winkel
Webwinkel

Snelweg-zuivel. Wat is A2-melk?

Een boterham met A2 kaas, die zal wel even op de picknicktafel hebben gelegen rond de A2 ter hoogte van Vianen? Een aanduiding waar je van moet hebben gehoord om te weten dat koeienmelk twee specifieke soorten eiwitten kan bevatten A1 en A2.

Eiwitsamenstelling

Er zitten verschillende eiwitten in melk: Wei-eiwitten en caseïne. De laatste wordt verdeeld in alfa-, kappa- en bèta-caseïne. Het verschil zit in de bèta-caseïnevariant, daar zijn tegenwoordig twee varianten in: A2 bètacaseïne en A1 bètacaseïne. Vroeger produceerden alle koeien A2-melk, maar door genetische mutaties bij Europese koeien ontstond de A1-bèta-caseïnevariant. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren en in die ketting is een verschil ontstaan. Bij A2-caseïne ontbreekt het aminozuur histidine en daarvoor in de plaats staat het aminozuur proline.

 

Genen

Genetisch wordt bepaald welke chromosomparen aanwezig zijn en daarmee welke bèta-caseïne er geproduceerd wordt.

  • Homozygoot: A1 / A1
  • Heterozygoot: A1 / A2
  • Homozygoot: A2 / A2

De meeste van onze melkkoeien produceren beide proteïnen en daardoor vind je de supermarkten zuivelproducten met A1- en A2-bèta-caseïne. Helaas kan A1-bèta-caseïne moeilijker verteerbaar zijn en wordt het in verband gebracht met darmklachten en huid en luchtwegproblemen. Het aandeel histadine (een voorloop-stof van histamine) kan hierin een rol spelen.

Welke rassen produceren oermelk

A2-melk komt van koeienrassen die van nature alleen het A2-eiwit produceren, zoals:

  • Jersey-koeien
  • Guernsey-koeien
  • Blaarkop

Nu kom ik op internet tegen dat de huidige Europese A1-koe een drievoudige melkproductie zou hebben ten opzichte van de A2-oerkoe. De genetische verandering zou geld opleveren. Dit fabeltje kan snel de wereld uit geholpen worden. Een reactie van een boer met A2-koeien kon dit tegenspreken: ”Wij hebben ook A2-koeien en deze geven net zo veel melk als de A1-koeien, allebei gemiddelde 31 liter per dag. Ook de gehaltes vet, eiwit en lactose zijn nagenoeg gelijk”.

Voor wie kan A2-zuivel geschikter zijn?

  • Voor mensen met een milde melkeiwitgevoeligheid of met gevoelige darmen.

Niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie, want die reageren op alle melkeiwitten, inclusief A2. En ook niet voor personen met lactose-intolerantie, het melksuiker zit in beide melktypen.

Het verschil tussen beide typen eiwitten is dus eigenlijk heel klein, maar voor personen met intoleranties kan het ook een verschil maken. Een kwestie van uitproberen. Wil je meer weten over de bezwaren van melkconsumptie? Lees ons blog.

De smaak wordt geroemd

De belangrijkste reden waarom A2-zuivel lekkerder is, is omdat at het vaker bij biologische boeren vandaan komt. De verwerking van deze producten is ambachtelijk, minder industrieel. Met A2-melk worden vaker rauwe melkproducten, die niet gepasteuriseerd zijn gemaakt. Daarin is minder kapotgemaakt. Het blijkt ook lichter verteerbaar, ondanks de vollere samenstelling.

Als je mij tegenkomt aan de picknicktafel daar ter hoogte van Vianen met een bammetje met A2-kaas dan heb ik die op de biomarkt gehaald omdat deze de lekkerste is. Wil je A2-melk kopen in de supermarkt? Albert Heijn heeft het. 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os