Webwinkel

Spastische darmen door stress; hoe kan dit?

Je kunt er donder op zeggen dat als je last van stress hebt dat dit gevolgen heeft op spastische darmen. Maar dit geldt ook visa versa, dus als het niet goed gaat in je darmen heeft dit ook gevolgen voor je stemming. Dit is het samenspel van de hersen-darm-as. De intelligentie van de darm wordt ook wel “the second brain” genoemd.

Hersencellen in hoofd en darmen

Dokter Michael Mosley (van het wetenschapsprogramma van de BBC) typeert dit als volgt: Ons brein bevat één homp hersencellen. Het brein in onze darmen bevat de hoeveelheid hersencellen gelijk aan het brein van een kat. In onze darm liggen deze hersenencellen als een dun laagje over de hele lengte van het darmstelsel. De darmhersencellen bestaat uit precies dezelfde hersencellen als die van ons andere brein en produceert dezelfde neurotransmitters. De communicatie loopt via de nervus vagus, de zenuw die de hersenen met de darmen verbindt en een van de belangrijkste zenuwen is die we hebben. De bacteriën in onze darmen kunnen dat systeem beïnvloeden en de signalen wijzigen. Zo kunnen ze ons hoofdbrein instructies geven. [bron: GGZ nieuws]

 

Als adrenaline door ons lichaam giert

Ons zenuwstelsel is dus een belangrijke sleutel in de communicatie van onze darmen met onze hersenen. Wat gebeurt er in de regel als we iets spannend vinden, dan gaat ons vecht-vlucht-systeem aan en maakt ons lijf meer stresshormonen. Als adrenaline en noradrenaline door ons lichaam gieren is een bepaalde onrust voelbaar. Ergens bij de plexus solaris, de grote zenuwvlecht in het maaggebied, krijg je een onrustig gevoel. Die verkramping belemmert een goede doorstroming van onze “levensenergie”.

Hide, fight, flight in de vertering: misselijk, braken, diarree en obstipatie

Dat onrustige gevoel bij de grote zonnevlecht komt door de stresshormonen, zij kunnen ervoor zorgen dat je misselijk wordt omdat deze hormonen je braakreflex stimuleren. Voor de spijsvertering is stress in je donder slecht nieuws, er wordt namelijk minder maagzuur geproduceerd. Maagzuur is niet alleen van belang om eiwitten af te breken en om te voorkomen dat koolhydraten gaan gisten, maar het is ook eerste bescherming tegen virussen, schimmels, bacteriën (ook de helicobacter) en parasieten.

Zodra ons systeem op vechten of vluchten is geprogrammeerd, verdwijnt de energie om te kunnen spijsverteren. Heel economisch: allocatie/verdeling van energie. Als in een toestand van stress de spijverteringsbrij in de dunne darm vertoeft, komen er veel minder spijsverteringsenzymen en sappen en andere motiliteitsstoffen (waaronder serotonine) vrij om de handel te verwerken. Voedselbrij in de file zorgt voor uren vertraging in de darmpassage. Serotonine speelt een belangrijke rol in de voortbeweging van de ontlasting in de darmen.

In onze bovenkamer is hetzelfde stofje, serotonine, van groot belang voor onze stemming en angst. Voldoende serotonine zorgt ervoor dat we ons happy voelen. Gezonde darmen zijn voor 95% verantwoordelijk voor de productie van serotonine. Als er minder serotonine wordt aangemaakt in de darmen is er (ondanks dat de serotonine uit de darmen de bloedhersenbarrière niet kan passeren) ook een geringere productie van serotonine in de hersenen. In de hersenen wordt het ook wel ons gelukshormoon genoemd.

Obstipatie en depressie

Het is inmiddels duidelijk dat mensen met depressies en angsten onder andere verstoring in de aanmaak van serotonine hebben. Depressieve mensen hebben veelal last van obstipatie door een geringere productie van serotonine. Er is lang gedacht dat een depressie in het brein ontstaat, maar er is steeds meer bewijs dat het in de darmen gebeurt. Het hele microbioom (waaronder de darmbacteriën) speelt een rol in deze communicatie. Omdat de werking van de darmen en de hersenen “visceraal (inwendig)” versa is, kun je er niet omheen dat darmgezondheid een belangrijk aangrijppunt is voor je totale welzijn.

In het kader van energiebewustzijn (het verdelen van energie) kan je in het ene stadium last krijgen van diarree en in het andere stadium eerder van obstipatie. Dat heeft ermee te maken waar de voedselbrij “hangt”. Als de massa in de dikke darm is, wordt er normaal gesproken vocht en mineralen heropgenomen. Dit proces zorgt ervoor dat ons restafval compact wordt. Hier is tijdens stress geen energie voor en dus wordt de ontlasting eruit gejast om er maar vanaf te zijn. Met als gevolg dat de anders zo mooi gevormde worst nu diarree is.

Kort durende stress zal je worst zijn, maar wat als het lang duurt?

Er is dan tijd en zorg voor jezelf nodig.

Adem je vrij

Je ademhaling is een coördinator van energie en er zijn er tal van manieren om jezelf daarmee tot rust te brengen, zoals ademhalingsoefeningen, yoga, mindfulness en het luisteren naar een bodyscan. Deze technieken activeren je autonome zenuwstelsel (wat rust brengt in je stresssysteem) en remmen je afweerreacties ten bate van je gezondheid. Het in bedwang houden van je afweerreacties kan van belang zijn bij bijvoorbeeld overdreven reacties van je immuunsysteem zoals bij auto-immuunaandoeningen of allergieën.

Waardoor ben je gespannen

Zitten beperkende overtuigingen in de weg? Is het nodig om emotionele blokkades te onderzoeken?

Optimaliseer je voeding

Zorg ervoor dat je voldoende goede vetzuren binnenkrijgt. Maar ook mineralen zoals magnesium zijn van groot belang voor je energie, psyche en ontspanning. Vitale voeding is van vitaal belang.

Meedenken

Wil je graag dat we eens met je meedenken, dat kan in de winkel en via de mail: info@vanderpigge.nl.  Ook zijn betaalde consulten mogelijk bij een van onze natuurgeneeskundig therapeuten.

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os