Webwinkel

Zijn eieren gevaarlijk voor je cholesterol?

Eieren hebben jarenlang het stigma gekregen dat ze je cholesterolgehalte te veel kunnen verhogen. Het advies was om niet meer dan 2 eieren per week te eten. Klinkt logisch, want ze bevatten veel cholesterol, maar het eten van cholesterol is niet de reden waarom je cholesterol omhoog gaat. Dat heeft met andere factoren te maken. We leggen het graag aan je uit.

Verschil in herkomst

Biologische eieren, vrije uitloop-, scharrel-, kooi-eieren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vierkante meters die kippen hebben in een kippenstal. Biologische kippen hebben met z’n zessen een vierkante meter te delen, daarnaast komen ze 8 uur per dag buiten en meer nachtrust. Terwijl scharrelkippen en vrije-uitloop-kippen met z’n negenen een vierkante meter delen en kooikippen maar liefst met z’n twaalven. Kooi-kip-eieren worden in de Nederlandse supermarkten niet meer los verkocht. Maar ze worden nog wel in de productie van eirijke producten gebruikt.

 

Biologische eieren zijn verreweg de beste kwaliteit. Biologische kippen krijgen niet alleen meer ruimte, maar ze krijgen ook biologisch voer. Daardoor is de voedingssamenstelling veel beter, vooral qua vetzuren die erin zitten. In Nederland en het westen ligt de omega-3- en 6-ratio op 1:20, terwijl dit eigenlijk 1:2 hoort te zijn. Teveel omega 6 zoals linolzuur werkt ontstekingsbevorderend.

Eieren zijn gezond

Eieren bevatten veel belangrijke voedingsstoffen en zijn bijvoorbeeld voor vegetariërs een belangrijke bron voor eiwit, B12 en ijzer. Het bevat vitamine A dat belangrijk is voor je weerstand, ogen en huid. Het bevat foliumzuur (vitamine B11) dat belangrijk is voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen, voor groei en tijdens de zwangerschap. Een ei bevat ook vitamine D.

Een ei bevat inderdaad veel cholesterol: het eigeel bevat 200 mg cholesterol, het eiwit is vrij van cholesterol. Per dag mag je 300 mg cholesterol binnenkrijgen. Cholesterol is een belangrijke voedingsstof.

Functies cholesterol

 • Het is een belangrijke stof voor de aanmaak van hormonen
 • Het helpt bij de omzetting van zonlicht in vitamine D
 • Het helpt bij de aanmaak van gal (gal is nodig voor de vertering van vet)
 • Het helpt schade repareren in je lichaam

Je lichaam is zelf de grootste maker van cholesterol.

Het zogenaamde slechte LDL-cholesterol gaat vooral omhoog door

 • Roken
 • Te weinig beweging
 • Overgewicht
 • Familiaire aanleg
 • Diabetes
 • Bepaalde nierziekten
 • Hypothyroïdie (trage schildklier)

Overigens spelen andere factoren ook een rol – Het is ook belangrijk om naar het triglyceriden gehalte en het homocysteïnegehalte te kijken bijv – bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Cholesterol alleen is daarin niet de grote boosdoener. Lees dan dit blog.

Leuke ei-weetjes

Wist je dat je kan bepalen hoe vers een ei nog is door hem te laten drijven in water? Een drijvend ei is niet vers. Hij is dus ouder.

Als je azijn of zout bij je kookwater doet, dan barst hij minder snel. Je kan er ook een klein gaatje in prikken. Daar heb je speciale hulpmiddelen voor.

Een kip legt wel 300 eieren per jaar

Een ei weegt tussen de 45-75 gram

Nederlandse kippen leggen zo’n 10,2 miljard eieren per jaar

Een Nederlander eet ongeveer 192 eieren per jaar

Hoe weet je of een ei rauw of gekookt is? Laat hem even draaien. Als hij makkelijk draait is het gekookt, als hij meer heen en weer wiebelt dan is het een rauw ei.

Zoals je weet zijn er bruine en witte kippe-eieren. De kleur wordt bepaald door de oorlellen van de kip. Een kip met rode oorlellen legt bruine eieren, een kip met witte oorlellen legt witte eieren. Dit maakt overigens niks uit voor de smaak.

Kuikentjes gebruiken een speciale tand om door de schil te breken. Als ze eruit zijn valt de tand uit.

Mensen rapen al paaseitjes sinds 300 voor Christus. Het is dus een lange traditie. Ook toen werden de eieren mooi gemaakt. Het ei stond symbool voor nieuw leven. Om de akkers te helpen met groeien, werden de eieren verstopt in het veld. Kinderen mochten wel gaan zoeken naar de eieren.

Eierschalen bevatten veel kalk en kun je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. Let wel op, want niet alle planten houden van kalk.

Soms is de kleur van de eierdooier wat donkerder geel. Dat heeft vaak te maken met dat de kip mais heeft gegeten. Een lichtere eierdooier duidt erop dat de kip meer tarwe heeft gegeten. Dit geeft overigens geen verschil in smaak.

Code op eieren

Op een ei zie je een gestempelde code staan. Eerst een getal, dan het land van herkomst (NL of BE), en dan een registratienummer van de pluimveehouderij waar het ei vandaan komt.

Het eerste getal zegt iets over de leefomstandigheden van de kippen waar jouw eieren vandaan komen:

0 = Biologisch

1 = Vrije-uitloop

2 = Scharrelkippen

3 = kooikippen

Bewaren van eieren

Ik twijfelde zelf lang of ik mijn eieren wel of niet in de koelkast moest bewaren. In de supermarkt liggen ze namelijk niet in het koelvak, maar dat heeft te maken met dat eieren anders tijdens het mee naar huis nemen condens kunnen vormen. Hierdoor kunnen er bacteriën gaan groeien. Dus daarom liggen ze buiten de koelkast. Maar voor de houdbaarheid is het wel beter om ze thuis in de koelkast te leggen. Het beste is in de originele doos. Ze drogen zo minder uit en bederven minder snel.

Hoeveel eieren per week is nou verantwoord?

’s Ochtends een ei of 2 eten is goed voor de verzadiging, waardoor je de hele dag een stabielere suikerspiegel houdt. Hierdoor ga je overdag minder lopen snacken. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 3, maar dat komt omdat zij zich baseren op het gehalte aan cholesterol. Inmiddels is gebleken dat je meer eieren kan eten zonder dat het cholesterol omhoog gaat. Uit bijgesloten studie bleek zelfs dat 12 per week nog geen verhoogd risico geeft. ad.nl/koken-en-eten/hoeveel-eieren-mag-je-per-week-eten-opvallend-veel-zegt-nieuwe-studie~a78935f7

Het blijft nog wat lastig om aan te geven hoeveel eieren per dag of per week verantwoord is, meer studie is nodig. Maar elke dag een eitje kan geen kwaad. Belangrijk blijft om vooral te blijven variëren in je voeding. Qua eiwitten kan je afwisselen tussen kip, vlees, peulvruchten, avocado’s en dergelijke. Verzadigd vet en transvet uit rood vlees, koekjes en chips en dergelijke zijn veel riskanter voor je cholesterol. Dus geniet van je eitje, maar overdrijf ook weer niet.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os