Ligt het aan jou of ligt het aan Willy?
Of alles fysiek nog helemaal in orde is met je tampeloeres is gemakkelijk te checken: heb je ’s nachts wél spontane erecties of word je ’s ochtends wakker met een BHOP (Bikkel Harde Ochtend…Precies)? Niks aan de hand op piemgebied! Ook als je wel een erectie krijgt wanneer je de hand eens even stevig aan jezelf slaat, maakt gelijk duidelijk dat je lijf het prima doet.
Mocht je je banaanmaatje al een tijdje niet in enthousiaste toestand gezien hebben, dan is er een mooi ouderwets trucje om te checken of je zwans ’s nachts wel spontaan de kop opsteekt: doe ’s avonds een dun strookje vloeipapier (met plakrandje) om je zwengel. Check ’s ochtends of je kuisheidszegel verbroken is. Ja? Piemel oké.
Oorzaken van erectieproblemen
Als bijwerking van medicijnen
Er is helaas een aantal medicijnen met erectieproblemen als mogelijke bijwerking. Vooral medicijnen tegen een hoge bloeddruk staan hierom bekend. Dat komt doordat een stevige erectie onder andere afhankelijk is van een goede bloeddruk om het bloed je jongeheer in te pompen. Ook antidepressiva, antipsychotica en sommige medicijnen tegen maagzweren hebben een negatieve invloed op je knots. Speur de kleine lettertjes van de bijsluiter door en vraag je arts om raad als je vermoedt dat je eventuele potentiestoornissen samenhangen met je medicijngebruik.
Bij senioren
Seksualiteit en libido zijn een natuurlijke extensie van je levenskracht, basisenergie en gezondheid. Het is dan ook volkomen natuurlijk dat je, naarmate je een seniorenleeftijd bereikt, een minder grote seksuele kracht hebt, ook als je verder volmaakt gezond bent. Naarmate de leeftijd vordert hebben veel mannen meer prikkels nodig om een erectie te krijgen. Het kan wat langer duren voordat de erectie komt. Hij staat wat minder stevig in het gelid dan vroeger en blijft hij minder lang stijf. Zowel de zin in seks als de intensiteit van seks en het orgasme kunnen met het vorderen van de jaren verminderen, hoewel dat zeker niet voor alle heren geldt.
Chronische aandoeningen
Chronische aandoeningen zijn een belangrijke veroorzaker van erectieproblemen. Suikerziekte, hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk) en longziekten veroorzaken vaatschade en stoornissen in de bloedsomloop waardoor impotentie kan ontstaan. Ook aandoeningen aan de hersenen en het zenuwstelsel, nieraandoeningen, urinewegklachten en aandoeningen van de geslachtsdelen kunnen het krijgen van een erectie in de weg zitten. Zenuwschade door bestraling of een operatie, bijvoorbeeld na prostaat- of blaaskanker, kan helaas ook potentiestoornissen tot gevolg hebben.
Ongezonde gewoonten
Roken, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en te veel alcohol drinken, geven meer kans op het ontstaan van erectiestoornissen, vooral op de lange duur.
Stress
Stress is een libidokiller. Chronische stress ondermijnt de weerstand en basiskracht van je lichaam en kan daarom een belangrijke oorzaak zijn van potentieproblemen. Werkstress en werkdruk, nare gebeurtenissen, emotionele pijn, relatieproblemen, psychische klachten zoals somberheid, angst en verdriet, te veel of te intensief sporten of uitputtende fysieke arbeid zijn binnen deze context allemaal vormen van stress die potentieverstorend kunnen werken.
Gij zijt niet uw snikkel
Als we praten over impotentie bij mannen, dreigt al snel het gevaar dat het werkelijke probleem wordt samengevat tot een zuiver piemelprobleem. Kortgezegd staren we ons dood op de penis die “het moet doen”. De dialoog over mannelijke seksualiteit neigt bovendien terminologie te hanteren die een soort “presteren” impliceert. Alsof je een soort machine bent, met je piemel. Maar – ik schrijf dit wellicht ten overvloede – jij bent helemaal geen piemel; je bent een heel mens. Als je slecht in je vel zit of door angsten, spanningen, stress, somberheid of verdriet geteisterd wordt, ben je mogelijk sowieso al minder gevoelig voor prettige seksuele prikkels. Een erectie is dan al helemaal niet aan de orde. Word je eens geconfronteerd met een staander die blijft zitten? Staar je dan dus niet blind op die piemel, maar keer eerst naar binnen en voel. Laat aan de orde komen hoe het echt met je gaat. Zijn er dingen die spelen? Hoe zit je in je vel? Kun je ruimte scheppen om tot jezelf te komen?
