Leptine is het hormoon dat bij veel mensen met overgewicht sterk verhoogd is. Deze verhoging is een reden waardoor zwaarlijvige mensen meestal extra gezondheidsrisico’s lopen. Het zou een belangrijke stap zijn als we een hoge leptinewaarde in korte tijd kunnen verlagen, maar op de vraag hoe dat moet is nog geen eenduidig antwoord. We leggen je graag meer uit over leptineresistentie en insulineresistentie.
Insulineresistentie
Insuline is een hormoon dat door je alvleesklier wordt aangemaakt. Het heeft sleutelrol in het proces dat ervoor zorgt dat de glucose (suikers, koolhydraten) uit je voeding je cellen inkomt. Het opent de deur van je cellen om energie – in de vorm van glucose – binnen te laten. Heel essentieel, alles draait om energie.
In onze huidige maatschappij is het aanbod aan functionele voedingsmiddelen vaak veel te laag. Je zou de apen in de dierentuin eens onze haribo’s, snickers, chips of weekendbollen met smeerkaas moeten gaan voeren. Je wordt dan meewarig aangekeken en gelijk de dierentuin uitgezet. Toch?
Kijk je in onze boodschappenwagens, dan weet je hoe we voor onszelf zorgen. Hoe meer snelle geraffineerde koolhydraten (witmeelproducten, rijst, pasta, koekjes, zuivel en snoep) we eten, hoe harder de alvleesklier moet werken om te voldoen aan insuline. Ons systeem wordt door een overmatig aanbod aan koolhydraten overvraagd. Het vermijden van geraffineerde koolhydraten is stap een, maar het is net zo belangrijk om ongeraffineerde koolhydraten in te perken, dus haver, granen, rijst, volkoren producten. Omdat we dit te veel eten. De cellen worden minder gevoelig voor insuline, de deur (de receptor van de cel) blijft op slot. Je krijgt zowel een te hoge bloedsuikerwaarde in je bloed als ook hoge insulinewaarde. Toch blijft je lichaam wachten op de energie, je voelt je futloos en ja, dan ga je op jacht naar zoetigheid. Insulineresistentie zorgt voor hoge bloedsuikerwaarden die uiteindelijk door je lever worden omgezet in vetten.
Als deze situatie lang aanhoudt zie je bepaalde welvaartsziekten ontstaan, zoals overgewicht, hoog bloedsuiker, hoog cholesterol, (metabool syndroom) chronische ontstekingen, oogklachten en hoge bloeddruk ook wel het metabool syndroom genoemd. Een belangrijke link naar het leptineresistentie verhaal heeft te maken met de toename aan buik- en orgaanvet.