winkel
Webwinkel

Zelfherstellend vermogen: je eigen power house

Het klinkt zo vanzelfsprekend en ergens ook zo ongrijpbaar ‘zelfherstellend vermogen’, maar wat is dit eigenlijk? In dit kader willen we het zelfherstellend vermogen bespreken als iets waarmee je je gezondheid kunt bevorderen.

Waar komt het vandaan?

Toen ik in 1997 aan mijn opleiding natuurgeneeskunde begon, werd ons dit met de paplepel ingegoten. Het stimuleren van het zelfherstellend vermogen via allerlei therapiemogelijkheden om de patiënt te helpen zelf de klacht op te lossen.

Zelfherstellend vermogen wordt ook wel zelfgenezend of zelfhelend vermogen genoemd. In contact komen met je eigen heelheid. Het woord genezing is afgeleid van het Gotische woord ganisan. Gani bekent gezond worden en san is verbonden met het Latijnse sanctus: heilig. Heilig is verwant aan het woord helen (of ‘heilen’ = gezond maken, heel maken, verbinden). Zelfgenezen is eigenlijk dus niks meer dan jezelf weer helen. Je lichaam kun je zien als een heel slim systeem dat heel goed weet wat het moet doen om zichzelf te onderhouden en te genezen.

 

Een beetje geschiedenis vanuit de natuurgeneeskunde

Hippocrates leefde van 460-359 voor Christus. Hij zocht naar rationele, verklaarbare redenen waarom mensen ziek werden. Tot die tijd werden er vaak nog magische redenen bedacht waarom iemand ziek werd. Hippocrates wordt nu nog steeds gezien als de vader van de moderne geneeskunde omdat hij naar verklaringen zocht die te onderbouwen waren. Hij had 3 belangrijke pijlers waarop hij zijn theorie bouwde:

 1. Onze gezondheid hangt nauw samen met de toestand van onze lichaamssappen. Dit noem je de humoraalpathologie. Dit heeft te maken met sappen als slijm, bloed, en (zwarte en gele) gal. Zwart moet hierin meer als iets symbolisch gezien worden.
 2. Centraal staat het genezingsproces door middel van ons zelfherstellend vermogen ook wel ‘physis’ genoemd. Dit kan je zien als een natuurlijke helende kracht die volgens Hippocrates zorgde voor een optimale verhouding tussen de lichaamssappen. Let wel, er kon toen nauwelijks iets op een wetenschappelijke manier gemeten worden.
 3. Er is geen scheiding tussen lichaam en geest.

Verbondenheid

Nou willen we het vooral over het zelfherstellend vermogen hebben, maar binnen de natuurgeneeskunde denken we altijd holistisch, dus het een bestaat niet zonder het ander en alles is met elkaar verbonden. Dit kan je eigenlijk ook al zien aan de opwarming van de aarde. De bosbranden in Australië hebben wereldwijd een enorme impact op al het leven op aarde.

Maar iets simpeler zie je het ook terug in bijvoorbeeld een bos. De paddenstoelen in een bos zorgen voor een verbinding tussen de bomen en al het andere leven. Zonder paddenstoelen functioneert het leven in een bos minder goed. Maar we zien het ook in ons eigen leven, bij ons lichaam en onze  geest. Zodra er ergens in ons lichaam of leven iets begint te haperen, heeft dit impact op andere onderdelen van ons lichaam of leven.

Wat is zelfherstellend vermogen?

Heel simpel kun je je zelfherstellend vermogen al terugzien als je een keer een wondje hebt en hoe dit geneest. Je weet dat er fysiologische processen zijn die stofjes aanmaken waardoor dit wondje geneest, maar wat zorgt ervoor dat die stofjes worden aangemaakt? Sowieso zie je dat je voedingsstoffen nodig hebt om bepaalde stoffen voor reparatie en herstel aan te kunnen maken. Neem iets simpels als vitamine C, dit is essentieel voor ons voortbestaan en aan een echt gebrek kun je zelfs overlijden.

Maar het is ook bekend dat door mentale stress mensen minder goed genezen. Als je bent uitgeput door slaapgebrek of je bent overwerkt, zul je minder snel herstellen van een griep. Simpelweg omdat je er de energie niet voor hebt. Dan komen we bij iets ongrijpbaarders als energie. En stress is op verschillende manieren niet goed voor je lichaam en je energie.