Doorbreek je eigen taboes
Onzekerheid op seksueel gebied speelt voor veel mannen een belangrijke rol bij het ontstaan van erectieproblemen. Emotionele veiligheid van mannen binnen seksuele relaties heeft vaak te weinig aandacht. Mannen worden stereotiep immers als “jagers” gezien en veel mannen zien de liefdesdaad zelf ook als een vorm van “presteren”. Een gezonde erectie is echter iets spontaans dat niet te forceren valt en voortvloeit uit gevoelens van welbevinden, geilheid, het verlangen naar je partner en ook samenhangt met emotionele veiligheid. Richt je dus op je gevoel en op de dynamiek van je relatie. Let op je partner maar houd vooral ook je eigen grenzen en timing goed en vol zelfrespect in de gaten.
Er zijn nog steeds veel taboes rondom mannelijke seksualiteit. Weet dat je altijd zelf degene bent die je uiteindelijk van je eigen juk bevrijdt. Geef het dus aan als het te snel gaat, als je je niet op gemak voelt of als je ergens onzeker over bent. Openheid leidt tot een grotere intimiteit en intimiteit is een voorwaarde voor overgave.
Overgave
Seks wordt nog vaak omschreven als een daad die je “doet” in plaats van een daad van spel en overgave. En overgave is het zoetste spel – het vereist een diep weten dat je veilig bent om diepgaand los te kunnen laten. Het is in de overgave dat we raken aan de heiligheid die een seksuele relatie werkelijk bezielt. We – mannen, vrouwen, en de rest van de hele genderidentiteitsregenboog – mogen de heiligheid naar de seksuele liefde terugbrengen. De weg daarnaartoe is de weg van overgave.
De clusterfuck van potentieproblemen
Vaak lopen psychische en lichamelijke oorzaken door elkaar en spelen verschillende factoren tegelijkertijd een rol bij impotentie. Iemand die bijvoorbeeld rookt of diabetes heeft, kan hierdoor vernauwde bloedvaten hebben. De doorbloeding is dan minder goed, ook naar je penis, waardoor je minder gemakkelijk een erectie krijgt. Daar kun je vervolgens onzeker over worden, waardoor het nog minder goed lukt om een stijve te krijgen: een vicieuze cirkel is geboren.
Wat te doen?
Conventionele medische hulpmiddelen bij erectieproblemen zijn erg fysiek-mechanisch: van pillen zoals Viagra tot injecties in je knuppel (auw!), een penisring of een vacuümpomp. De Gamma-manier, zeg maar. Maar zoals ik al schreef: je bent geen piemel, je bent een man. Je penis optakelen als een soort machine kán en is een optie, maar het genezen van jou, de man, is beter.
Bij libidostoornissen is er vaak een samenspel van vermoeidheid, stress, sociale oorzaken en seksuele klachten. Je libido is immers een extensie van je levenslust, basiskracht, geestelijk evenwicht en algemene conditie. Kruiden zijn bij uitstek geschikt om hierop in te haken. Ze werken namelijk holistisch: ze hebben vrijwel altijd werkingsgebieden die aansluiten bij het geheel aan klachten. Kruiden die het libido vergroten, werken bijvoorbeeld vrijwel altijd óók rustgevend, opbeurend, normaliserend op de hormonen en versterkend op de basisenergie.
Seks en kruiden
Kruiden die je erectie verbeteren vallen (bijna allemaal) in de categorie adaptogenen. Adaptogenen zijn kruiden (en andere substanties) die lichaam en geest helpen om zich aan te passen aan extreme omstandigheden. Denk aan diepe, langdurige fysieke en geestelijke inspanning, een verblijf op extreme hoogte, extreme kou en hitte, droogte, straling, you name it. Het waren de planten en paddenstoelen die oervolkeren gebruikten om dagenlang op jacht te kunnen gaan naar mammoeten, holenberen of vijandige stammen of om in extreme weersomstandigheden een bergketen te kunnen doorkruisen. Planten die je oersterk maakten, bestand tegen alles.
De volgende adaptogene kruiden helpen om de stressrespons van het lichaam gezond te houden en de seksuele energie te versterken.
