Webwinkel

PCOS en gezond zwanger worden

Ik kom er maar direct voor uit. Mijn naam is Valéry en ik heb overgewicht. (“applaus”). Het is ook niet bepaald lastig om dat toe te geven, want om eerlijk te zijn, belemmert het mij enorm op dagelijkse basis. Mijn grootste zorg is dat ik PCOS heb en graag gezond zwanger wil worden.

Ik heb lang tegen mijzelf gezegd dat mijn lichaam goed is zoals zij is.

Natuurlijk is dit ook absoluut de waarheid, maar er was toch altijd een puntje waar ik steeds meer over na ging denken. Ik kreeg namelijk flink wat klachten, zowel fysiek als mentaal.

Het meest opvallende was dat er meerdere gekke ontstekingen ontstonden. Over de jaren heen heb ik bizar veel ontstekingen gehad. Van oren tot amandelen en van borstbeen tot darmslijmvlies, you name it. Grote rode vlaggen dus. Maar nu komt de grootste klacht, mijn vriend en ik hebben al 4+ jaar een grote kinderwens maar… het lukt niet.

Naast dat dit natuurlijk een behoorlijk psychologisch proces kan zijn, is er ook een lichamelijk aanwijsbare reden gevonden. Na jaren lang ziekenhuisonderzoeken is er een maand geleden vastgesteld dat ik PCOS heb.

Wil je meer informatie omtrent zwangerschap? Lees hier verder. 

Het medische stukje

PCOS ofwel Polycysteus Ovarium Syndroom is een syndroom waarbij door een hormonale disbalans de eicel niet rijpt. Hierdoor springt de eicel niet of heel soms en is er dus vaak geen normale cyclus. Om die reden blijft de eicel als een soort vochtblaasje op de eierstokken zitten en dat is niet zonder gevolgen. De eicel blijft (de verkeerde) hormonen aanmaken waardoor je volledige hormoonhuishouding continu verstoord wordt, erg vervelend dus.

Symptomen PCOS

PCOS is een syndroom en dus een verzamelnaam van verschillende klachtenbeelden. Sommige vrouwen hebben een overschot aan testosteron waardoor er overbeharing kan ontstaan, andere hebben weer last van acne en soms merkt iemand het pas als er een kinderwens is. Bij mij is het voornamelijk dat ik steeds dikker word zonder aanwijsbare oorzaak én een verminderde vruchtbaarheid heb, dat wordt type 2 genoemd.

 

PCOS en insulineresistentie

Ik kwam er tijdens mijn onderzoek achter dat PCOS bij meer dan 10% van de vrouwen voorkomt. Hiermee is het de meest voorkomende hormonale stoornis bij vrouwen in hun vruchtbare periode. Wat gevaarlijk is, is dat PCOS vaak hand in hand gaat met insulineresistentie. Hiermee is de kans aanzienlijk vergroot om diabetes type 2 en hart & vaatziekten te ontwikkelen; die kant wil ik niet opgaan natuurlijk.

PCOS en gezond zwanger worden

Er kwam voor mij bij de arts eindelijk een diagnose aan het licht! Wij baalden uiteraard erg dat er iets gevonden was. Toch zijn we blij dat wij na jaren lang gissen en onzekerheid, ein-de-lijk een keer een antwoord hebben op wat er aan de hand is. De arts maakte ons duidelijk dat er meerdere opties zijn. Ik begin aan hormonen óf ik start met een flink aantal kilo afvallen. Hormonen leken mij geen logische eerste stap dus afvallen it is. Dit heeft als gevolg dat ik een aangepaste leefstijl nodig heb.

En toen?

Ik ben begonnen door mijzelf terug te roepen en te beseffen “Val, je leefstijl is niet gezond en je moet hier iets aan doen” . Dus, flink wat werk aan de winkel!

Biologisch eten

Het is met PCOS goed als je weinig koolhydraten eet, zo veel mogelijk biologisch eet, weinig rood vlees, geen sojaproducten enzovoorts. Ik heb nu een strak voedingsplan gemaakt met behulp van een coach. Het lukt mij helaas niet om dagelijks volledig biologisch te eten en dan nog leuke dingen te doen in het weekend, want jeetje wat kost dát een geld! Om die reden heb ik gekozen om de 80/20 regel aan te houden 80% de beste optie, 20% smokkelruimte. Bijvoorbeeld mijn kip biologisch, mijn groenten ook, volkoren wraps niet biologisch en hummus ook niet. Ook ben ik begonnen met boodschappen doen bij de goedkope blauw/gele Duitse supermarkt met de L. Zij hebben veel biologisch groente en fruit voor een normale prijs, best fijn.

Monitoren van het proces

Er is 1x per week een vaste dag en een vast tijdstip waarbij ik gewogen word. Hierbij kijken we ook gelijk naar mijn omvang, want gewicht zegt niet alles. Het wegen doet de coach op een weegschaal die ook de vet-, spier- en vochtmassa meet, waardoor we duidelijk inzicht krijgen over wat er die week is gebeurd. Dit werkt voor mij. Ik wil er wel bij zeggen dat ik dit redelijk streng moet volgen om er ook daadwerkelijk de vruchten van te plukken. Als ik besluit even een dag pizza te eten en wijn te drinken dan is mijn progressie aanzienlijk minder helaas. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven dus ik eet af en toe toch een pizza en drink ook echt wel eens een glas wijn, alleen minder dan voorheen.

Sport en PCOS

Ik sport er ook veel bij, alles met een hartslag onder de 120 om te voorkomen dat ik cortisol ga aanmaken, want dat schopt de hele hormoonhuishouding weer in de war. Dat moeten we niet hebben.

Insulineresistentie in het kort

Dat afvallen met PCOS heel moeilijk is, komt omdat een normaal dieet vaak een averechts effect heeft. Dit heeft te maken met dat PCOS vaak gepaard gaat met insulineresistentie, hierbij haalt je lichaam geen energie meer uit suiker, omdat de cellen hier niet meer gevoelig voor zijn. Als je dan ook nog eens af probeert te vallen door minder calorieën te eten dan komt je lichaam in een soort overlevingsstand terecht waarin ze alles gaat vasthouden en opslaan. Maar tegelijkertijd, als je meer gaat eten om dat tekort te verhelpen aan insuline, dan kom je dus ook in een rap tempo aan in vet… Ik moet dus eigenlijk continu mijn lichaam voor de gek houden om energie uit andere dingen te halen dan suiker. Veel vezels eten is een goed idee, omdat je lijf harder moet werken om dat te verwerken en uit jouw vetvoorraad gaat putten om dit te bewerkstelligen.

Het uiteindelijke doel

Tot dusver gaat het goed – per week verschillend – maar over het algemeen goed en ik houd mij de wortel voor dat ik het allemaal voor een goed doel doe om gezond zwanger te worden ondanks de PCOS. In mijn geval is dat een gezond en sterk lichaam dat ook zwanger kan worden. Ik hoop dan ook van harte dat ik de lezers over een paar maanden kan trakteren op een blog over alle kwalen van een zwangerschap ha-ha! Voor nu gaan we gewoon door en komt er misschien een hormoontraject, we zien het wel.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os