Scrubben ontdoet de huid van haar natuurlijke beschermlaagje van dode huidcellen, waardoor de huid kwetsbaar wordt en gezonde huidbacteriën minder goed kan vasthouden. Onze huid heeft een cyclus van 28 dagen waarin de huid zichzelf vernieuwt en waarbinnen dode huidcellen die hun werk – ook als zuurmantelbestanddeel – hebben gedaan, vanzelf worden afgeworpen. Scrubben verstoort deze natuurlijke huidcyclus, waardoor de huid kwetsbaar wordt voor prikkels en verstoringen.
Verzorging: hoe moet het wel?
Een echt goede gezonde verzorgingsroutine versterkt en ondersteunt de zuurmantel van de huid en laat je huid doen waar die voor gemaakt is: ademen, beschermen en uitscheiden. Bij gezonde huidverzorging hoort dus een milde reiniging (die niet schuimt), nooit scrubben en ’s nachts ‘geen zware crèmes gebruiken die je huid ‘dicht’smeren. Je huid moet kunnen ademen, uitscheiden en zich regenereren. Meer weten? Vraag ons om een persoonlijk huidverzorgingsadvies! Een van onze bijzondere cremes is bijvoorbeeld de MSM celzouten crème.
Huidverzorging van binnenuit
Maar stel: je gebruikt alleen maar geheel natuurlijke verzorgingsproducten zonder ontregelende synthetische bestanddelen, scrubt je huid nooit en laat haar ’s nachts ademen en toch wil het allemaal niet zo lukken….wat dan?
Een gezonde huid heeft natuurlijk net zoveel te maken met uitwendige als met inwendige factoren. Onze huid- en slijmvliezen, zeg maar onze binnen-en-buitenbekleding van mond tot kont, valt te beschouwen als één groot ademend en stofwisselend orgaan. Dat perzikhuidje is er dus ook onderdeel van. Voor een mooie huid moeten we kijken naar het geheel van huid en slijmvliezen in ons lichaam. Welke inwendige factoren hebben daar allemaal invloed op en vooral: hoe krijg je je huid van binnenuit weer mooi?
Allemaal beestjes, ook op onze huid
Op, in en doorheen ons lichaam wonen gigantisch veel beestjes, voornamelijk bacteriën. Samen noemen wij dit complex van beestjes ons microbioom. Onze darmen, huid, ogen, mond, oren, luchtwegen, geslachtsorganen en alle andere lichaamsslijmvliezen worden bewoond door een mix van gezonde en ongezonde bacteriën. In een gezond lichaam is er een overmaat aan gezonde bacteriën die de groei van ongezonde bewoners in toom houdt.
Soms gaat het helaas mis, waardoor ongunstige of schadelijke bacteriën de overhand krijgen. Er ontstaat dan een negatieve wisselwerking tussen de stofwisselingsproducten van schadelijke darmbacteriën die de slijmvliezen beschadigen en irriteren, waardoor het handhaven van genoeg gezonde darmbewoners nog lastiger wordt. De overgroei van schadelijke bacteriën neemt dan nog verder toe, enzovoort, enzovoort. Een verstoorde darmflora dus.
Een ander vervelend verschijnsel dat vaak optreedt in bovenstaande situatie, is dat ook het immuunsysteem geïrriteerd raakt door de beschadigde slijmvliezen, waardoor allergieën kunnen ontstaan. Ook jeuk kan dan een rol gaan spelen door een verstoring van de hoeveelheid histamine die in het lichaam vrijkomt.
Terug naar de huid. Een gezond microbioom en gezonde, intacte slijmvliezen zijn van essentieel belang voor een gezonde huid. Een gezonde darm = een gezonde huid. Weten hoe je je darmen gezond krijgt? Je leest het hier.
Wees lief voor je beestjes
De meesten van ons zijn opgevoed met de regels voor het betrachten van goede hygiëne, dus lekker vaak je handen wassen, zeep op je lichaam, zeep in je haar, zeep in je mond (schuimende tandpasta met fluoride), zeep in je wasgoed en antibacteriële zeep en andere chemicaliën in je huis. Daarnaast ontsmetten we ons ook van binnen door het gebruik van antibiotica, wat naast de ziekteverwekkers waar je het tegen gebruikt ook je goede darmbewoners een kopje kleiner maakt. Hetzelfde geldt voor verschillende andere medicijnen, roken en het gebruik van fluoride (in je tandpasta).
