinkionofoor. Met andere woorden; hij zorgt ervoor dat de voedingsstof zink, beter wordt opgenomen in de cel.

Polyfenolen zijn ingedeeld in diverse subgroepen waaronder bioflavonoïden, die dan ook weer ingedeeld zijn in diverse stoffen omdat ze ook verschillende werkingen hebben.

 

Wat polyfenolen – de pigmentstoffen uit de planten – gemeen hebben is dat ze

  • een antioxidantenwerking hebben en hierdoor weefsels en cellen beschermen
  • het immuunsysteem ondersteunen
  • op natuurlijke wijze het vrijkomen van histamine tegengaan
  • ontstekingen remmen
  • vaten versterken
  • een antibacteriële en antivirale werking hebben.
  • de werking van vitamine C ondersteunen (bij supplementen met vitamine C zie je geregeld staan dat het bioflavonoïden bevat)
  • een gunstige invloed heeft op de insulinegevoeligheid

Rineke Dijkinga https://rinekedijkinga.nl/ heeft in haar boeken en op haar website dit prachtige overzicht staan van een paar groepen polyfenolen en hun rijkste voedingsbronnen.

Reken je zelf niet rijk

Uit onderzoeken blijkt dat we met ons huidige voedingspatroon te weinig van deze essentiële stoffen binnenkrijgen. Niet alleen omdat we er weinig van eten, maar ook door alle bewerkingen. Verschraling van de voedingsbodem speelt een rol, alsmede onvoldoende ontwikkeling van polyfenolen omdat veel fruit en groeten te onrijp wordt geplukt. Door producten te koken en schillen verliest de voeding ook quercetine. Zoals waarschijnlijk bekend zijn onbespoten voedingsmiddelen rijker aan deze antioxidanten.

Quercetine

In het schema hierboven is zichtbaar hoe we quercetine kunnen eten: appels, bessen, rode druiven, citrusvruchten, ui, knoflook, venkel, broccoli, witlof, koolsoorten en groene thee.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os