Wat is insulineresistentie?
Wanneer we wat eten stijgt bijna altijd je suikerspiegel en gaat je alvleesklier het hormoon insuline aanmaken. Insuline is essentieel op je suikerspiegel in balans te houden en zorgt ervoor fdat glucose uit je voeding naar je lichaamscellen wordt getransporteerd en daar dient als energiebron. Een andere energiebron kunnen ketonen zijn bij een ketogeen dieet. Dat schakelt je lichaam over op vetverbranding in plaats van glucoseverbranding.
Het probleem met insulineresistentie is dat je cellen niet goed meer reageren op het hormoon insuline. Je alvleesklier moet dan eigenlijk meer insuline gaan produceren om de glucose naar de cellen te brengen. Dit leidt ertoe dat een verhoogde insulinespiegel ontstaat. Je cellen worden ongevoeliger voor de ontvangst van glucose.
Wat zijn de gevolgen van insulineresistentie?
Het probleem met insulineresistentie is dat steeds meer stofwisselingsproblemen in het lichaam geeft. Je kan last krijgen van een te hoge glucosespiegel, een hoge bloeddruk, verstoorde vetzurenbalans zoals een verhoogd cholesterolgehalte, verhoogde ontstekingsreacties, verhoogd urinezuurgehalte in het bloed wat kan leiden tot gewrichtspijn en artritis zoals jicht, je kan ook trombose ontwikkelen door afwijkingen in de stollingseiwitten. Het mag duidelijk zijn dat de gevolgen van insulineresistentie verstrekkend en gevaarlijk zijn.
Wist je dat?
Een tekort aan vitamine D mogelijk ook kan leiden tot problemen met de glucosebalans en een risico kan vormen op diabetes?
Je geeneens echt hoeft te merken dat je insulineresistentie hebt? Je vaak een bloedtest moet doen? Een nuchtere meting van de suikerspiegel en insuline kan bij een verhoging duiden op insulineresistentie.
Dat teveel buikvet een risico kan zijn?
Dat vrouwen in de overgang gevoeliger kunnen worden hiervoor omdat de hoeveelheid oestrogeen afneemt en het lichaam daardoor gevoeliger wordt voor insulineresistentie? Dit heeft ook te maken met dat de hoeveelheid vet in het lichaam helaas toeneemt. De overgang is voor ons vrouwen een hele impactvolle periode helaas.
Dat een hoge insulinespiegel ook kan leiden tot opvliegers?
Appelazijn mogelijk positief kan bijdragen aan de insulinegevoeligheid? Neem dagelijks 1 a 2 eetlepels verdund in water voor de maaltijd of voor het slapengaan (dit verbetert de nuchter waarden in de ochtend) Let op: appelazijn altijd verdunnen met water bij inname. Niet meer dan 1 a 2 per keer en niet vaker dan 3 keer per dag.
Manieren waarop appelazijn bij kan dragen:
- Verlaging van de bloedsuikerspiegel
- Vermindering van glucosepieken na een maaltijd: azijnzuur vertraagt de vertering van koolhydraten en de glucoseopname)
- Verbeterde insulinegevoeligheid met 19-34% bij mensen met insulineresistentie of diabetes type 2.
- Vermindering van vetopslag en gewichtsverlies.
- Regulatie van de darmbacteriën. Azijnzuur heeft een positieve invloed op de darmflora.
Er zijn wel wat signalen die je lichaam kan afgeven als je last van insulineresistentie hebt zoals:
- Middagdips
- Zoete cravings
- Snacks bij je houden voor de zekerheid met koolhydraten
- Moeite hebben met afvallen
- Steelwratjes in de nek en bh band. Insuline stimuleert de groei van huidcellen en bindweefsel. Daarnaast geeft insulineresistentie laaggradige ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Dit kan bijdragen aan abnormale celgroei. (Het kan ook door wrijving van huidplooien komen overigens).
- Steeds willen drinken
- Voel je je niet lekker als je een maaltijd overslaat?
- Buikvet wat meetbaar is via tailleomtrek wat afwijkt van boven gemiddelde
Hoe kan je insulineresistentie verminderen?
- Eet minder koolhydraten. Beperk je koolhydrateninname tot tussen de 25 – 130 gram per dag. Als je koolhydraten eet, eet dan geen geraffineerde koolhydraten, maar volwaardige granen zoals volkoren en zilvervliesrijst en peulvruchten.
- Eet geen suiker en suikerverrijkte en ultrabewerkte producten; lees goed alle etiketten in de supermarkt.
- Beweeg voldoende. Houd je aan de richtlijnen van minimaal een half uur per dag wandelen.
- Voeg dagelijks wat kaneel aan je eten toe. Dit werkt positief op je glucosespiegel.
- Vermijd slechte plantaardige vetten zoals raapzaad-, zonnebloem-, druivenpit-, sojaolie.
Eet juist wel
- Voldoende eiwitten: 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht bij een normale lage lichaamsactiviteit en anders meer. Eiwitten geven ook meer verzadiging.
- Voldoende vetten: je hoeft niet bang te zijn voor gezond vet, zoals olijfolie, visolie, notenoliën koudgeperst, gezond biologisch of wild vlees. Houdt alleen wel je energie-inname in de gaten dat je het ook dagelijks verbrand.
- Eet juist wel: groenten, avocado’s, tofu en tempé, fruit, volwaardige granen, vis, noten, zaden en pitten.
- Het is mogelijk op ketogeen te eten bij insulineresistentie en diabetesproblemen alleen wel onder begeleiding van een specialist.
- Eet in vaste tijdsperiodes, probeer intermittent fasting
- Drink 1 a 2 kopjes groene thee per dag.
Insulineresistentie gaat vaak hand in hand met leptineresistentie.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met je huisarts of specialist voor verder onderzoek.