Blog
Filter
-
Hoe je de gunstige werking van visolie kan versterken
Visolie of algenolie bevat omega 3; dit is voor ons een onmisbaar vetzuur. De meeste mensen krijgen dit weinig binnen en het is ook lastig, want teveel vis eten, kan niet goed zijn. Als je omega 3 inneemt, is het ook belangrijk om zogenaamd omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, te beperken qua inname. Dit zit in zeer veel voedingsmiddelen. -
Algenolie vs visolie – een verantwoorde omega 3
Algenolie is tegenwoordig een mooi alternatief voor visolie qua voorziening in omega 3. Zoek je een verantwoorde keuze om toch aan je omega-3-behoefte te voldoen? Dan heb je met algenolie een prima product in handen. Wat is het verschil met visolie? En wat bepaalt de kwaliteit van een goede visolie? Daar valt nog best wat over te vertellen. -
Zwangerschap en gezonde voeding
Als je invloed kunt hebben op de gezondheid van een kindje in spe, dan begint dat met goed zorgen voor jezelf. Die goede zorgen beginnen bij de wens op een zwangerschap en gelden zowel voor de aanstaande moeder als vader. Een gezonde levensstijl heeft invloed op het genetische materiaal wat jullie aanleveren, namelijk een goede kwaliteit van het eitje en de zaadjes. -
Oliën en vetten in je voeding zijn van belang
Oliën en vetten maken dagelijks een onderdeel uit van onze voeding. Je bent er misschien niet altijd mee bezig, maar wat je binnenkrijgt uit verschillende bronnen, kan heel bepalend voor je gezondheid zijn. Vet komt voornamelijk uit dierlijke en plantaardige bron en heeft verschillende doeleinden zoals een energiebron. We leggen je graag uit hoe dit zit. -
Astaxanthine – een super-antioxidant uit de zee
Ken je astaxanthine? Deze zeer bijzondere antioxidant uit voornamelijk zeedieren, is van groot belang voor onze gezondheid en welbevinden. Het geeft de roze-rode kleur aan bijvoorbeeld zalm en garnalen. Het beschermt tegen allerlei schade en ontstekingen in ons lichaam. Welke kwaliteit vis je koopt is daarbij wel echt belangrijk. -
Levertraanolie
Levertraan uit grootmoederstijd kwam niet uit walvis, zoals velen denken, maar vissen zoals kabeljauw en schelvis. Vroeger gruwelde velen van de levertraan die gegeven werd om o.a. rachitis te voorkomen. De nare smaak had waarschijnlijk te maken met de wijze waarop het toen werd geproduceerd. Tegenwoordig smaakt het gelukkig veel beter. Maar heeft een lepel levertraan nog nut? -
Omega-3-vetzuur DHA onmisbaar tijdens zwangerschap
Omega 3 is een essentiële voedingsstof en tijdens zwangerschap heel belangrijk. Veel vrouwen krijgen er nog te weinig van binnen, terwijl het op diverse vlakken nodig is voor zowel moeder als kind. Het kan problemen voorkomen voor de moeder tijdens zwangerschap en voor het kind op latere leeftijd. Waar haal je omega 3 uit in je voeding? -
Plantaardige oliën en je huid
Plantaardige oliën worden vaak gewonnen uit de zaden en vruchten van planten. In zijn zaad slaat een plant zijn hele wezen, kracht en blauwdruk op. Zaden zijn bundeltjes gecondenseerd zonlicht met een gigantisch potentieel. Denk aan pindaolie, avocado-olie, amandelolie, kokosolie, jojobaolie, olijfolie, druivenpitolie en zonnebloemolie: allemaal oliën van planten. -
Eet je vlees? Of toch liever niet?
