Webwinkel

Vervroegde overgang

Het is helaas een gegeven dat vrouwen vaker het slachtoffer zijn van alle veranderingen/schommelingen in hun hormoonhuishouding (zoals een vervroegde overgang) dan mannen. Die veranderingen kunnen je best overvallen omdat ze vaak grote invloed hebben op je gedrag, je zijn, je well being. En het stomme is dat dit hele regelgebeuren bij jou hoort. Dat wil niet zeggen dat je er niets mee kan, niets aan kunt doen. Maar soms zit er ook een beperking aan onze wens overal controle op te kunnen hebben. Je hebt het niet altijd voor het zeggen.

Op de POF

De menstruatie stopt bij de meeste vrouwen rond hun vijftigste (gemiddeld 51 zag ik her en der). Voorafgaand aan de allerlaatste menstruatie zijn meestal jaren van gerommel. Gerommel in de regelmaat en de kwantiteit van de menstruele bloedingen, de stemming, de temperatuurregulatie, nachtzweten, hoofdpijn, gewrichtsklachten, spijsvertering, libido, vaginale droogte, veranderingen in huid, nagels en haar en het rijtje is nog langer. Dat je vanaf je laatste menstruatie en meestal de langere periode daarvoor niet meer vruchtbaar bent, is het laatste waar je je druk over zou maken.

Maar wat als dit hele arsenaal aan premenstruele klachten al duidelijk aanwezig is voor je 40ste? Dan heeft het hele scenario een heel andere impact. De vervroegde overgang heet medisch: Prematuur Ovarieel Falen (POF). Falen….. Er zijn geen eitjes meer of ze doen het niet omdat er mogelijk antistoffen aanwezig zijn tegen je eigen eierstokken.

 

Familiair

Wat gebeurt er als je eierstokken geen eicellen meer bevatten of geen gehoor geven niet reageren. Je hersenen krijgen dan geen informatie om de aanmaak van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) te stoppen en blijft het FSH hormoon maar stijgen. Als je vervroegd in de overgang komt, worden hoge spiegels FSH en LH (Luteïniserend Hormoon) en lage spiegels oestrogenen gevonden. Als er bij jou sprake kan zijn van de vervroegde overgang laat het onderzoeken. Vraag het ook aan de oudere vrouwen in de familielijn wanneer bij hen de menstruatie is gestopt. Je ziet regelmatig dat de vervroegde overgang familiair bepaald is.

Kinderwens

Als er daadwerkelijk sprake is van Prematuur Ovarieel Falen en je hebt een kinderwens dan is de kans heel gering dat deze uit gaat komen. Dat is enorm verdrietig en een groot verlies. En daar kunnen een paar woorden op papier geen vorm aan geven omdat dat ook dat een heel eigen proces is of gaat worden. Daarbij opgeteld kan het behoorlijk lastig zijn om dat veranderende lichaam te accepteren. Het vertoont heel andere signalen dan de signalen van vriendinnen die in hun vruchtbare levensfase zijn.

Calcium, magnesium, vitamine D en plantaardige oestrogenen

Zoals ik schreef, sommige dingen hebben we niet in de hand. Toch denk ik dat er tal van klachten opgevangen kunnen worden door een evenwichtige gezonde voeding, voldoende te bewegen en in een dergelijk geval wat supplementen te gebruiken. Vervroegd in de overgang houdt bijvoorbeeld ook in dat er eerder sprake is van botafbraak. Calcium, magnesium en vitamine D zijn dan extra belangrijk. Ook plantaardige oestrogenen uit soja, hop of rode klaver kunnen dan voor jou van belang zijn. Roseline schreef al eerder een duidelijk artikel welke aanvliegroutes gebruikt kunnen worden als de hormoonhuishouding verandert: De grote overgang.

Tenslotte wil ik ook graag een verwijzing maken naar de specialisten onder de (natuurlijke) specialisten de vrouwenpoli in Boxmeer www.vrouwenpoliboxmeer.nl. Want met dit “falen” begint vaak ook een zoektocht naar je nieuwe zelf.

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os