Als een virus of bacterie het lichaam binnendringt, de infectie, raken de slijmvliezen geïrriteerd waardoor er een ontsteking ontstaat. Ons lichaam probeert eigenlijk altijd verdere binnendringing van ziekteverwekkers te voorkomen door plaatselijk een ontstekingsreactie te creëren met zwelling tot gevolg. Bij een ontstekingsreactie zie je altijd roodheid, zwelling, warmte. Dit gebeurt dus niet voor niets, het lichaam probeert ons te beschermen tegen verdere schade. Vervolgens treedt ons immuunsysteem in actie om de boosdoener te bestrijden en uit te schakelen. Dus die irritante neus en keel die opzetten zijn eigenlijk van levensbelang om verdere binnendringing te voorkomen.
De begrippen infectie en ontsteking worden vaak door elkaar gehaald, maar een ontsteking is juist het gevolg van een infectie. Daarbij bestaan er ook steriele ontstekingen, waarbij er geen sprake is van een infectie met een ziekteverwekker.
Acute bronchitis
Er zijn twee verschillende soorten bronchitis: een acute en een chronische bronchitis. Bij een acute bronchitis krijg je vaak klachten als gevolg van een verkoudheid of griep. Meestal houdt dit een week of twee aan. Hierbij treedt je immuunsysteem op om de infectie te bestrijden. De symptomen:
- hoesten na een verkoudheid of griep
- eerst een droge hoest, nu een hoest met kleurloos, geel, grijs of groen slijm
- drukkend gevoel op de borst
- piepende ademhaling
- koorts
- benauwdheid
- hoesten doet pijn
- vermoeidheid
Chronische bronchitis
Bij een chronische bronchitis is vaak geen sprake van een infectie, maar kan soms wel een gevolg zijn van meerdere keren een acute bronchitis te hebben gehad. Je ziet een chronische bronchitis vaak bij mensen die roken omdat de slijmvliezen steeds geïrriteerd worden. Er ontstaat dan meer taai slijm wat het ademen moeilijker maakt. Hierbij is er dus geen sprake van een ziekteverwekker, waardoor je lichaam een ander gevecht levert met de klacht. Chronische bronchitis valt onder de COPD –ziektebeelden ( Chronische Obstructieve Longziekte). Het ontstaat eerder door astma, schadelijke stoffen, luchtvervuiling en roken dus. De Symptomen:
- benauwdheid
- hoesten
- slijm ophoesten
- kortademigheid
- vermoeidheid
- weinig spierkracht
- gewichtsverandering
Acute bronchitis komt in Nederland bij ongeveer 235.000 mensen per jaar voor en chronische bronchitis (COPD) bij ongeveer 600.000 mensen.
Reguliere behandeling
Acute bronchitis kan vanzelf overgaan, soms worden er antibiotica gegeven. Bij chronische bronchitis worden luchtwegverwijders en ontstekingsremmers voorgeschreven, deze zorgen ervoor dat je minder hoest en het minder benauwd hebt.
Natuurgeneeskundige behandeling
Natuurgeneeskundig wordt hier anders tegenaan gekeken. Als een ontsteking chronische vormen aanneemt, betekent dit dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam tekortschiet in de genezing. Er moet dan gezocht worden naar de mogelijke oorzaken. Maar wordt dan naar gekeken?
- Hoe zijn je leefstijl en eetpatroon? Kom je voldoende buiten? Beweeg je voldoende? Zijn er mogelijk voedingstekorten door een te eenzijdig dieet of slechte leefstijl?
- Kan er door verkeerde voeding een laaggradig ontstekingsbeeld zijn? Dit zijn milde ontstekingen die nauwelijks in het bloed aantoonbaar zijn. Het immuunsysteem is continu een beetje geactiveerd waardoor ziekteverwekkers zich weliswaar slecht kunnen vermenigvuldigen, maar niet worden gedood. Hierdoor wordt een ontsteking chronisch. Een goed blog hierover is Voeding bij ontstekingen van Rineke Dijkinga.
- Melk en zoete zuivel hebben de eigenschap om slijmvormend te zijn. In formatie hierover vind je in het genuanceerde blog Melk: gezond of ongezond?
