winkel
Webwinkel

Wat is de gezondste vorm van anticonceptie?

Stel: je bent een vrouw, je houdt van seks, maar je wilt geen baby’s. Wat dan? Je vruchtbaarheid is een van je belangrijkste biologische functies en hét teken van vitaliteit en gezondheid – logisch, want voortplanting is een van de grootste kernprincipes van het leven op aarde. Een goede vruchtbaarheid vloeit voort uit een overvloedige gezondheid. Je vruchtbaarheid is dan ook iets om te koesteren, of je er nu wel of geen kinderen mee wilt verwekken. Maar hoe ga je dan om met anticonceptie?

 

 

Vruchtbaarheid “uitschakelen” = vragen om problemen

Reguliere anticonceptie bevindt zich anno 2020 helaas nog steeds op haar blinde ramkoers van hormonen en het implanteren van lichaamsvreemde objecten. Denk aan de anticonceptiepil, de prikpil, een implantaat met hormonen, de Nuvaring, het Mirenaspiraal en het koperspiraal. Allen zeer betrouwbare en effectieve vormen van anticonceptie. Maar helaas ook allen zeer hormoonverstorende, gezondheidsondermijnende, lichaamsonvriendelijke “methoden” die stelselmatig vervelende tot zelfs gevaarlijke neveneffecten hebben. Deze “bijwerkingen” ontstaan niet alleen door het effect van hormonen in onnatuurlijke concentraties en het implanteren van scherpe objecten op gevoelige plaatsen. Nee, juist het bereiken van het beoogde effect, namelijk een onvruchtbaar lichaam, brengt het grootste gevaar met zich mee.

Een kunstmatig onvruchtbaar gemaakte vrouw is niet gezond

Een gezonde vrouw in haar vruchtbare levensfase, is vruchtbaar. Wanneer je jezelf kunstmatig onvruchtbaar maakt, dan knoei je met meer dan je lief is. De meeste vrouwen weten dit niet, omdat de anticonceptiepil is ingeburgerd en wordt voorgeschreven alsof het een onschuldig, veilig en onschadelijk middel is. Dit is echter een gevaarlijke misvatting: de anticonceptiepil is niet onschuldig, niet onschadelijk en in veel opzichten niet veilig.

Wanneer je jezelf kunstmatig onvruchtbaar maakt door je hormonale systeem opzettelijk ernstig te verstoren, verstoor je daarmee ook het diepe cyclische biologische evenwicht van je lichaam. Je geslachtshormonen beïnvloeden namelijk niet alleen je vruchtbaarheid, maar ook een enorm scala aan andere dingen, zoals:

Kortom: je maakt er een risicovol soepzooitje van. Welvaartsziekten zoals diabetes type 2, metabool syndroom, hart- en vaatziekten, sommige hormonale kankers en depressie hebben allemaal een duidelijke link met een diepe verstoring van ons hormonale evenwicht. Deze verstoring wordt, naast de factoren die ons nog onbekend zijn, onder andere in de hand gewerkt door verkeerd eten (sterk bewerkte, suikerrijke voeding met een hoge glycemische index en arm aan micronutriënten), stress en synthetische hormonen uit drinkwater, plastics, synthetische cosmetica en de anticonceptiepil.

En soms, heel soms, is dat het waard. In sommige situaties is een betrouwbare staat van onvruchtbaarheid belangrijker dan de risico’s en ontregeling die dat onvermijdelijk met zich meebrengt.

Gezonde anticonceptie

Maar gelukkig kan het ook anders. Het is prima mogelijk om naar hartenlust te seksen en je op-en-top-gezonde, vruchtbare jij niet zwanger te laten worden. Gezonde, lichaamsvriendelijke en onschadelijke vormen van anticonceptie laten de natuurlijke hormoonbalans van je lichaam intact en respecteren je natuurlijke, normale, lichaamseigen gezonde evenwicht.

Condooms

Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid. Ja, je moet je vrijpartij ervoor onderbreken en ja, je penis-bezittende liefdespartner moet zich ermee verzoenen.

Protip: goede minnaars begrijpen dat het eventuele lichte ongemak van het dragen van een condoom in duizendvoud opweegt tegen het ingrijpende, ernstig gezondheidsverstorende effect van het slikken van hormonen of het dragen van scherpe objecten in je baarmoeder, en zullen de rubber buddy met liefde en zonder morren voor je dragen.

Onthouding: vrij niet in je vruchtbare periode

Om periodieke onthouding effectief toe te kunnen passen, is het van belang om te leren bepalen wanneer je precies vruchtbaar bent. Daar zijn een aantal verschillende methoden voor:

