winkel
Webwinkel

Problemen met de vruchtbaarheid. En wat dan?

Vragen rondom vruchtbaarheid gaan voor de meesten pas spelen als zwangerschap uit blijft. Als we een willekeurige voorbijganger vragen wat je uit je levenswijze moet weglaten om geen belabberd zaad te krijgen of om de conditie van het paleis van het kind te verbeteren, wordt de eerste quizvraag altijd goed beantwoord: skip het roken en het gebruik van alcohol.

De basis

Basis voor een vruchtbare bodem om zwanger te kunnen worden is een goede gezondheid van man en vrouw. Yes, it takes two. De basis lijkt simpel: pure en gezonde voeding, ontspanning en voldoende rust. Dat klinkt toch wel verleidelijk. Bij de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) moet je eerst zorgen voor een goede voedingsbodem, voordat er een sterk plantje kan groeien. Als we de vruchtbaarheid technisch bekijken, dan gaan we plots het woord fertiliteit bezigen. Waar liggen dan de eventuele oorzaken:

 • Bij vrouwen kan het probleem met vruchtbaarheid en zwanger te kunnen worden veroorzaakt worden omdat: in de eierstokken geen eicel vrijkomt komt of omdat de eileiders niet vrij zijn.
 • Bij mannen kan het probleem met vruchtbaarheid en een kind te kunnen verwekken veroorzaakt worden omdat: er onvoldoende zaadcellen in het zaadvocht zijn of doordat zaadcellen weinig atletisch en onvoldoende beweeglijk zijn.

 

Behalve eventuele erfelijke factoren spelen ook omgevingsfactoren een grote rol. Dan gaat het om milieuvervuiling, straling, stralingsinvloeden en psychische problemen.

Wat kan de vruchtbaarheid bij vrouwen verminderen?

 

Een niet optimale hormoonhuishouding (vaak een oestrogeendominantie):

 • De werking van progesteron is te gering in vergelijking met oestrogeen. Dit kan ontstaat door stress, we maken namelijk stresshormonen uit progesteron.
 • De afbraak van oestrogenen verloopt niet lekker, daarbij speelt de lever een cruciale rol.
 • Een andere grote boosdoener: de xeno-oestrogenen, dit zijn stoffen uit onze omgeving die zich gedragen als oestrogenen, maar veel moeilijker af te breken zijn. De belangrijkste verstoorders op dit vlak zijn de weekmakers in plastics, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, benzine, verzorgingsproducten, parfums, shampoos, zoetstoffen en nog veel meer.

Maar ook

 • Een te trage schildklier, een van de belangrijkste symptomen daarvan is een lage lichaamstemperatuur (direct na het wakker worden lager dan 36.6 (onder je arm gemeten).
 • Insulineresistentie, je lichaamscellen reageren niet goed op insuline. Insuline is nodig om suiker (glucose) in je cellen te krijgen. Je cellen worden minder gevoelig om suiker (energie) naar binnen te sluizen. Dit is eigenlijk altijd het gevolg van het gebruik van te veel suikers (alle geraffineerde producten): frisdrank, vruchtensappen, witte pasta, witmeelproducten, witte rijst, etc. Geraffineerde koolhydraten zijn de grootste boosdoeners, maar uiteindelijk telt ook de totale hoeveelheid koolhydraten.

Lees in dit verband ook ons blog over PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom). Dit probleem met de eierstokken leidt vaak tot problemen om zwanger te kunnen worden.

En wat kan de vruchtbaarheid bij mannen verminderen?

 • Oestrogenen zijn bij veel mannen ook verhoogd, behalve de omgevingsfactoren is dit ook het gevolg van voeding (alcohol en junk food bijvoorbeeld). In onze lichaamsvetten slaan we oestrogeen op, dit gebeurt ook bij mannen. Een verhoogde oestrogeenstatus verlaagt het functionele testosteron.
 • Xeno-oestrogenen, daarnaast zitten er in veel producten xeno-oestrogenen, chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren. Deze vind je in bepaalde cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, schoonmaakmiddelen, medicijnen en in allerlei chemische middelen. Drink niet uit plastic bekers of flesjes en verwarm je voeding nooit in plastic bakjes. Pesticiden zijn misschien wel de grootste bron van xeno-oestrogenen.
 • Strak ondergoed en knellende kleding verlagen de kwantiteit en kwaliteit van het sperma. De hoeveelheid zaad en goede zwemmers nemen af. Dit komt omdat de geslachtsorganen van de man uitwendig zijn. Waarschijnlijk is de optimale temperatuur voor de aanmaak van zaadcellen ongeveer één graad onder de normale lichaamstemperatuur. Strakke kleding verhoogt de temperatuur.
 • Wifi en mobieltjes. Uit onderzoek is gebleken dat na vier uur internetten de zaadcellen minder beweeglijk zijn, een kwart van de cellen bewoog helemaal niet meer.
 • Bij 10% van de mannen werd een spatader boven de testikel gevonden, dit ontregelt de hoeveelheid testosteron.

En ook belangrijk…

 • Probeer stress te vermijden, het zou goed zijn om bijvoorbeeld te mediteren.
 • Ga voeding eten die er toe doet. Eet veel onbewerkte en onbespoten groenten en fruit.

Gebruik goede vetten zoals roomboter, kokosolie, avocado’s, olijfolie en vette vis. Beperk het gebruik koolhydraten en sojaproducten.

 • Geniet af en toe van een kopje koffie en wees zuinig met alcohol.
 • Weg met de sigaret.
 • Voorkom onder- en overgewicht. Beweeg, want ook (niet te intensief) sporten ondersteunt de conditie van ons nazaa(d)t. Kom in beweging, it takes two to tango, heb plezier bij het vrijen. En eigenlijk valt het best mee met de ge- en verboden, eronder ligt een lekker leven.

Over voedingssupplementen en kruiden die de hormoonhuishouding kunnen ondersteunen, mogen wij van wetswege niet veel vermelden, kom gerust langs of neem contact met ons op.

Wil je meer advies rondom zwangerschap? Lees hier verder. 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os