Insulineresistentie is een groeiend probleem door het toenemend aantal mensen met overgewicht. Insulineresistentie wordt onder andere veroorzaakt door overgewicht en een ongezonde leefstijl: ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende slaap en te veel stress. Erfelijke aanleg speelt ook een rol: sommige mensen zijn door een ongezonde leefstijl en overgewicht eerder insulineresistent dan anderen.
Insulineresistentie; we geven je meer dan 10 tips

Wat is insulineresistentie?
Wanneer je wat eet, stijgt bijna altijd je suikerspiegel en gaat je alvleesklier het hormoon insuline aanmaken. Insuline is essentieel om je suikerspiegel in balans te houden en zorgt ervoor dat glucose uit je voeding naar je lichaamscellen wordt getransporteerd en als energiebron wordt gebruikt. Een andere energiebron kunnen ketonen zijn bij een ketogeen dieet. Dan schakelt je lichaam over op vetverbranding in plaats van glucoseverbranding.
Bij insulineresistentie reageren je cellen niet goed meer op het hormoon insuline. Je alvleesklier moet dan eigenlijk meer insuline gaan produceren om de glucose naar de cellen te brengen. Dit leidt ertoe dat er een verhoogde insulinespiegel ontstaat. Je cellen worden ongevoeliger voor de ontvangst van glucose. Wat zijn de gevolgen van insulineresistentie?
Het probleem met insulineresistentie is dat het steeds meer stofwisselingsproblemen in je lichaam geeft. Je kunt last krijgen van een te hoge glucosespiegel, een hoge bloeddruk, verstoorde vetzurenbalans (zoals een verhoogd cholesterolgehalte), verhoogde ontstekingsreacties en een verhoogd urinezuurgehalte in je bloed wat kan leiden tot gewrichtspijn en artritis zoals jicht. Je kunt ook trombose ontwikkelen door afwijkingen in de stollingseiwitten. Het mag duidelijk zijn dat de gevolgen van insulineresistentie verstrekkend en gevaarlijk zijn.
Wist je dat?
Een tekort aan vitamine D mogelijk ook kan leiden tot problemen met de glucosebalans en een risico kan vormen op diabetes?
Je niet eens echt hoeft te merken dat je insulineresistentie hebt?
Je vaak een bloedtest moet doen? Een nuchtere meting van de suikerspiegel en insuline kan bij een verhoging duiden op insulineresistentie.
Dat te veel buikvet een risico kan zijn?
Dat vrouwen in de overgang gevoeliger hiervoor kunnen worden, omdat de hoeveelheid oestrogeen afneemt en je lichaam daardoor gevoeliger wordt voor insulineresistentie? Dit heeft ook te maken met dat de hoeveelheid vet in je lichaam helaas toeneemt. De overgang is voor ons vrouwen een hele impactvolle periode helaas.
Dat een hoge insulinespiegel ook kan leiden tot opvliegers?
Appelazijn mogelijk positief kan bijdragen aan de insulinegevoeligheid? Neem dagelijks 1 à 2 eetlepels appelazijn verdund in water voor de maaltijd of voor het slapengaan (dit verbetert de nuchterwaarden in de ochtend).
Let op: appelazijn altijd verdunnen met water bij inname. Niet meer dan 1 à 2 per keer en niet vaker dan 3 keer per dag.
Manieren waarop appelazijn bij kan dragen
- Verlaging van de bloedsuikerspiegel.
- Vermindering van glucosepieken na een maaltijd: azijnzuur vertraagt de vertering van koolhydraten en de glucoseopname.
- Verbeterde insulinegevoeligheid met 19-34% bij mensen met insulineresistentie of diabetes type 2.
- Vermindering van vetopslag, en gewichtsverlies.
- Regulatie van de darmbacteriën. Azijnzuur heeft een positieve invloed op de darmflora.
Signalen die je lichaam kan afgeven bij insulineresistentie
- Middagdips.
- Zoete cravings.
- Voor de zekerheid snacks met koolhydraten bij je houden.
- Moeite hebben met afvallen.
- Steelwratjes in de nek en bh-band. Insuline stimuleert de groei van huidcellen en bindweefsel. Daarnaast geeft insulineresistentie laaggradige ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Dit kan bijdragen aan abnormale celgroei. (Dit kan ook door wrijving van huidplooien komen overigens).
- Steeds willen drinken.
- Voel je je niet lekker als je een maaltijd overslaat?
- Buikvet dat meetbaar is bij een tailleomtrek die afwijkt van het bovengemiddelde.
Hoe kun je insulineresistentie verminderen?
- Eet minder koolhydraten. Beperk je koolhydrateninname tot 25-130 gram per dag. Als je koolhydraten eet, eet dan geen geraffineerde koolhydraten, maar volwaardige granen zoals volkoren brood, zilvervliesrijst en peulvruchten.
- Eet geen suiker en met suiker verrijkte en ultrabewerkte producten; lees goed alle etiketten in de supermarkt.
- Beweeg voldoende. Houd je aan de richtlijnen van minimaal een half uur wandelen per dag.
- Voeg dagelijks wat kaneel aan je eten toe. Dit werkt positief op je glucosespiegel.
- Vermijd slechte plantaardige vetten zoals raapzaad-, zonnebloem-, druivenpit- en sojaolie.
Eet juist wel
- Voldoende eiwitten: 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht bij een normale lage lichaamsactiviteit en anders meer. Eiwitten geven ook meer verzadiging.
- Voldoende vetten: je hoeft niet bang te zijn voor gezond vet, zoals olijfolie, visolie, koudgeperste notenoliën, gezond biologisch vlees of vlees van wild. Houd alleen wel je energie-inname in de gaten dat je het ook dagelijks verbrandt.
- Eet juist wel: groenten, avocado’s, tofu en tempé, fruit, volwaardige granen, vis, noten, zaden en pitten.
- Het is mogelijk om ketogeen te eten bij insulineresistentie en diabetesproblemen, alleen wel onder begeleiding van een specialist.
- Eet in vaste tijdsperiodes, probeer intermittent fasting.
- Drink 1 à 2 kopjes groene thee per dag.
Insulineresistentie gaat vaak hand in hand met leptineresistentie.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met je huisarts of specialist voor verder onderzoek.
-
Diabetes type 2
Wist je dat er elke week 1000 mensen de diagnose diabetes krijgen? Op dit moment hebben al 1,2 miljoen Nederlanders diabetes en de verwachting is dat dit aantal zal groeien tot 1,5 miljoen in 2040. Over diabetes valt enorm veel te vertellen. Deze aandoening is zowel in Nederland als wereldwijd een groeiend probleem. Dit heeft mede te maken met leefstijlfactoren. -
Leptineresistentie; daarom word ik ’s nachts wakker
Insulineresistentie en leptineresistentie zijn 2 stofwisselingsproblemen die een gevolg zijn van overgewicht. Het zijn 2 verschillende problemen die overeten verder in de hand werken. Daarnaast zorgen beide problemen voor verdere gezondheidsschade. Belangrijk om aan te pakken dus. Wat zijn de signalen dat het mis is? En hoe kan je dit verbeteren? -
Ketogeen eten bij bepaalde aandoeningen deel 2
Het ketogeen dieet is een waardevol dieet bij bepaalde aandoeningen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is het dan aan te bevelen om met een ketogeen specialist in zee te gaan voor begeleiding. Ketogeen eten levert vooral bij hersenaandoeningen goede resultaten op, maar er lijken ook steeds meer gunstige effecten bij andere ziekten te zijn.
"*" geeft vereiste velden aan