- Wat voor medicatie gebruik je die belastend is voor het lichaam? Door medicatiegebruik kan soms een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan waardoor je moeilijker kan herstellen omdat niet alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Lees voor mogelijke tekorten door medicatie Medicijnen en interacties met voedingsmiddelen.
- Hoe is je weerstand in het algemeen? Heb je in het verleden antibiotica gebruikt waardoor de darmflora en daarmee de natuurlijke weerstand uit balans is geraakt?
- Is er sprake van allergieën of intoleranties die de slijmvliezen mogelijk kunnen irriteren? Ook daar hebben we middelen en tips voor.
- In de natuurgeneeskunde wordt bij diepere en langdurige ontstekingen gekeken naar vervuiling van het lichaam waardoor misschien een reiniging nodig is. Slijmuitscheiding is ook een manier waarop het lichaam afvalstoffen probeert kwijt te raken.
Welke therapieën kunnen worden ingezet?
- Neem allereerst voldoende rust, neem bij een acute bronchitis de tijd om uit te zieken! Tegenwoordig vinden we het maar wat moeilijk om ons over te geven aan ziek zijn, maar rust is ontzettend belangrijk om op te laden en te herstellen.
- Bij een chronische bronchitis is het belangrijk om voldoende te bewegen en binnen je draagkracht te sporten. Dit vergroot het longvermogen.
- Bij een chronische bronchitis is stoppen met roken essentieel. Er zijn daar diverse hulpmiddelen voor zowel regulier als alternatief. Alternatief is bijvoorbeeld acupunctuur bewezen effectief.
- Ventileer je huis voldoende! Verse zuurstof is erg belangrijk voor genezing, bacteriën houden niet van verse zuurstof. Onlangs is bekend geworden dat met koken al een enorme hoeveelheid fijnstof vrijkomt, dit vinden onze luchtwegen niet fijn. En dan hebben we het nog geeneens over de slechte luchtkwaliteit in Nederland.
- En dan nog een lastige: als je in een gebied woont waar meer luchtverontreiniging is, dan kan het de moeite waard zijn om te overwegen om te verhuizen als dat mogelijk is.
- Stomen met kruiden voor de luchtwegen kan verlichting bieden bij een acute ontsteking, het kan het slijm makkelijker laten oplossen.
- Gebruik in je kamer een etherische oliebrander of elektrische olieverdampers met heerlijke verfrissende etherische oliën (vraag ons om advies) bij een acute ontsteking.
- Weerstand verhogen met diverse natuurlijke kruidenmiddelen en supplementen (kom langs in de winkel of neem hiervoor contact met ons op). Daarnaast hebben we fantastische producten om de weerstand te verhogen en ontstekingen te bestrijden maar daar mogen we hier in verband met de Europese Claimwetgeving niet over schrijven, dus ook hiervoor kun je het beste even langskomen in de winkel of contact met ons opnemen.
- Neem een thee met heemst, tijm, gember, zoethout, echinacea en weegbree. Er zijn kruidenmengels waar dit in zit.
- Eet gezond met veel gevarieerde groente, fruit, vette vis, noten, zaden, zeewier, biologisch vlees (zo min mogelijk) en vis, en eieren, volwaardige granen zoals quinoa, havermout en teff.
- Drink elke dag 2 liter water (geen thee, koffie of limonade, maar echt zuiver water drinken), hierdoor kan het slijm ook dunner worden.
- Vermijd zoveel mogelijk voedselallergenen of -intoleranties (dit is heel persoonlijk, maar algemeen bekend staan wel gluten, zuivel, ei, noten).
- Bij bronchitis is een goede bed- en huishygiëne erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld ook aan hypoallergeen beddengoed.
Last but not least: wanneer schakel je de arts in? Wanneer is het nodig om met bronchitis naar de huisarts te gaan ? Mensen met COPD kunnen ernstig ziek worden door een virusinfectie van de luchtwegen zoals griep. Door infecties kan de conditie van de luchtwegen verslechteren. (Chronische) bronchitis of COPD zijn daarom niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kun je contact met ons opnemen voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.
Wist je dat we ook een natuurgeneeskundig consult kunnen aanbieden met een van onze natuurgeneeskundige therapeuten?