Er lijkt een soort ongrijpbare kracht te zijn, wat ook wel ‘Universele Intelligentie’ of ‘Kwantumveld’ genoemd wordt, die alles met elkaar verbindt en de bron van het leven vormt. Er is hier veel over geschreven door wetenschappers en spirituele schrijvers. Inmiddels zijn er ook meer meetmethoden gevonden om energie te meten of zien. [1] Denk bijvoorbeeld aan Kirlianfotografie, waarbij men door middel van een foto de energie van een object kan zien.

“Alles is energie”

Albert Einstein

Natuurgeneeskunde

In de natuurgeneeskunde zijn er verschillende manieren om het zelfherstellend vermogen te ondersteunen. Eigenlijk kun je het zo zien dat alles wat lichaam en geest ondersteunt op een positieve manier, het zelfherstellend vermogen ondersteunt. Goede voeding, ontspanning, beweging en een fijn sociaal netwerk bevorderen immers allemaal onze gezondheid en levensgeluk. Er bestaan zeer veel natuurlijke therapieën waar je gebruik van kan maken. Bij van der Pigge richten we ons voornamelijk op voeding, supplementen, leefstijladvies, kruiden en homeopathie om onze klant, jij dus, te helpen de balans weer terug te vinden.

Fysieke of geestelijke therapie

We kunnen een scheiding maken in fysieke tastbare therapie en niet-tastbare geestelijke therapie of therapie voor geest en ziel. Nou haakt alles in elkaar want zelfs met voeding kun je ook kijken naar de levensenergie van wat je eet. Als we bijvoorbeeld kijken naar het verschil in energie van een rauwe broccoli of een  gestoomde broccoli, dan zie je dat broccoli een veel sterkere energie heeft voordat hij bereid wordt. [1]

Fysiek onderhoud

Voeding

Door middel van voeding worden alle macronutriënten en micronutriënten geleverd om je lichaam gezond te houden. Macronutriënten zijn eiwitten, koolhydraten en vetten en micronutriënten zijn vitamines, mineralen en sporenelementen. Voeding is relatief goed onderzocht, maar er valt ook nog veel te ontdekken.

Voeding is moeilijk te onderzoeken, net eigenlijk als planten in de natuurgeneeskunde, omdat planten en voeding vaak meerdere stoffen bevatten die ook nog eens met andere stoffen samenwerken. De wetenschap is dol op geïsoleerde stoffen omdat je dan ‘makkelijk’ kan meten wat er gebeurt. Maar bij planten en voeding is dit veel complexer.

Voeding is belangrijk om je lichaam te onderhouden maar ook om te kunnen herstellen. En inmiddels is duidelijk dat je je voeding aan je genen kan aanpassen of kan gebruiken om je genen te herstellen. Epigenetica heet dit. Dus zelfs door voeding kan je genen schijnbaar aan- en uitzetten als deze ziektes veroorzaken. Hoe beter je doorvoed bent hoe beter je ook in je energie zit.

Intermitterend vasten

We hebben hier al een apart blog aan gewijd, maar de resultaten die je kan behalen met deze vorm van vasten zijn ronduit opzienbarend te noemen vooral als effect bij chronische aandoeningen zoals reuma of andere auto-immuunziekten.

Wandelen/bewegen

Niet voor niks wordt wandelen en bewegen heel actief gepredikt door diverse gezondheidsinstanties. We worden er door het minder bewegen ook minder gezond op. Maar wandelen kan ook een meditatieve bezigheid zijn waardoor je weer contact krijgt met jezelf en de natuur en inspiratie opdoet over je leven.

De effecten van sport op je herstel is uitgebreid onderzocht. Het verbetert onder meer de doorbloeding, afvalstoffenreiniging, bloeddruk, weerstand, conditie en spierkracht .

Watertherapie: de Wim-Hoff-koudemethode

Deze vorm van therapie zit eigenlijk tussen fysiek en niet-fysiek in, want het ondergaan van kou vraagt ook om toewijding en doorzettingsvermogen. Je geeft je lichaam een sterke koudeprikkel maar tegelijkertijd vraagt het ook veel van je geest om dit te ondergaan en te blijven ondergaan. Hierbij is ademhaling essentieel. Binnen de Wim-Hof-Methode wordt koudetraining ingezet om het autonome zenuwstelsel en bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een sterkere weerstand creëren. Andere redenen voor een koudetraining kunnen zijn om lichaam en geest meer in balans te brengen. [2]

Naast de Wim-Hoff-therapie zijn er in de natuurgeneeskunde vele watertherapieën waar men vooral vroeger veel gebruik van maakte in kuuroorden. Tegenwoordig is het gaan naar een spa met sauna en zwembaden ook een verwenmethode om te kuren.

