Webwinkel

Jicht natuurlijk behandelen

Jicht behoort tot de grote groep reumatische aandoeningen. Jichtaanvallen kunnen goed worden behandeld en zelfs volledig worden voorkomen. Jicht of in het Engels genoemd ‘gout’ is een aandoening die met voeding en leefstijl goed aan te pakken is. We nemen je graag even mee.

 

Hoe jicht ontstaat

Bij jicht is vrijwel altijd sprake van een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. De niet uitgescheiden urinezuren gaan zwerven door het lichaam. Deze kunnen neerslaan in gewrichten en andere weefsels. Bij jicht vormen de urinezuren kristallen die in de gewrichten tot irritatie leiden waardoor een ontsteking in het gewricht ontstaat.

Oorzaken van een verhoogd urinezuurgehalte 

 • Een verminderde uitscheiding van urinezuur door de nieren, veroorzaakt door een verminderde filtercapaciteit van de nieren. Maar ook het gebruik van plastabletten en/of alcohol belemmeren de nieren het urinezuur goed uit te scheiden.
 • Een overproductie van urinezuur uit purine. Purine ontstaat als eindproduct van de eigen stofwisseling van (lichaams)eiwitten. Daarnaast komt purine voor in voeding. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel purine: sardines, ansjovis, mosselen, vissoorten met vel zoals forel, haring en makreel, lever en nier, hersenen en hart, zwezerik, sojabonen, tahoe, tempé, sojamelk, bier, tarwekiemen, gist, marmiet, vleesextract. In mindere mate dan de hierboven genoemde voeding, maar toch met behoorlijk veel purine: wild en gevogelte, kalfsvlees, kabeljauw en linzen.
 • Uit recent onderzoek blijkt dat bij jicht fructose ook een grote boosdoener is in relatie tot de vorming van urinezuur. Fructose (ook wel vruchtensuiker genaamd) is een monosacharide, een enkelvoudig suiker. Het komt van nature voor in fruit en honing. Samen met een glucose (druivensuiker) vormt fructose (kristal)suiker. In de VS wordt High Fructose Corn Syrup (HFCS) in veel producten verwerkt. Het is gemaakt uit maïs en wordt inmiddels ook buiten de VS veel gebruikt om frisdranken en bakproducten zoet te maken.

Factoren die het urinezuurgehalte beïnvloeden en een jicht kunnen uitlokken

 • Alcoholgebruik
 • Te veel eiwitten consumeren
 • Purinerijke voeding
 • Fructoserijke voeding
 • Te snel vermageren
 • Overgewicht
 • Te weinig drinken
 • Operatie, infectie, koorts
 • Gebruik van plastabletten

Voedingsadviezen bij jicht

 • Probeer verspreid over de dag 2 tot 3 liter water te drinken.
 • Vermijd alcohol. Ook ontraden wij bij jicht het gebruik van koffie, thee, cola, bier (ook zonder alcohol) en cacao; ook hier zitten purine in.
 • Neem hoofdzakelijk voedingsmiddelen die een basische rest nalaten in het lichaam. Dit neutraliseert het urinezuur waardoor het makkelijker kan worden uitgescheiden.

Sterk zuurvormend voedsel

Vlees, vis, gevogelte, ei en soja(producten)

Zuurvormend voedsel

Peulvruchten, pinda’s, granen en kaas

Neutraal, zwakzuur en zwak basevormend voedsel

Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt, biogarde)

Sterk basevormend voedsel

Goente, fruit, aardappelen

Als basis ligt het accent in de voeding bij voldoende groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, zaden, zure melkproducten en vette vis. Zie ook ons artikel Het zuur-base evenwicht.

En dan ook

 • Houd je lichaam warm, dit voorkomt uitkristalliseren van urinezuur.
 • Beweeg.
 • Gebruik meervoudig onverzadigde vetten, zoals plantaardige oliën en vette vis met het MSC-keurmerk

Wil je advies van ons over jicht? Neem dan contact met ons op! Of kom bij ons langs in de winkel. Er zijn bepaalde kruiden die kunnen helpen om overtollige zuren af te drijven. Hier geven we graag persoonlijk advies over. Mocht je ons mailen, laat dan alsjeblieft ook je telefoonnummer achter zodat we je kunnen bellen. We hebben voor ernstige klachten ook nog de optie om een consult bij ons te boeken bij een van onze natuurgeneeskundige therapeuten!

Meer informatie is te vinden op thuisarts.nl

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os