Webwinkel

Gammalinoleenzuur; een belangrijk omega 6 vetzuur

Waar sommige namen vandaan komen? Geen idee. Voor mij is het geen algebra en ook geen abracadabra, maar wel een soort potjeslatijn. Gammalinoleenzuur (ook wel GLA) is een vetzuur, een vet. En omdat we er niet zo bekend mee zijn wil ik het toch graag het beginsel in die jip-en-janneke-taal uitleggen.

Vetten, vetzuren eten we dagelijks. Vetten zijn zowel bouwstoffen als energieleveranciers. En dat is echt hetgeen je moet vasthouden. Solid as a rock.

Vetten hebben voor veel mensen een negatieve klank

Je wordt er dik van en je krijgt er hart- en vaatproblemen van. Maar dat is zelfs voor Jip en Janneke te kort door de bocht. Het klopt alléén als je ongezonde vetten eet (zoals in kaas en in de fabriek in elkaar geknutselde vetten). Het klopt ook als je té veel koolhydraten eet, die jouw lever dan weer omzet in ongezonde vetten.

 

In ons lichaam zijn vetten heel functioneel

Elke cel heeft een celmembraan en deze is voor een belangrijk deel opgebouwd uit vetten. Cellen zitten overal in ons lichaam en nu blijkt dat bepaalde vetzuren meer affiniteit hebben met het ene of het andere weefsel. Zo hebben de omega-3-vetzuren uit visolie (maar ook algen, lijnzaadolie of walnoten) affiniteit met onze hersenen, ons zenuwstelsel, bewegingsapparaat en hart en vaten. Omega-3-vetzuren, zoals in vis, is ook een belangrijk stof voor ons lijf om zelf ontstekingsremmende stoffen (eicosonoïden) te maken. Een bouwstof voor ons immuunsysteem.

Gammalinoleenzuur

Een andere belangrijke bouwstof is gammalinoleenzuur. Deze stof heeft ook een ondersteunende werking tegen ontstekingen. Een belangrijk verschil met de vetten uit bijvoorbeeld de makreel, forel, haring, zalm, tonijn is dat GLA een grotere affiniteit heeft met ander weefsel. GLA is van betekenis voor onze huid- en slijmvliezen.

Van je roepert tot je poepert

Annie MG is het eens met deze woord keuze. In het hele traject zitten slijmvliezen. Onder slijmvliezen verstaan we (natuurlijk) ook onze luchtwegen, sinussen, vagina, ogen en in minder mate gewrichten. In principe kun je GLA zelf maken uit andere omega-6-vetzuren, linolzuur genaamd.

Wat “jammer” is dat we enzymen nodig hebben om uit deze plantaardige vetzuren zoals zonnebloem-, mais-, soja, pindaolie of bak- en braadvetten  een gezond vetzuur zoals gammalinoleenzuur te maken. En ik zeg jammer omdat ons enzymsysteem vaak ontoereikend is. We hebben te weinig enzymen of zijn “te zuur” waardoor onze enzymen niet werken. We moeten namelijk een paar omzetstappen maken om van “ongezonde” ontstekingsbevorderende vetzuren een gezond vetzuur te maken. Als we de vetzuren onvoldoende omzetten maken we arachidonzuur en helaas worden we dan juist gevoeliger voor ontstekingen. De belangrijkste reden is voor het gebrek aan enzymen is overigens een disbalans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren.

Hoe ontoereikend ons lichaam is kan ik niet zeggen. Ons lichaam is heel knap, zo hebben je darmbacteriën ook een aandeel in de aanmaak van vetzuren. Ik denk dat vegetariërs hierin ook sterker afhankelijk zijn van een gezonde darmflora. Ik maak een vergelijking met een vegetarisch wezen/de koe. Deze eet plantaardig, gras, en wat produceert de koe onder invloed van bacteriën in de darm: vetzuren. Kijk maar in de supermarkt slagroom en boter.

Harmonie

Ondanks dat ons lijf altijd oplossingsgericht is kun je wel degelijk tekorten hebben. We hebben een balans nodig tussen de omega-3- en omega-6-vetzuren. Liefst 1:1. Als je te veel omega-6-vetzuren binnenkrijgt, kun je gevoeliger worden voor problemen met je huid en slijmvliezen. Gezonde omega-6-vetzuren in de vorm van gammalinoleenzuur vind je in borageolie (ook wel bernagie of komkommerkruid genoemd), teunisbloemolie of zwartebessenzaadolie.

Gezonde vetzuren hebben we hard nodig. Hoewel ik aangeef dat er bepaalde affiniteit is met huid en slijmvliezen zijn ook deze vetten (GLA) een bouwstof voor bepaalde eicosonoïden (hormoonachtige ontstekingsremmende stof) en worden op tal van andere plaatsen in het lichaam gebruikt. De scheidslijn is dus niet zo strikt.

De Europese Gezondheidscommissie gaat nog beoordelen of de gezondheidseffecten ook tot uitdrukking mogen worden gebracht. Op dit moment mag er over gammalinoleenzuur gezegd worden dat het:

  • kan helpen bij behoud van een gezonde huid en bindweefsel
  • een gezond hart en soepele bloedvaten ondersteunt
  • het immuunsysteem ondersteunt
  • een grondstof in onze hormoonhuishouding is en kan helpen bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien
  • goed is voor de nierfunctie en urinewegen

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, bel ons dan. We zijn door de hele situatie rondom het coronavirus telefonisch goed bereikbaar voor al je vragen: 023 5312454. Je kunt je vraag ook per email stellen en bent natuurlijk nog steeds van harte welkom in de winkel.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os