Webwinkel

Gezonde poep: Wat zegt mijn ontlasting?

Wanneer heb jij voor het laatst echt achterom gekeken? In een wat verouderde wc kan je voor het doortrekken je prestatie bewonderen. Dat heeft voordelen want we staan te weinig stil bij het feit dat onze ontlasting informatie geeft over onze vertering. Helaas laten de meeste toiletten je grote boodschap “plomp” verloren achter. Het voordeel voor ons smetteloze huishouden is een schonere toilet. En dat de bruine reep niet geurig aan het dampen is op het plateau maakt dat je de wc zonder rode koontjes kan verlaten. Poepen doen we van nature allemaal en hoe het eruit ziet zegt iets over je gezondheid.

 

Wat willen we van je poep weten?

 • Ga je regelmatig, en hoe vaak of weinig ga je poepen?
 • Kost het moeite, is het een bevalling?
 • Heb je veel wc-papier nodig? Laat het sporen na?
 • Durf je de wc zonder schaamte te verlaten, stinkt het?
 • Hoe ziet de structuur eruit?
 • Hoe groot of klein is je ‘hoop’?
 • En wat is de kleur?

Hoe vaak

 • Bij baby’s wordt gezegd dat een gezond ontlastingspatroon evenredig is aan het aantal keren dat ze gevoed worden. Dat zijn dan zomaar 6 ontlastingsmomenten per dag.
 • Voor volwassenen is de passagetijd ongeveer 24 uur. Er zijn grote verschillen, de een gaat wel 2 keer op een dag, de ander slechts 2 keer in de week. Aan de ‘Bristol stool chart’ kun je zien of je relatief gezonde poep hebt.
 • Heb je obstipatie, laat ons meedenken, mogelijk hebben we een goede manier om de boel weer in beweging te krijgen.
 • Heb je dunne ontlasting, laat ons ook meedenken, er kan sprake zijn van intoleranties, ontstekingen, PDS of bijvoorbeeld parasieten.

Gezonde poep is bruin, maar wat betekent het als het er anders uitziet?

 

Rood

Vers bloed kan je ontlasting rood kleuren, dat kan gebeuren bij aambeien maar ook bij ontstekingen of een bloedende poliep. Kanker wil je uitsluiten, daarom kan het zinvol zijn om naar de huisarts te gaan. Als je bietjes hebt gegeten, is er niets aan de hand.

Stopverfkleurig of ontkleurd bleek

Je ontlasting is bruin door je gal, bij een galsteen of een ontsteking van de galwegen wordt de afvoer van gal geblokkeerd en zie je vreemde, lichte ontlasting. Ga langs de huisarts.

Zwart

Dit is een ‘red flag’-signaal. We noemen dit ook wel occult bloed, bloed dat hoger in de spijsvertering is afgegeven en vermengd is met de ontlasting. Altijd laten nakijken, tenzij je bosbessen eet of ijzersupplementen gebruikt.

Groene poep

Als je veel groenten met chlorofyl eet hoeven er geen alarmbellen af te gaan. Infecties kunnen ook deze verkleuring geven.

Van kleur naar geur

Ja, dit spreekt boekdelen en is voor velen van ons het meest gênante. Je kan geen wind laten, je poep stinkt enorm, het gaat niet over roze, paarse of gele bloemetjes.

Rot

Is je eiwitvertering niet top dan ruikt je ontlasting naar zwavel (rotte eieren). Dat kan te maken hebben met je maag. Je maagzuur helpt bij het afbreken/splitsen van eiwitten. Maagzuurremmers kunnen dan ook een belasting zijn voor je spijsvertering.

Zuur

Koolhydraten worden verteerd door diverse enzymen die door je alvleesklier worden aangemaakt. Als je te weinig van deze enzymen hebt of te veel (geraffineerde) koolhydraten eet kan dat een belasting zijn voor je spijsvertering. Je ontlasting ruikt dan zurig.

Poep kijken

 

De Bristol stool chart is een enig hulpmiddel. Je herkent direct of je obstipatie hebt of dat jouw ontlasting fluffy is. Hoe hoort poep eruit te zien? De beste poep ziet er zo voorbeeldig uit als model 3 en 4 waarbij nummer 4 nog een streepje voor heeft.

Type 1 en 2 wijzen op obstipatie

Obstipatie wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd eet- en leefpatroon. Wie voldoende beweegt, gezond en vezelrijk eet en genoeg water drinkt, zal minder te maken krijgen met obstipatie.

Type 5 tot 7 wijzen op diarree

Diarree is vaak een teken van ziekte (zoals buikgriep), een infectie, gebruik van medicijnen, overgevoeligheid voor bepaald eten of stress. Voldoende drinken is bij dunne ontlasting erg belangrijk, omdat je veel vocht verliest. Heb je vaak diarree, breng dan eens een bezoekje aan de huisarts.

De Bristol stool chart, ofwel de Bristol stoelgangkaart

 

Onze darmgezondheid heeft een enorme impact op de rest van onze gezondheid, of het nu om het immuunsysteem gaat of ons mentale welzijn. Met de anderhalve kilo aan bacteriën gisten en schimmels die in de darmen zitten kan er van alles floreren wat mogelijk niet wenselijk is. Soms kan screening van de ontlasting zinvol zijn om verstoringen op te sporen. We weten namelijk steeds meer over onze medebewoners.

Het NPO1-programma Dokters van Morgen stond op 22 januari 2019 in het teken van de darmen en het darmmicrobioom. Het microbioom is het totaal van alle micro-organismen die in de darm wonen en die zoals gezegd van vitaal belang zijn voor de menselijke gezondheid. Een dysbiose van het darmmicrobioom wordt geassocieerd met verschillende ziekten.

Nieuwsgierig naar de uitzending? Je kunt hem hier bekijken

Wil je meer weten over darmgezondheid? Kom langs in de winkel, mail of bel ons. Je bent van harte welkom!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os