Webwinkel

Overgewicht een groeiend probleem

Even een kleine disclaimer vóórdat je met het blog begint. In dit blog heb ik het over overgewicht en dat dit een groeiend probleem is, en benoem ik een aantal feiten en meningen. Natuurlijk is dit blog niet op ieder mens toepasbaar. Voel je dan ook zeker niet aangesproken als je helemaal niks kunt met het onderstaande verhaal. Laten we met respect reageren op dit onderwerp, ook als we van mening verschillen.

Het begint bij jezelf

Dat overgewicht een steeds groter probleem wordt, is helaas nu eenmaal een feit. De cijfers uit 2023 liegen er niet om. En daarom vanuit ons een informatie-, motivatie- en transformatieblog, want wij willen jullie graag enthousiasmeren over een bewuster en daarmee ook gezonder leven.

Hoewel de Body-Positivity-beweging absoluut fantastisch is om duidelijk te maken dat je altijd trots op jezelf en je lichaam moet zijn, is het ook in sommige gevallen goed om na te gaan waar je dan trots op bent. Is dat het feit dat je lijf werkt/functioneert en je dat bijzonder vindt, of dat jij voornamelijk je maatje-meer aan het ophemelen bent omdat je dat nu ziet op de socialmedia-kanalen.

Daar kreeg ik even snoeihard de deksel op mijn neus een paar maanden geleden, want ik deed toch echt het laatste. Was ik blij met mijn lijf? Nee. Wilde ik mijzelf beter voelen over de manier waarop mijn lijf eruit ziet en acceptatie krijgen zonder te sporten of daadwerkelijk trots op mijzelf te zijn? Ja!

Maar lieve lezers laten we heel even eerlijk tegen elkaar zijn, overgewicht is natuurlijk in bijna alle gevallen ongezond en je doet je lichaam erg geweld aan met al dat extra gewicht. Door overgewicht kunnen kleine bestaande klachten vele malen erger worden en kunnen zich heel makkelijk nieuwe klachten ontwikkelen. Dit zijn soms kleine ongemakkelijkheden, maar hoe meer kleine ongemakkelijkheden, hoe sneller ernstige klachten kunnen ontstaan. Denk aan insulineresistentie/diabetes/metabool syndroom/PCOS/oestrogeendominantie bij mannen; allemaal serieuze aandoeningen die je echt niet wilt hebben, geloof mij!

Ja, je lijf doet het en wat is dat een wonder en een zegen! Maar zorg je wel goed voor je lichaam of kan dat misschien eigenlijk wel beter?

Hoe begin je?

Oké, je bent er klaar voor en hebt besloten: ik wil een gezonder lichaam. Maar hoe ziet dat eruit en hoe doe je dat eigenlijk? Afvallen is vaak een enorm moeizame drempel, maar eenmaal begonnen ga je als een speer. Je komt in een proces waarbij eigenlijk alleen maar winnaars zijn én je voelt je mooier/beter/sexyer (ja ook als man!) én je komt op een punt dat je adrenaline en endorfine gaat halen uit beweging, hello happy hormones! Die combinatie zorgt er bij mij echt voor dat ik het sporten volhoud en mij opmerkelijk minder goed voel als ik een week niet heb gesport.

Tips waar je niets aan hebt

Als je wat meer gewicht hebt dan je zelf zou willen en je geeft aan dat je wat kwijt wilt raken, nou dan is iedereen er als de kippen bij om je van advies te voorzien… Koolhydraatarm dieet, ketodieet, paleodieet, vleesdieet, atkinsdieet, weight watchers, new fysic, en zelfs soms Sonja Bakker vliegt je nog om de oren. De grap is, alles werkt, want het is gemaakt om te zorgen dat je op de een of andere manier in een calorietekort gaat eten. Maar deze dieetvormen zijn de lange termijn niet voor iedereen vol te houden. Anders eten moet een leefstijl worden en niet een dieet waarbij je snel gewicht kwijtraakt, want – verrassing – het zit er nog sneller weer aan!

Tijd voor tips waar je wél iets aan hebt!

