winkel
Webwinkel

ADHD

Net zoals dyslexie lijkt ADHD soms een modegril. Heeft het met de tand des tijds te maken? Is het van alle tijden, maar had het vroeger nog geen naam of zijn de genetische en omgevingsfactoren (voeding, milieu) veranderd waardoor dit syndroom opeens meer voorkomt?

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder, een stoornis waarbij aandachttekort en hyperactiviteit een rol spelen.

Doe je online een test en scoor je positief op onrust, impulsiviteit en gebrek aan concentratie, dan zit je in de voorrondes om een ticket te krijgen voor de ADHD-finale. Maar je wilt helemaal niet meedoen aan dit rad van onfortuinlijkheid.

 

De volgende ronde in de selectie 

Wiebel wiebel wiebel woep, concentratie onder de loep

Heb je langdurig last van een onrustig gevoel, praat je veel (woordendiarree), kun je niet stilzitten en bestaat het woord ontspanning niet, dan is het logisch dat jij je niet kunt focussen.

Je aandacht erbij houden, focus en concentratie gaan hand in hand

Word je snel afgeleid en hoor je maar een half verhaal waarbij je de details niet hebt opgenomen? Dan is de kans groot dat je minder gedetailleerd de dingen kunt oppakken, foutjes maakt. Alles wat je aanraakt lijkt vluchtig, je vergeet het, maakt het niet af, loopt in zeven sloten tegelijkertijd en eigenlijk boeit het je ook niet zo.

Actie

Je reageert op je impulsen zoals ze binnenkomen, je handelt er snel naar. Je hebt al gereageerd voor dat je er erg in hebt en hebt niet door dat je een ander niet laat uitpraten of hoort. ACT NOW is je handelsmerk in je vriendenkring, keuzes en aankopen. Je kunt boordevol goede ideeën zitten en heel energetisch sprankelend zijn. De afronding kun je echter beter vaak aan een ander overdragen.

(E)motion

Onrust in je systeem, zorgt er vaak voor dat je slecht in slaap valt. Je emoties zijn ook grilliger/wiebelig. Het hele scala aan emoties komt voorbij, boos, angst, frustratie en verdrietig.

Door een gebrek aan focus zie je ook vaker dat je motoriek wat gehavend is en knoei je meer. Aandacht is ook nodig voor je handelingen. En omdat je niet echt bij “de tijd” bent, heb je meer moeite met plannen en kom je vaker te laat.

Fysiologie

Hoe komt het, ja er zijn wat genetische aanwijzingen. Er wordt zelfs gesteld dat ongeveer 70 procent erfelijk is bepaald. It runs in the family en factoren als roken en drinken tijdens de zwangerschap spelen ook mee.

Dat ADHD een communicatieprobleem is in de hersenen is duidelijk. De signalen tussen de hersencellen onderling loopt minder soepel. Voor die communicatie hebben we chemische stoffen nodig die de boodschap doorgeven: de neurotransmitters. Neurotransmitters regelen de overdracht van informatie tussen de miljarden neuronen (zenuwcellen) in onze hersenen. Er zijn tientallen neurotransmitters bekend die in verschillende gebieden van de hersenen verantwoordelijk zijn voor gedragingen en gevoelens.

Bij ADHD zijn de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en serotonine meestal in geringere hoeveelheden aanwezig. Gerichte therapie verhoogt of reguleert de spiegel van deze neurotransmitters. Er zijn supplementen die invloed kunnen uitoefenen op deze neurotransmitters maar die mag ik in dit artikel niet met naam en toenaam noemen. Contact met ons opnemen kan uiteraard wel, dan kunnen we gericht adviseren.

Het tweede brein

Behalve de biologische aanleg voor ADHD spelen meer aspecten een rol. De darmen worden ook wel “ the second brain” genoemd. Verstoringen op dit vlak kunnen een belangrijke rol spelen in de mate waarin ADHD tot expressie komt.

Gezonde darmen  (link blog) spelen ook een rol in de opname van voedingsstoffen en tekorten aan vitaminen, mineralen en aminozuren kunnen van invloed zijn op de communicatie in de hersenen.

Belastende factoren voor ADHD

  • In onze voeding komen exorfinen voor, een stof die je kunt vergelijken met morfine. Exorfine vind je in gluten, zuivel, soja en spinazie. Deze stoffen kunnen schade veroorzaken aan de communicatie van de neurotransmitters. Dit levert mentale vermoeidheid op en concentratie- en motivatieproblemen. Dat niet iedereen last heeft van de exorfinen heeft te maken met een goed werkend DPP-IV enzym in de darmen.
  • Stress verstoort de werking van o.a. noradrenaline en geeft mentale onrust. Kruiden en bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen kunnen helpen de onrust in je systeem te verminderen.
  • Pesticiden in onze voeding geven ook een belasting, (bio)logisch eten heeft de voorkeur.
  • Een toename van toxische invloeden zoals inentingen, zware metalen en luchtvervuiling.
  • En vergeet ook niet wat electrosmog doet.

Allemaal aspecten die een verstorende werking hebben op ons immuunsysteem en onze hersenen.

Heb je ADHD dan kun je het best voeding vermijden met exorfine, dus gluten, soja en zuivel, maar ook voeding met geraffineerde suikers en allerhande voedingsadditieven zoals smaakversterkers en kleurstoffen. Voor de communicatie in de hersenen zijn vetzuren van groot belang, dus eet vooral vette vis en gunstige vetzuren uit bijvoorbeeld noten en zaden, olijfolie en avocado. Je hebt niet alles onder controle, maar je kun wel degelijk invloed uitoefenen.

Voeding

Het blijkt uit onderzoek* dat er wel degelijk bepaalde tekorten kunnen zijn aan bepaalde voedingsstoffen bij ADHD. Denk aan zink, ijzer, jodium, magnesium, vitamine D en visvetzuren. Uiteraard is het allereerst belangrijk om te kijken hoe je dit het beste uit volwaardige, gevarieerde en gezonde voeding kan halen. Het kan dus raadzaam zijn om eens te kijken of je deze voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Denk hierbij vooral aan goede kwaliteit vis en vlees en groene bladgroente en boter.

* Hemamy M, Heidari-Beni M, Askari G, Karahmadi M, Maracy M. Effect of Vitamin D and magnesium supplementation on behavior problems in children with attention-deficit hyperactivity disorder. Int J Prev Med 2020;11:4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32089804/ 

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/20635/hersenselectieve-nutrienten-en-concentratiestoornissen

Heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Bel ons, mail ons of kom gezellig langs in de winkel!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os