Panax ginseng bij erectieproblemen
Er zijn verschillende soorten ginseng, voor de potentie gaat het om panax ginseng (ook wel Koreaanse ginseng, echte ginseng en Chinese ginseng genoemd; check dus altijd goed de Latijnse naam van een kruid, extract of product). Ginseng is een krachtig fysiek en psychisch tonicum dat opwekkend werkt en de algemene potentie verbetert. Het wordt ingezet bij impotentie, erectiestoornissen en verhoogt in algemene zin het libido en de fysieke kracht.
Vol levensenergie
Ginseng is een adaptogeen dat het aanpassingsvermogen van het lichaam aan ongunstige omstandigheden (hitte, kou, veranderende luchtdruk, hard geluid en straling) verbetert. Het werkt op de bijnierschors en verbetert de stressrespons door het cortisolmetabolisme te reguleren. Cortisol is een belangrijk stresshormoon. Ginseng stimuleert het centraal zenuwstelsel en verbetert de reactiviteit van de hersenen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld amfetaminen (Ritalin, speed, et cetera) veroorzaakt ginseng geen subjectief excitatiegevoel (je voelt je dus niet gesjeesd maar wel krachtig(er) en vol levensenergie).
Bij potentiestoornissen op hoge(re) leeftijd, bij algemene stress of zwakte, bij fysieke belasting of bij vermoeidheid en een algemene verminderde weerstand is ginseng het kruid bij uitstek om de basiskracht en het libido te versterken en verhogen.
Muira puama (Acanthea virilis)
Muira puama wordt ook wel potentiehout genoemd. Het bevat zo’n 0,06% muirapuamine, een alkaloïde dat erg lijkt op yohimbine, de werkzame stof in yohimbe, eveneens een kruid dat de potentie verhoogt (maar helaas niet meer toegestaan is in Nederland). Het wordt door de Brazilianen traditioneel toegepast voor de opwekkende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Daarnaast wordt het gebruikt tegen impotentie, inwendig als tinctuur of uitwendig als een sterk afkooksel waar je vervolgens met je onderlichaam in baadt (een genitaal bad). Ook is dit kruid een tonicum voor het zenuwstelsel en worden er anti-reumatische eigenschappen aan toegekend.
Maca
Maca (lepidium meyenii) is een knolletje dat in het tropische gebergte van Peru groeit onder extreem wisselende omstandigheden: van extreme middaghitte tot ijzige nachttemperaturen, met intens zonlicht, met zeer sterke wind en op grote hoogte. Het wordt al duizenden jaren toegepast als geneeskrachtige plant. De Inca’s kweekten al maca en gebruikten het als integraal deel van hun voeding vanwege de voedingswaarde en de heilzame eigenschappen op de vitaliteit, vruchtbaarheid en potentie. Omdat deze kostbare wortelknol zo goed kon worden bewaard, werd hij ook gebruikt als ruilmiddel voor bijvoorbeeld rijst, mais of bonen. De Inca’s aten maca ook voordat ze ten strijde trokken om meer moed en kracht te verkrijgen. Het was een soort antieke doping voor boodschappers en verkenners die te voet gigantische afstanden in het woeste landschap moesten doorkruisen.
Adaptogene plant
Maca is een adaptogene plant die de weerstand tegen ongunstige omgevingsfactoren (hitte, kou, straling, giftige en belastende stoffen) versterkt, ingezet wordt bij vermoeidheid en algehele zwakte en de hormoonhuishouding versterkt en reguleert. Het verbetert de stressrespons en stresstolerantie. Maca verbetert bij mannen de aanmaak van spermacellen, vergroot het volume van het ejaculaat en de beweeglijkheid van spermacellen, verhoogt het libido en wordt ingezet bij potentiestoornissen en erectieproblemen.
Damiana
Damiaanblad wordt – heel toepasselijk – ook wel ‘Mexicaans liefdeskruid’ genoemd. Damiana komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, waar de Maya’s en de Azteken het oorspronkelijk gebruikten tegen angst, rusteloosheid, slapeloosheid, vermoeidheid, verminderd libido en potentiestoornissen. Het is een afrodisiacum dat het libido bevordert en een testosteron-achtige werking heeft.
