Een van mijn favoriete kookboeken is ‘The green kitchen at home’ van het Zweedse echtpaar David Frenkiel & Luise Vindahl.
Zij hebben een fantastisch boek gemaakt over vegetarisch en veganistisch koken, waarbij ze ook letten op alternatieven voor tarwe als je glutenvrij wilt eten. Het kookboek bevat ontbijt-, lunch-, en dinerrecepten, toetjes en lekkere baksels. Elk recept is heerlijk, gezond en gevarieerd. Wat ik fijn vind aan het kookboek is dat zelfs fervente vleeseters de recepten waarderen en het vlees zelfs niet missen.
In 2020 was dit boek kookboek van het jaar in 2017. Inmiddels hebben de schrijvers 5 kookboeken uitgebracht in diverse talen. Hun laatste versie heet ‘Little green kitchen’.
Vegan paddenstoelen-linzenburgers
Een van de recepten is die van deze echt goede veganistische burgers met een vlezige textuur en volle, aardse smaak. In tegenstelling tot de kant-en-klare exemplaren die je in de supermarkt kunt kopen, bevatten deze burgers geen conserveringsmiddelen en andere rare ingrediënten. Een mengsel van paddenstoelen en linzen vormt de basis, die we aanvullen met wat boerenkool, kappertjes en pompoenpitten. Laat je niet ontmoedigen door het feit dat ze wat lastig te vormen zijn: als ze eenmaal zijn gebakken, vallen ze niet meer uit elkaar.
Je kunt van het mengsel ook falafelballetjes maken die je in de oven bakt.