Er zijn steeds meer mensen die alleen nog maar veganistisch eten, maar er is ook een groeiende groep grote vleeseters aan het ontstaan. Beide eetstijlen – veganistisch en flink veel vlees – liggen mijlenver uiteen. Wat zijn de fundamentele discussiepunten bij het maken van je eigen keuze? En hoe zit het dan met de milieudruk? Welke afwegingen kun je maken? -
Gammalinoleenzuur; een belangrijk omega 6 vetzuur
We kennen inmiddels allemaal wel omega 3 uit vis en veel mensen weten hoe belangrijk dit is. Omega 6 is iets minder bekend en soms ook verwarrend. Er is een verschil tussen omega 6 linolzuur en gammalinoleenzuur. Linolzuur kan ontstekingen bevorderen, zoals uit geraffineerde zonnebloemolie, maar gammalinoleenzuur werkt juist ontstekingsremmend. -
10 voedingsmiddelen rijk aan vitamine D
Vitamine D is een waardevolle vitamine voor ons. Zeker in de winter is het belangrijk om er goed op te letten dat je dit voldoende binnenkrijgt. Er zit alleen een catch aan, want vitamine D voldoende binnen krijgen via je voeding, is nog best een lastige. Maar niettemin belangrijk om te weten! We hebben daarom de 10 voedingsmiddelen rijk aan vitamine D op een rij gezet. -
Kloven en droge huid; wat kan ik doen?
Een droge huid met of zonder kloven, kan diverse interne en externe oorzaken hebben. Een droge huid is gevoeliger voor invloeden van buitenaf, dus is het raadzaam om er iets aan te doen. Dit kan uitwendig door het aanbrengen van zachte, natuurlijke huidverzorgingsproducten, maar ook inwendig met behulp van onze voedingstips. -
Hoe ontstaat gehoorverlies?
Bij ouderen boven de 85 jaar komt het voor in bijna 80%. De meest voorkomende oorzaak bij ouderen is presbyacusis waarbij het slakkenhuis in het oor, de gehoorzenuw of het deel van de hersenen dat het gehoor verzorgt aangetast is. Hierbij treedt naast een geleidelijk progressieve vermindering van het gehoor op. Heeft voeding invloed op de achteruitgang van ons gehoor? -
Zonnebloemolie: gezond of ongezond?
De zonnebloem is een prachtige bloem om te zien en levert een mooie goudgele olie die voor veel mensen belangrijk is in de keuken. Ook de voedingsmiddelenindustrie maakt veel gebruik van zonnebloemolie. Er zitten wel kwaliteitsverschillen tussen de verschillende zonnebloemoliën, maar er kleven vooral bij verhitting altijd wat minder gunstige eigenschappen aan deze olie. -
Wanneer kun je je supplementen het beste innemen?
Wat is het beste tijdstip van de dag voor het innemen van een supplement? Er zijn behoorlijk veel verschillende supplementen en ze hebben ook nog verschillende gebruiksaanwijzingen. Sommige kun je het beste los van de maaltijd innemen, andere juist weer beter tijdens de maaltijd, vlak ervoor of erna. We laten je van de meest gebruikte supplementen zien wat het beste moment van inname is. -
Dementie voorkomen; is dat mogelijk?
Dementie is een syndroom dat door hersenschade wordt veroorzaakt. Dementie gaat gepaard met het verlies van verbindingen in de hersenen, waardoor deze niet meer goed kunnen communiceren. De informatieverwerking verloopt daardoor niet meer soepel, waardoor de bekende symptomen optreden; zoals het verlies van geheugen en de waarde van dingen in onze omgeving. -
Voedingstekorten bij vegans; eiwitten
Eiwitten geven stevigheid aan ons lichaam, ze zijn nodig voor ons spierweefsel en al ons bindweefsel. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel essentiële aminozuren, terwijl dit bij plantaardige voedingsmiddelen meestal minder is. Plantaardige voedingsmiddelen hebben een minder gunstige structuur als het gaat om de benutbaarheid. -
Dadels, fruit van de levensboom
Ben jij ook dol op dadels en gebruik je ze in al je baksels? Begrijpelijk! Deze heerlijke gedroogde vruchten worden in veel culturen al eeuwen gebruikt in allerlei hartige en zoete maaltijden. Dadels zijn zowel vers als gedroogd te krijgen, alhoewel de verse wat moeilijker te vinden zijn. Wat is de geschiedenis van de dadel en waarom is het zo'n fijne vrucht?