Verwarmend, ontspannend en erotiserend
Daarnaast heeft damiana een rustgevende, ontspannende en stemmingsverbeterende werking. In de hedendaagse kruidengeneeskunde is damiana een plant die kan worden ingezet bij seksuele klachten door stress, vermoeidheid en emotionele oorzaken. Damiana is een goede ondersteuning bij een verminderd libido, impotentie en vroegtijdige zaadlozing. Damiaanblad heeft een verwarmende, ontspannende en erotiserende werking op alle geslachten. Het kruid is goed te gebruiken als thee en wordt soms ook als smartdrug gebruikt door het te roken in een pijpje of als joint. Een mooie plant om samen met je partner(s) te gebruiken in een liefdes- of tantraritueel, bijvoorbeeld in een theeceremonie.
Het gebruik van kruiden voor je libido
Alle genoemde kruiden worden een periode lang (bijvoorbeeld 2 tot 6 maanden) aaneengesloten gebruikt. Ze tonifiëren het lichaam en optimaliseren de hormoonhuishouding en het neurologische evenwicht waardoor de seksuele kracht herstelt en zich vergroot. Ze werken dus anders dan conventionele geneesmiddelen bij impotentie, die je alleen inneemt voordat je gaat vrijen. Alle genoemde kruiden werken voor mannen én vrouwen verhogend op het libido. Overleg altijd eerst met een arts of deskundige wanneer je geneesmiddelen gebruikt of lijdt aan ernstige (chronische) aandoeningen.
Stress en seks
Stress is de eerste vijand die je hebt te verslaan op je weg naar een beter seksleven en erectieproblemen. Dat komt door het volgende: stel dat je op een zekere ochtend je grot uitkruipt en je helemaal het zaadje schrikt omdat er een holenbeer op je stoepje blijkt te staan. Je lichaam maakt onmiddellijk adrenaline aan. Adrenaline is een snelwerkend stresshormoon dat ervoor zorgt dat je razendsnel op een dreigende situatie kunt reageren (vechten, vluchten, droge mond, je kent het riedeltje wel). In een gunstige situatie pak je je knots (in dit geval het houten gebruiksvoorwerp) en mep je het beest je tuintje uit: einde stressrespons, hormonen keren weer terug naar hun normaalstand, klaar.
Chronische stress
Maar stel nou, dat die beer besluit om je dagenlang op een gretig drafje te blijven achtervolgen bij alles wat je doet? Elke keer als je opkijkt van je beeldscherm staat hij daar bij de koffieautomaat je betekenisvol aan te kijken, terwijl hij extra langzaam zijn vingers aflikt? Minder chill. Dan komt er in je lichaam cortisol aan te pas. Cortisol is ook een stresshormoon, maar anders dan adrenaline komt de respons van cortisol langzamer op gang en houdt hij veel langer aan. Het stelt je lichaam in staat om langdurig onder hoge spanning te kunnen functioneren: het verhoogt je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk en je hartslag chronisch. Prima als je een marathon aan het rennen bent, maar uiterst ongezond wanneer je leven bestaat uit het vaste rondje bed – trein – beeldscherm – repeat. Chronische stress staat, mede vanwege het chronisch verhoogde cortisol in zijn kielzog, met stip op nummer 1 als veroorzaker van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Sekshormonen en stress
Extra lullig (pun intended) is het dat cortisol dezelfde grondstoffen gebruikt als je sekshormonen, waardoor chronische stress je seksuele potentie fiks ondermijnt. Dáárom is het zo belangrijk om bij potentieproblemen goed te kijken naar je stressbelasting en stress te verminderen.
Om stress echt effectief te verminderen zijn diepe ontspanningsoefeningen onmisbaar. Doe ze dagelijks, bijvoorbeeld in de vorm van een korte meditatieve ontspanningsoefening zoals de bodyscan. Hier lees je meer over diepe ontspanning.
Last but not least
Je moet met alle goden dansen, maar blijf wel goed voor jezelf zorgen. Het rijtje laatste geboden voor een eeuwig gezonde knoert: rook niet, want het sloopt je bloedvaten en dat is (ook) niet goed voor je knots. Eet gezond, wees matig met alcohol, zorg voor voldoende slaap. Beweeg en ga sporten: dat houdt je hart en bloedvaten gezond en je gewicht op een gezond niveau. Amen.
Meer weten?
Vraag ons gerust om advies bij erectieproblemen! Loop gerust onze winkel binnen, bel ons op of stuur een mail. We helpen je graag.