Voldoende hygiëne is voor een beschaving natuurlijk onontbeerlijk, maar je kunt ook overdrijven. Om je microbioom te ondersteunen, is het dus aan te raden om het gebruik van schuimende reinigingsmiddelen op je huid zoveel mogelijk te vermijden, je tanden te poetsen met een natuurlijke tandpasta en, als je de mogelijkheid daartoe hebt, matig te zijn met antibiotica en medicijnen (altijd in overleg met je arts natuurlijk).
Eet alleen goed eten voor je huid
Nogal wiedes, maar wat is dan goed eten? Goed eten is in ieder geval zoveel mogelijk onbewerkt, schoon (dus zonder pesticiden, antibiotica en hormonen) en van goede kwaliteit. Verder is goed eten wat ons betreft heel persoonlijk: eet nooit dingen die jij niet goed verdraagt, hoe goed hun reputatie ook moge zijn. Veel mensen kunnen melkproducten of (tarwe)brood bijvoorbeeld niet goed verteren. Een slechte spijsvertering kun je herkennen aan winderigheid met een verschrikkelijke geur, een vol of opgeblazen gevoel, boeren, misselijkheid, onrustig slapen, hoofdpijn na het eten en een dunne, ‘kledderige’ of juist te harde ontlasting. Je kunt je voorstellen dat het eten van producten waar je een of meer van de bovenstaande verschijnselen van krijgt, niet erg goed is voor je darmbewoners. Laat die producten dus staan.
Goede voeding bestaat altijd uitsluitend uit producten die iets toevoegen aan je lichaam. Dit zijn vooral de onbewerkte voedingsmiddelen. Dus voedsel dat meteen voedsel is, zonder dat het eerst allerlei bewerkingen of hang- en vliegwerk hoeft te ondergaan. Zoals groente, fruit, onbewerkte granen, noten, zaden, peulvruchten, bonen, eieren en onbewerkte vis en onbewerkt vlees.
Sterk geraffineerde voedingsmiddelen zoals witbrood, witte pasta, suikerhoudende producten, frisdrank, banket, kipnuggets van roze smurrie en alles wat je oma verder niet als voedsel zou herkennen, horen niet in het rijtje goede voeding thuis. Deze sterk bewerkte producten noemen we ook wel ‘leeg’: je kunt het wel eten, maar het voedt je niet, het voegt niets toe. Het kost je energie, verstoort je darmflora en gaat ten koste van je gezondheid.
Gebruik voldoende goede vetzuren voor je huid
Onze slijmvliezen en de bacteriën van ons microbioom leven in voortdurende wisselwerking met elkaar. Goede bacteriën worden gevoed door een gezond slijmvlies en een gezond slijmvlies gedijt goed onder invloed van de juiste bacteriën. Naast het gezond houden van je microflora is ook het ondersteunen van de slijmvliezen dus van belang.
Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten. Sommige vetzuren kan ons lichaam zelf maken en andere kunnen we niet zelf aanmaken, maar moeten we met onze voeding binnenkrijgen. Deze vetzuren noemen we essentiële vetzuren.
Essentiële vetzuren zijn van groot belang voor een gezonde huid, omdat ze helpen om de slijmvliezen op te bouwen en omdat ze ontstekingen remmen. Ontstekingen liggen aan de basis van huidproblemen zoals acne, acne rosacea, psoriasis en eczeem.
Specifieke vetzuren kunnen worden ingezet bij specifieke huidproblemen. Zo kan het ene vetzuur effectief zijn bij eczeem en acné, een ander vetzuur bij psoriasis en weer een ander vetzuur bij een droge huid, droge slijmvliezen en droge ogen (bijvoorbeeld bij vrouwen tijdens en na de menopauze). Wil je weten om welke vetzuren het gaat? Dat mogen wij hier wegens de Claimsverordening niet vermelden. Stuur ons een mail voor advies.
Bij een droge huid is er vaak een meer algemeen tekort aan vetzuren. Als je last hebt van een droge huid is het eten van vette vis (ongeveer 2 keer per week) en een dagelijks handje ongebrande noten en zaden ook heel goed om je essentiële vetzuren mee aan te vullen. Natuurlijk kun je je inname van vetzuren ook verbeteren met een supplement. Meer weten? Vraag ons om advies.
