In ons lichaam zijn vetten heel functioneel
Elke cel heeft een celmembraan en deze is voor een belangrijk deel opgebouwd uit vetten. Cellen zitten overal in ons lichaam en nu blijkt dat bepaalde vetzuren meer affiniteit hebben met het ene of het andere weefsel. Zo hebben de omega-3-vetzuren uit visolie (maar ook algen, lijnzaadolie of walnoten) affiniteit met onze hersenen, ons zenuwstelsel, bewegingsapparaat en hart en vaten. Omega-3-vetzuren, zoals in vis, is ook een belangrijk stof voor ons lijf om zelf ontstekingsremmende stoffen (eicosonoïden) te maken. Een bouwstof voor ons immuunsysteem.
Gammalinoleenzuur
Een andere belangrijke bouwstof is gammalinoleenzuur. Deze stof heeft ook een ondersteunende werking tegen ontstekingen. Een belangrijk verschil met de vetten uit bijvoorbeeld de makreel, forel, haring, zalm, tonijn is dat GLA een grotere affiniteit heeft met ander weefsel. GLA is van betekenis voor onze huid- en slijmvliezen.
Van je roepert tot je poepert
Annie MG is het eens met deze woord keuze. In het hele traject zitten slijmvliezen. Onder slijmvliezen verstaan we (natuurlijk) ook onze luchtwegen, sinussen, vagina, ogen en in minder mate gewrichten. In principe kun je GLA zelf maken uit andere omega-6-vetzuren, linolzuur genaamd.
Wat “jammer” is dat we enzymen nodig hebben om uit deze plantaardige vetzuren zoals zonnebloem-, mais-, soja, pindaolie of bak- en braadvetten een gezond vetzuur zoals gammalinoleenzuur te maken. En ik zeg jammer omdat ons enzymsysteem vaak ontoereikend is. We hebben te weinig enzymen of zijn “te zuur” waardoor onze enzymen niet werken. We moeten namelijk een paar omzetstappen maken om van “ongezonde” ontstekingsbevorderende vetzuren een gezond vetzuur te maken. Als we de vetzuren onvoldoende omzetten maken we arachidonzuur en helaas worden we dan juist gevoeliger voor ontstekingen. De belangrijkste reden is voor het gebrek aan enzymen is overigens een disbalans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren.
Hoe ontoereikend ons lichaam is kan ik niet zeggen. Ons lichaam is heel knap, zo hebben je darmbacteriën ook een aandeel in de aanmaak van vetzuren. Ik denk dat vegetariërs hierin ook sterker afhankelijk zijn van een gezonde darmflora. Ik maak een vergelijking met een vegetarisch wezen/de koe. Deze eet plantaardig, gras, en wat produceert de koe onder invloed van bacteriën in de darm: vetzuren. Kijk maar in de supermarkt slagroom en boter.
Harmonie
Ondanks dat ons lijf altijd oplossingsgericht is kun je wel degelijk tekorten hebben. We hebben een balans nodig tussen de omega-3- en omega-6-vetzuren. Liefst 1:1. Als je te veel omega-6-vetzuren binnenkrijgt, kun je gevoeliger worden voor problemen met je huid en slijmvliezen. Gezonde omega-6-vetzuren in de vorm van gammalinoleenzuur vind je in borageolie (ook wel bernagie of komkommerkruid genoemd), teunisbloemolie of zwartebessenzaadolie.
Gezonde vetzuren hebben we hard nodig. Hoewel ik aangeef dat er bepaalde affiniteit is met huid en slijmvliezen zijn ook deze vetten (GLA) een bouwstof voor bepaalde eicosonoïden (hormoonachtige ontstekingsremmende stof) en worden op tal van andere plaatsen in het lichaam gebruikt. De scheidslijn is dus niet zo strikt.
De Europese Gezondheidscommissie gaat nog beoordelen of de gezondheidseffecten ook tot uitdrukking mogen worden gebracht. Op dit moment mag er over gammalinoleenzuur gezegd worden dat het:
- kan helpen bij behoud van een gezonde huid en bindweefsel
- een gezond hart en soepele bloedvaten ondersteunt
- het immuunsysteem ondersteunt
- een grondstof in onze hormoonhuishouding is en kan helpen bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien
- goed is voor de nierfunctie en urinewegen
Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, bel ons dan. We zijn door de hele situatie rondom het coronavirus telefonisch goed bereikbaar voor al je vragen: 023 5312454. Je kunt je vraag ook per email stellen en bent natuurlijk nog steeds van harte welkom in de winkel.