Webwinkel

Lage bloeddruk, Chinees genoemd ‘bloedleegte’

Als je kijkt naar het arsenaal veel voorschreven medicamenten dan zie je dat het hele scala aan bloeddruk medicijnen; plastabletten, ACE-remmers, bètablokkers, vaak wordt voor geschreven. Deze medicijnen werken bloeddrukverlagend. Maar wát als je last hebt van The opposite, van een daling van de bloeddruk? Een lage bloeddruk, Chinees genoemd ‘bloedleegte’. We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Lage bloeddruk

De plotselinge daling van de bloeddruk ontstaat met name tijden het veranderen van houding. Van liggen of zitten naar een staande houding. Deze vorm heet orthostatische hypotensie, de verandering van de bovendruk zakt dan met tenminste 20 punten en de onderdruk met tenminste 10. Tijdens het slaapje op de bank is de bloeddruk 130/80, je wilt opstaan om een kopje thee te maken en merkt dat je acuut heel licht in je hoofd bent. Zou je dan de bloedruk meten dan is deze gedaald naar bijvoorbeeld 110/70.

 • Systolische bloeddruk = bovendruk = bloeddruk tijdens de systole (samentrekking hart)
 • Diastolische bloeddruk = onderdruk = bloeddruk tijdens de ontspanningsfase of rustfase van het hart
 • Hypertensie = hoge bloeddruk
 • Hypotensie = lage bloeddruk

 

Bloedleegte

Vanuit de Chinese visie krijgt het deze benaming en dat is ook wat er gebeurt als ons hoofd niet goed wordt voorzien van bloed. De klachten die je krijgt kunnen variëren:

 • Licht in jet hoofd
 • Zwaar gevoel in je hoofd en schouders
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Houdt dit aan dan kan het zwart voor je ogen worden en verandert de sensatie van het geluid, als dit doorzet kan je flauwvallen.

Bloedleegte kan fysiologisch goed te verklaren zijn, zo herken ik de laatste symptomen van direct na mijn bevalling. Bloedverlies had geleid tot onvoldoende bloedvolume en daardoor tot verlaging van de bloeddruk. Ik zou gaan douchen voordat we als gezin naar huis zouden gaan, toen werd het zwart voor mijn ogen en verdween het geluid. We zijn nog een half nachtje in het ziekenhuis gebleven…

Bloed geven

Hoewel bloedgeven over het algemeen een zeer veilige procedure is, schat men dat tussen 1% tot 7% van de bloeddonors naderhand last kan hebben van een daling van de bloeddruk.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het noodzakelijk dat het bloedvolume toeneemt. Dankzij progesteron zetten de vaten uit en renine (het hormoon dat door de nieren wordt afgegeven om de bloeddruk te verhogen) is tijdens de zwangerschap lager. Al met al kan dit in de eerste helft van de zwangerschap leiden tor een lagere bloeddruk waarin de verschijnselen van bloedleegte kunnen optreden.

Medicatie

Naast deze mechanische/fysiologische aspecten zijn er diverse medicijnen, die – laten we het dan maar weer chic benoemen – orthostatische hypotensie kunnen veroorzaken. Denk aan:

 • Alle middelen tegen hoge bloeddruk en hartmedicatie zoals plastabletten, ACE-remmers, bètablokkers
 • Antidepressiva
 • Middelen voor neurologische klachten
 • En nog veel andere medicatie, kijk de bijsluiter na.

What to do

 • Bij evenwichtsproblemen zorgen dat je uit de staande positie komt.
 • Bij activiteit afbouwen; niet plotsklaps stoppen.
 • Door spieren aan te spannen, billen, benen te kruisen en tegen elkaar drukken en vuisten te maken kan de bloeddruk wat stijgen.
 • Drink voldoende water of kruidenthee ook dit is van belang voor het bloedvolume en dus de bloeddruk.
 • Zoethout in drop of kruidenthee zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, daardoor kan de bloeddruk toenemen. Koffie werkt juist averechts, je raakt vocht kwijt. Dat geld ook voor kruiden als bijvoorbeeld selderij, paardenbloem, hibiscus, brandnetel, jeneverbes en heermoes.
 • Zout verhoogt de bloeddruk omdat we vocht vasthouden.
 • Rozemarijn en gingko biloba kunnen helpen om de algehele bloedsomloop te verbeteren, altijd navragen of kruiden samen met medicatie gebruikt kan worden..

De invloed van de lever

Vanuit de Traditionele Chinese geneeswijze (TCM) is het bloed afhankelijk van de lever en bloed is de moeder van Qi (energie/beweging). De lever is verantwoordelijk voor vloeiend spreiden, het vasthouden en loslaten van bloed. Daarnaast is vaak een zwakke milt-energie (spijsvertering) de basis van lage bloeddruk. Miltenergie is vanuit de TCM verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed. Is je bloeddruk een chronisch probleem, zorg ervoor dat de milt energie niet wordt uitgeput. De milt houdt van verwarmende voeding, zowel qua karakter als temperatuur. Belastende voeding is koud qua temperatuur en karakter, dat geldt voor een glas koud water maar ook voor een bord vol salade en de meeste soorten fruit.

Voor de beweging van het bloed is de galblaas verantwoordelijk voor de vloeiende stroming, bittere groenten en kruiden (-tincturen/capsules) als paardenbloem, artisjok en kurkuma helpen daarbij. Overleg of kruiden samen gebruikt kunnen worden met medicamenten in verband met interacties.

Acupunctuur

Vanuit een andere invalshoek kan het bezoek aan een acupuncturist zeker het de moeite waard zijn. Met de naaldjes kunnen obstructies worden opgeheven en een de energie flow (qi) op gang worden gebracht.

 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os