 • Let op wat je koopt en leer etiketten lezen
  Koop je zogenaamde suikervrije snoepjes/koekjes/jam/chocopasta etc. omdat je denkt gezond bezig te zijn? Let dan eens bij het lezen van het etiket op de woorden: Dextrose, Maltodextrine, Maltitol, Aspartaam, Sorbitol, Sucralose (en zo kan ik nog wel even doorgaan). Ik durf een weddenschap aan te gaan dat in ieder geval een van deze middelen in jouw zogenaamde suikervrije product zitten en, Fun-Fact, dit zijn allemaal vormen van suiker! Wat het grote verschil is en waardoor dit geen ‘Suiker’ genoemd wordt, is omdat deze vormen van suiker niet afkomstig zijn van de daadwerkelijke suikerbiet, maar van mais of andere suikerhoudende groenten. Daarom kunnen fabrikanten dus zeggen dat het product zogenaamd “suikervrij” is. Onzin, want de glycemische index (zoetgehalte met effect op je lichaam en insuline) is vaak net zo hoog als echte suiker. Trap hier dus niet in!
 • Zorg voor meer lichaamsbeweging
  Pak de fiets naar je werk, doe thuis een Youtube work-out, maak een wandeling in je pauze, loop een keer extra de trap op, heb vaker een flinke vrijpartij. Hóé je aan meer beweging komt maakt niet uit, maar doe het!
 • Ga eerder naar bed
  Slaap is heel belangrijk voor je lichaam en als je goed slaapt, is afvallen makkelijker. Het kan even een zoektocht zijn wat voor jou werkt, maar ga deze wel aan, want meer slaap is erg bevorderlijk voor zowel lichaam als geest.
 • Zorg voor minder stress
  Dit is natuurlijk een onmogelijke opdracht en ik heb ook menig mens vervloekt die dit mij aanraadde, want hoe doe je dit in hemelsnaam!? Het is voor iedereen een andere ervaring dus probeer vooral te zoeken naar een manier waarop jij minder stress kunt ervaren of er beter mee om kunt gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen in bed of een kleine meditatie met behulp van een app op je telefoon.
 • Tot slot, geef jezelf ook af en toe even de ruimte om uit de bocht te vliegen, maar herpak jezelf daarna. Het belangrijkste is dat je die balans hebt, het is namelijk ook echt heel ongezond om te obsessief ermee bezig te zijn. Don’t get me started over de gevaren van te weinig eten.

Belangrijk om je te realiseren

Met de laatste cijfers van 2023 is bekend geworden dat 50% van Nederland boven de 18 jaar te veel gewicht met zich meedraagt. Hiervan heeft 15% morbide obesitas, wat letterlijk betekent: ‘Ziekelijk Volgegeten’. Er blijven jaarlijks records verbroken worden op het gebied van obesitas en overgewicht, het is dus de hoogste tijd om dit om te gaan draaien naar een gezonde manier van leven! Even om zeker te weten dat wij elkaar goed begrijpen: ík/me/moi vind absoluut niet dat je af moet vallen, want hé, je bent een prachtig, krachtig, fijn, zorgzaam en lief mens. Maar precies om die reden willen jouw naasten je wel graag langer op deze aardbol hebben, alleen lukt dat niet op de manier waarop 50% van de mensen nu leeft en misschien ook jij wel. Weet je wat de grap is, als je bewust boodschappen doet, hoeft het zéker niet duurder te zijn dan de boodschappen die je nu doet!

Voordeel van gezonder leven

In een gemiddeld gesprek over gezonder eten hoor ik eigenlijk minimaal één persoon zeggen “Ik kan het niet betalen, want alles is zo duur geworden”, en laten we eerlijk zijn, €1,55 per 500 gram broccoli waar deze eerst €0,71 cent kostte in de tijd dat ik bij de Appie werkte, is ook werkelijk waar om van uit je vel te springen. Maar de gezondere keuze die je maakt, hoeft niet altijd meer te kosten.

Bestond jouw ontbijt uit 3 witte boterhammen met boter en hagelslag? Dan kun je dat prima budget-technisch vervangen door een kommetje (plantaardige) melk met havermout en diepvriesfruit. Hier haal je veel meer voedingsstoffen en vitaminen uit waar je langer van vol zit. Dan zijn alle tussendoortjes die je vroeger nodig had om de dag door te komen niet meer nodig! Is havermout niks voor jou, dan neem je een bakje kwark, en als je kwark niet lekker vindt dan neem je een volkorenboterham met (biologische) kipfilet enzovoorts, enzovoorts.

Ik ken het proces… ongeveer nu komt het stemmetje in je hoofd waardoor je nadenkt over hoeveel moeite het is en dat je er eigenlijk al geen zin meer in hebt. Zet die stem eens uit en luister naar de hardere stem van je lichaam die gezonder wil worden. Er zijn op een dag heel veel kansen om een andere keuze te maken en dus gezonder te leven, zelfs als je het idee hebt dat je al alles geprobeerd hebt.

Doe alles stap voor stap want dan kom je er wel

By the way, tijdens het schrijven van dit blog heb ik gewoon een lekker stuk chocoladetaart naar binnen gewerkt. Want soms heb je dat stuk taart, die zak chips, een glas wijn of hoeveelheid snoep naar keuze keihard verdiend. Als je wel voor ongeveer 80% de juiste en gezonde keuzes gemaakt hebt, dan is dat die eeuwige balans waar iedereen het altijd over heeft. Je kan het en ik ben trots op je <3

 

Ben je benieuwd naar hoe mijn proces gaat? Lees dan ook het volgende blog PCOS en gezond zwanger worden.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os