Geestelijk onderhoud

Meditatie

Door te mediteren leer je je aandacht anders te focussen en je gedachten te zien in al hun vluchtigheid. Wist je dat je wel 70.000 gedachten per dag hebt en dat 98% een herhaling is van de vorige dag? Voor 95% reageren we vooral vanuit emotie, vanuit ons oerbrein. Kunnen onze gedachten ons ziek maken? Uit onderzoek blijkt dat dit daadwerkelijk het geval is, maar ook dat bijvoorbeeld een placebo (een nepgeneesmiddel) een helend effect kan hebben als je gelooft dat het helpt. [3]

Je leert door meditatie je aandacht te verplaatsen van je gedachten naar het hier en nu en je gedachten los te laten. Hierdoor zak je in een veel diepere ontspanning en kan je zelfs je hersengolven in een rustiger en stabieler patroon laten lopen.

In Oosterse culturen is meditatie al eeuwen ingeburgerd en bekend om zijn helende eigenschappen. Door meditatie krijgt de natuurlijke intelligentie van het leven veel meer kans om zich vrijelijk te uiten. Heel veel van je gedachten worden bepaald door ervaringen uit het verleden. Dus je reageert en functioneert vaak op basis van ervaringen uit het verleden. Om iets nieuws te creëren dien je eigenlijk los te komen van dit verleden. Je kan dit zelfs zelf sturen door middel van visualisatietechnieken.

“where you place your attention is where you place your energy”

Joe Dispenza

Het nut van meditatie

 • Voor een goede nachtrust: door meditatie kun je je beter ontspannen en word je je meer bewust van wat jou stress geeft en dus energie kost.
 • Tegen stress: door mediteren kan je een diepe staat van ontspanning bereiken, waardoor je lichaam ook meer energie heeft om te helen.
 • Levensverlengend: uit onderzoek is gebleken dat je door middel van meditatie je telomeren kan verlengen. Telomeren zitten op het einde van je chromosomen. Hoe ouder je wordt hoe korter ze worden.

Om het DNA te beschermen, is het nodig om je telomeren lang te houden. Wat zijn telomeren? Elke celkern van het lichaam bevat 46 chromosomen, waarin het DNA ligt opgeslagen. Aan het uiteinde van elke chromosoom zit een telomeer die het DNA beschermt. Je kunt dit zien als het plastic uiteinde van een schoenveter. Bij het ouder worden, verkorten de telomeren. [4]

 • Om inzicht te krijgen in en los te komen van gedachtepatronen waar je in vastzit en daar vanuit liefde naar te kijken.
 • Uit onderzoek blijkt dat je door meditatie je genen aan en uit kan zetten. Door middel van meditatie ben je in staat om bepaalde hersteleiwitten aan te maken die genen weer uit kunnen zetten die een ziekte veroorzaken. [5]

Slotwoord

Zo zie je dat je eigenlijk zelf veel meer kan dan dat je zou denken. Ik heb het altijd mooi gevonden om bezig te zijn met gezondheid, want gezondheid is je grootste goed. Zodra je ziek wordt begint je leven zwaarder en moeilijker te worden. En als je geen kennis hebt over gezondheid en ziekte ben je al snel overgeleverd aan de dokter, terwijl je vaak zelf nog zo veel kunt doen. Kennis is macht, macht over je eigen gezondheid. Daarmee heb je meer zelfbeschikking over je eigen lichaam.

“Een mens maakt deel uit van het geheel, dat door ons ‘het universum’ genoemd wordt. […] Onze taak moet zijn dat we onze cirkel van compassie vergroten, zodat alle levende wezens en de gehele natuur in al haar schoonheid erdoor omvat worden”.

Albert Einstein

Bronnen

 1. www.wanttoknow.nl/gezondheid/voedsel/voedsel-en-kirlian-fotografie
 1.  www.mrbreath.nl/wim-hof-methode
 1. www.demorgen.be/tech-wetenschap/kunnen-we-ons-dna-veranderen-door-meditatie~b005d5c1/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
 1. www.natuurdietisten.nl/telomeren-verzorgen-voeding-en-meditatie
 1. www.nemokennislink.nl/publicaties/onze-genen-en-hun-schakelaars

www.nemokennislink.nl/publicaties/jezelf-ziek-of-juist-beter-denken

Specialisten

Jeffrey Bland (epigenetica-specialist)

Bruce Lipton

Joe Dispenza

Deepak Chopra

Kwantumgenezing

Hayhouse corparation (voor goede schrijvers en sprekers)

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os