  1. Houd je cyclus bijHet is van belang om je eigen cyclus goed te kennen, zodat je weet wanneer je je in je meest vruchtbare periode bevindt. Track om te beginnen je cyclus met behulp van een app, bijvoorbeeld Clue of Flow.
  2. TemperatuurmethodeIn de periode direct na je eisprong is je basale lichaamstemperatuur een héél klein beetje verhoogd. Door ’s ochtends direct na het ontwaken, terwijl je nog onder de dekens in bed ligt, je temperatuur te meten en dit nauwkeurig bij te houden, kun je je vruchtbare periode op den duur gaan herkennen. Er bestaan speciale computertjes die je cyclus voor je tracken op basis van je temperatuur, zoals de Ladycomp. Let op: bij sommige metabole stoornissen zoals schildklierproblemen, is de basale lichaamstemperatuur hoger of lager dan normaal. Dit maakt de temperatuurmethode op zichzelf vrij onbetrouwbaar, maar wel goed te combineren met andere methoden van cyclustracking.
  3. OvulatietestEen ovulatietest meet de concentratie van bepaalde hormonen in je urine, en brengt je vruchtbare periode daarmee in kaart. Voor een betrouwbaar inzicht in je vruchtbare tijd, moet je de ovulatietest meerder keren per maand uitvoeren.
  4. Billingmethode of varentestDe billingmethode is een test van je baarmoederslijm. Rondom je eisprong wordt het slijm van je baarmoedermond helderder van kleur en erg draderig van consistentie. Als je met schone vingers via je vagina wat baarmoederslijm pakt en je vingers langzaam uit elkaar beweegt, ontstaat er in je vruchtbare periode een lange slijmdraad. Zoals mijn docent fysiologie vroeger zei: “de touwladders hangen uit.” Buiten je vruchtbare periode ontstaat er geen draad of breekt de draad snel. De varentest is een andere variant van de slijmtest: als je wat baarmoederslijm op een glaasje (glasplaatje) aanbrengt en dit laat opdrogen, kun je onder vergroting een soort varenstructuur zien in je vruchtbare periode. Buiten je vruchtbare periode droogt het slijm op in kleine bolletjes of puntjes.

Natural Family Planning (NFP)

Natural Family Planning is een systeem dat alle bovengenoemde methoden combineert tot een – wanneer je het correct uitvoert – zeer betrouwbaar systeem, zodat je onbezorgd kunt vrijen buiten je vruchtbare periode. De clue is: je moet het echt heel nauwkeurig doen, want anders ga je de mist in. Er zijn verschillende plekken waar je goede voorlichting kunt krijgen over NFP en ook cursussen kunt volgen, zoals Sensiplan.

Pessarium en anticonceptiesponsje

Het ouderwetse pessarium is terug. Merken zoals Caya brengen het ouderwetse pessarium in een nieuwe vorm op de markt. Pessaria gebruik je altijd in combinatie met een zaaddodende gel. Hetzelfde geldt voor het anticonceptiesponsje; ook dit gebruik je altijd in combinatie met zaaddodende pasta. Sommige zaaddodende gels bevatten geen schadelijke chemicaliën meer – een hele verbetering op de ouderwetse chemische pasta’s. De werkzaamheid van beide methoden berust grotendeels op het juiste technische gebruik wat betreft je anatomie vanbinnen, en gezien iedere vrouw anatomisch verschilt, is er een kans dat een pessarium niet goed aansluit en er toch wat behendige zwemmertjes hun vol verlangen kloppende scheppingsdrift – oeps! – tot creatie kunnen verwezenlijken. Dus choose wisely en doe je eigen research.

De keuze is dus niet zo reuze

Helaas, ook op natuurlijk gebied is de heilige graal van de gezonde anticonceptie dus nog niet ontdekt. Maar met het bepalen van je vruchtbare periode in combinatie met het gebruik van condooms kom je een heel veilig eind.

Kruiden en anticonceptie

De wijze oude kruidenvrouwen van weleer (als in: hééééél vroegah) hadden natuurlijk allerlei kennis op het gebied van geheime vrouwenzaken zoals het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Met de komst van het christendom en vervolgens de medische wetenschap die zich meer en meer op synthetische methoden ging toespitsen, is deze kennis in de vergetelheid geraakt. Een tragisch verlies. Het gebruik van kruiden om je te beschermen tegen ongewenste zwangerschappen is zonder de juiste toepasbare kennis en deskundigheid niet langer veilig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Om die reden raad ik je ernstig af om zelf te gaan rommelen met kruiden. Het spreekt voor zich dat wij geen adviezen geven over het gebruik van kruiden bij ongewenste zwangerschappen.

De anticonceptiepil is GEEN medicijn

Dan nog even dit: de pil is GEEN medicijn voor menstruatieklachten zoals PMS, pijn, een onregelmatige cyclus of hevig bloedverlies. (Hierop zijn uiteraard uitzonderingen, zoals de noodzaak om zeer ernstige endometriose in de acute fase een halt toe te roepen.) Het is de hopeloze enige keus van de reguliere geneeskunde: heb je als vrouw hormonale klachten, ga dan aan de pil. Daarmee schaf je die lastige, ingewikkelde hormoonhuishouding gewoon lekker helemaal af. Klaar! Opgelost! Lekker makkelijk toch? Een afschrikwekkend staaltje baby-badwater.

Weet: PMS-klachten worden veroorzaakt door een hormonale disbalans, en een hormonale disbalans kun je (in de meeste gevallen) genezen door de juiste natuurgeneeskundige interventies (kruiden, supplementen, voeding, leefstijl). Raadpleeg je natuurgeneeskundige.

Toe aan een persoonlijk advies?

Wij zijn geen artsen, en adviseren dus niet over het wel of niet gebruiken van synthetische anticonceptie. Raadpleeg daarvoor je huisarts of natuurgeneeskundig of antroposofisch huisarts. Wij hebben bij Pigge deskundige natuurgeneeskundig therapeuten in huis, en geven gezondheidsadvies over PMS en andere hormonale klachten binnen het zelfzorgspectrum. Bovendien hebben wij een uitgebreid netwerk van natuurartsen en natuurgeneeskundig therapeuten naar wie wij kunnen verwijzen bij klachten die meer aandacht nodig hebben of minder geschikt zijn voor zelfzorg. Voor een persoonlijk advies ben je dus van harte welkom!

Wil je meer informatie als je problemen hebt met je vruchtbaarheid? Lees dan hier verder.

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os