Zonder jodium geen gezonde hormoonbalans. Dit recept van een groentebrood van Rineke Dijkinga is een heerlijke gezonde bijdrage voor een gezonde hormoonbalans. Rineke Dijkinga is een natuurgeneeskundige die diverse boeken heeft geschreven waaronder een boek over een gezonde hormoonbalans. ‘Alles draait om je hormonen’ is een aanrader voor iedereen die graag met voeding wil werken aan een betere hormoonhuishouding .
Ingrediënten voor groentebrood
- 1 pak broodbakmix spelt demeter (bevat zeezout dus geen geraffineerd of gejodeerd zout)
- 150 gram fijn gehakte zonnebloem of pompoenpitten, lupinemeel of kikkererwtenmeel
- 2 eieren
- 200 ml biologische tomatenpuree + 200 ml water
- 2 eetlepels zeesla of kelpvlokken, norivlokken, verkruimelde arame, een flinke eetlepel zeewierenpoeder of 100 gram fijngeknipte kelpnoodles
- 200 gram fijngesneden spinazie of brandneteltoppen (of bijv. zeer fijn gesneden paprika, broccoli of bleekselderij)
- 1 rode ui, fijngesneden
- flinke scheut olijfolie
- 2 à 3 volle eetlepels Italiaanse kruiden, Mediterrane mix, basilicum, oregano of tuinkruiden
- ca. 4 gram agar agar als bindmiddel (anders een flinke theelepel psyllium, johannesbroodpitmeel of een kleine theelepel guar gom)
- evt. nog wat fijngesneden olijven/zongedroogde tomaten, verse basilicum, peterselie, een teentje knoflook en nog een beetje Keltisch zeezout