Hulpstofjes bij de vetzuurstofwisseling
Vetzuren worden in ons lichaam via vrij complexe stofwisselingsroutes omgezet in hun actieve stoffen (ontstekingsmediatoren). Voor deze omzettingen verbruikt ons lichaam veel sleutelstofjes (cofactoren), zoals magnesium en verschillende B-vitamines. Als je tekorten hebt aan vitamines en mineralen, heeft het gebruiken van vetzuren dus nog steeds niet zoveel zin, omdat deze dan niet goed worden omgezet. Zorg daarom altijd voor een goede basisaanvulling.
Wegens de Claimsverordening mogen wij in dit artikel helaas geen informatie over geschikte supplementen opnemen. Wil je graag advies over supplementen? Stel ons dan je vraag!
Eet je huid mooi
Naast algemene gezonde voeding en de juiste vetzuren, zijn er een heel aantal specifieke voedingsmiddelen en -stoffen die kunnen bijdragen aan dat felbegeerde perzikhuidje. Ik noem er een paar:
- Astaxanthine is een krachtige antioxidant en een natuurlijk rozerood pigment dat van nature voorkomt in zalm, krill, garnalen en forel en daar de roze kleur aan geeft. Astaxanthine draagt bij aan een mooie huid. Het wordt veel door celebrity’s gebruikt. Niet dat dat een goed argument is, maar ik zeg het toch maar even.
Een antioxidant is een stofje dat vrije radicalen wegvangt. Vrije radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die celschade geven en daarmee verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces van ons lichaam. Vandaar dat antioxidanten zo belangrijk zijn om te eten én zo populair zijn in de anti-aging. Een zekere mate van natuurlijke activiteit van vrije radicalen hoort overigens gewoon bij de natuurlijke levenscyclus. Maar door een overmaat aan vrije radicalen (door milieuvervuiling, roken, stress, medicatie) in combinatie met te weinig antioxidanten uit je voeding kan zorgen voor een versterkt verouderingsproces. En dat zie je terug in, je raadt het al, je huid.
- Bèta-carotenoïden vormen een groep antioxidanten die de karakteristieke kleur aan oranje en gele groenten en fruit geeft. Je komt het veel tegen in oranje en gele groenten zoals wortelen, mango’s en mandarijnen. Ook in (donker)groene bladgroente, zoals spinazie, en in koolsoorten zit veel bèta-caroteen. Bèta-caroteen speelt een rol in de pigmentatie van de huid (denk aan de zon) en is eveneens een antioxidant.
- Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spierweefsel en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en ondersteunt daarmee ook de huid. Vitamine E komt van nature voor in tarwekiemolie, in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.
Houd je lichaam schoon
Onze huid is een uitscheidingsorgaan. Als het lichaam meer afvalstoffen bij zich draagt dan via de normale weg uitgescheiden kunnen worden, is dit ook te zien aan de huid, die een grauwe kleur krijgt en ontstekingen gaat produceren door overprikkeling. Houd je lijf dus schoon. Dat kun je doen door de juiste voeding te eten, dagelijks goed te ontspannen en door twee keer per jaar een reinigingskuurtje te doen. Wij zijn erg weg van de zuur-base-reinigingskuur. Dit is een handig e-book om je bij je kuur te begeleiden.
Last van je hormonen?
Storingen in het hormonale evenwicht kunnen ook huidproblemen veroorzaken. Acne bij jonge meiden die nog niet zo lang menstrueren is er een goed voorbeeld van. Bij jongens stabiliseert de hormoonhuishouding vaak rondom het 21ste jaar, waarna de huid vaak ook opklaart. Ook rondom menstruatie, zwangerschap en menopauze kunnen huidklachten opduiken. Dit is echt een onderwerp op zichzelf, waar ik wellicht op een later moment een artikel aan zal wijden. Goed eten en de juiste vetzuren gebruiken draagt, naast een mooie huid, ook bij aan de gezondheid van het hormonale evenwicht.
Toe aan een persoonlijk advies? Wij helpen je graag! Stuur ons een mailtje, bel ons (023-531 2454) of kom gezellig langs in de winkel!