winkel
Webwinkel

Een heerlijke salade voor een stralende huid

Deze heerlijke salade voor een stralende huid is niet alleen rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen, maar ook aan de goede omega-3-, 6- en 9-vetzuren, zoals EPA/DHA en ALA (alfalinoleenzuur).

Je hebt hiervoor nodig

100 gram waterkers
1 avocado in plakjes
Een handje walnoten
Een halve rode paprika fijngesneden
100 gram fijngesneden bietjes
100 gram wildgevangen zalm (MSC)
Een handje bosbessen

Dressing: 2 eetlepels olijfolie met 1 dessertlepel dragonazijn (mag ook een andere azijn zijn), 1 theelepel honing en een beetje zout en peper.

 

Wat zijn de eigenschappen van deze heerlijke en supergezonde salade voor een stralende huid?

Deze salade is rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen maar ook de goede Omega-3- en -6- en -9-vetzuren, zoals EPA/DHA en ALA (alfalinoleenzuur).

Waterkers kom je niet zo heel vaak tegen in de supermarkt, alhoewel steeds meer supermarkten inspringen op deze superfood. Waterkers is niet alleen rijk aan zwavel, maar ook heel rijk aan allerlei andere antioxidanten waaronder vitamine C, daarnaast zit er ook relatief veel ijzer en calcium in. Antioxidanten beschermen de huid tegen schade en houden de huid elastisch en mooi.

Avocado’s zijn niet alleen rijk aan allerlei vitaminen en mineralen maar ze bevatten daarnaast ook nog veel vezels en oliën. Er zitten maar liefst 7 gram vezels in per 100 gram. Daarnaast zit er 10 gram onverzadigde vetzuren in. Avocado’s hebben ook een cholesterolverlagende werking, omdat ze rijk aan bèta-sitosterol zijn. Vezels zorgen voor afvoer van afvalstoffen en voer voor goede darmbacteriën. Je hoort per dag minimaal 40 gram vezels binnen te krijgen. Een goed werkende darm zorgt voor een goed werkende huid.

Walnoten zijn rijk aan het plantaardige ALA (alfalinoleenzuur) dit is een omega-3-vetzuur met specifieke gezondheidseigenschappen, waaronder het goed is voor hart- en bloedvaten. Daarnaast zijn alle noten rijk aan vitamine E. Dit is ook een belangrijke antioxidant en tevens goed voor de hormoonhuishouding. Walnoten zijn ook rijk aan vezels.

Paprika is rijk aan vitamine C en is daarnaast door zijn rode kleur ook rijk aan carotenoïden. Carotenoïden zijn bijzondere antioxidanten die het lichaam zelf omzet in vitamine A als het daar behoefte aan heeft. Vitamine A zit snel in het verdomhoekje omdat het snel te veel kan worden bij inname. Maar het voordeel van carotenoïden is dat het lichaam dit naar eigen behoefte zelf omzet in vitamine A. Dus je krijgt daar niet snel teveel van. Vitamine A is ook heel belangrijk voor een goede huid en het is een belangrijke antioxidant. Bij bosbessen gaat ditzelfde verhaal eigenlijk op. Ook een hele gezonde fruitsoort die rijk is aan antioxidanten zoals carotenoïden. Carotenoïden heb je in vele verschillende soorten. Hoe meer verschillende kleurtjes qua groente en fruit je eet, hoe beter.

Rode bieten zitten vol vitamine A, B1, B2, B6 en C en zijn een rijke bron van foliumzuur. Foliumzuur bevordert de aanmaak van nieuwe cellen waardoor wondjes sneller en beter genezen en geven een goede doorbloeding.

Wildgevangen zalm (MSC) is rijk aan de omega-3-vetzuren EPA en DHA. Alle cellen in de huid bestaan voor een groot gedeelte uit vetten die ervoor zorgen dat de cel vocht kan vast houden. Dit maakt dat je dus minder snel rimpels krijgt. EPA en DHA hebben in ons lichaam bovendien een ontstekingsremmend effect en kunnen daarom helpen bij een onrustige huid (bijvoorbeeld bij ontstekingen als eczeem). Vis bevat ook een eiwit (elastine) dat de huid soepel houdt.

Blauwe bessen beschermen het lichaam tegen ‘oxidatieve stress’. Je weet wel, dat proces dat medeverantwoordelijk is voor de veroudering en aftakeling van ons lichaam. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, je zou ook nog eens langer mooi blijven door het eten van blauwe bessen. Kortom: blauwe bessen passen uitstekend in deze tijd, waarin we allemaal een verantwoorde voedingskeuze willen maken. Maar eet ze vooral omdat ze zo lekker zijn!

We hopen dat je een heerlijke maaltijd hebt aan deze gezonde salade voor een stralende huid.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os