winkel
Webwinkel

Huidveroudering: wat kun je ertegen doen?

Ach, die rimpels. We willen allemaal ons mooie velletje zo strak, jong en stralend mogelijk houden. Jammer hoor, want die rimpels en grijze haren geven ziel en pit aan je gezicht. Vind ik. Maar die mening deel ik niet met iedereen. Jong, strak en “onbeschreven” is toch hoe de meeste mensen hun gezicht prefereren, en de totaal verzadigde markt aan anti-aging-producten getuigt hier nadrukkelijk van. Dus wat kun je doen tegen huidveroudering? En hoe kijk je hier vanuit een natuurgericht perspectief tegenaan? Maar voordat ik me aan dit onderwerp wijd wil ik eerst even nadrukkelijk zeggen:

Lieve Instageneratie,  

Het aantal rimpels, groeven, grijze haren, kilo’s, flubbers en hangende onderdelen dat je bezit, heeft geen enkele invloed op je waardigheid.  

Liefs, 

Van der Pigge 

Ok, daar gaan we dan:

Hoe werkt huidveroudering?

Dat stralende, vlekkeloze, glowy, rimpelloze Instahuidje is zo strak en rimpelloos door een combinatie van: 

  1. De dikte van je bovenste huidlaag. Hier liggen aan elkaar geplakte dode huidcellen die met elkaar een barrière vormen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De dikte en gezondheid van deze laag is van belang om het verdampen van teveel vocht uit de diepere huidlagen tegen te gaan. Hierdoor blijft je huid lekker sappig. En een sappige huid ontsteekt minder snel dan een droge huid. Bovendien vormt deze sappige bovenlaag de huisvesting voor de gezonde bacteriën die je huid bevolken (je microbioom). Deze gezonde bacteriën heb je nodig om je te beschermen tegen schimmels, gisten en ongezonde bacteriën. Ook maken ze stofjes aan die je huid een beetje zuur houden: je zuurmantel. De zuurmantel maakt je huid ook weer onaantrekkelijk voor schimmels en andere ellende. Allemaal goede dingen dus.
  2. Collageen en elastine. Dit zijn twee typen bindweefsel die je huid haar stevigheid en veerkracht geven. 
  3. Talg. Een gezonde talgproductie houdt je huid vettig en soepel, waardoor ze goed bestand is tegen schadelijke invloeden van buitenaf, soepel blijft en niet uitdroogt.
  4. Onderhuids vetweefsel. Samen met de botstructuur van je schedel en aangezicht zorgt je onderhuidse vetweefsel ervoor dat je huid mooi “opgespannen” is over je botstructuur. (Dat klinkt een beetje luguber, maar je begrijpt wat ik bedoel.) 

Het proces van huidveroudering verloopt als volgt:

Naarmate je ouder wordt, vinden er veranderingen plaats aan al die vier punten. De bovenste huidlaag wordt dunner, en de barrièrefunctie neemt af. Vanaf ongeveer je 20ste levensjaar wordt de aanmaak van collageen en elastine geleidelijk aan minder, waardoor je huid slapper en minder elastisch wordt.  

Ook neemt je talgproductie geleidelijk aan af, waardoor je huid droger wordt en daardoor gemakkelijker gevoelig reageert op invloeden van buitenaf zoals droogte, kou en verontreiniging. Vooral hormonen hebben invloed op de talgproductie. Diezelfde hormonen die je talgaanmaak in je puberteit in de overdrive zetten, draaien de aanmaak nu flink naar beneden. 

Onderhuids vetweefsel verliest na verloop van tijd haar mooie egale vorm en verzakt wat. (Oneerbiedig gezegd: hetzelfde proces dat je op je billen ziet gebeuren, gebeurt ook in zekere mate in je gezicht.) Je kunt dit bij vrouwen goed zien: wanneer na de overgang de oestrogeenniveaus sterk dalen, wordt de huid langs de kaaklijn losser en gaat deze vaak een beetje hangen.  

Tot slot verandert ook je botstructuur. Op hogere leeftijd neem het volume van je botweefsel vaak wat af, waardoor jukbeenderen wat vlakker worden, je kaak wat verkleint en je oogkassen wat ruimer worden (waardoor je wallen onder je ogen kunt gaan zien). 

Door al deze veranderingen krijgt de zwaartekracht meer grip op je gezicht en ontstaan er lijnen, rimpels, plooien en eh…hangende onderdelen. 

Oorzaken van huidveroudering

De snelheid waarmee en de mate waarin jouw huid veroudert, wordt voornamelijk bepaald door je genen. Kortom: wanneer je ter wereld komt, ligt al grotendeels vast wanneer, hoe snel en in welke mate je huid zal verouderen. Wat dus een uitstekende reden is om je er totaal niet druk over te maken! Veroudering is a fact of life, dus laat het lekker gebeuren, zou ik zeggen. Maarrrrr naast genen hebben ook voeding en leefstijl wel degelijk invloed op de snelheid waarmee je huid veroudert! Er zijn allerlei dingen die je zelf kunt doen om jouw verouderingsproces te vertragen. (Wat jammer is, want dan ga je je er dus tóch druk over lopen maken…)

De belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering zijn: 

1. Zonlicht en straling

Maar liefst 80 tot 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de inwerking van zonlicht. Zonnebrandcrème is daarom de beste anti-agingcrème. Als je vanaf je begin twintiger jaren altijd elke dag zonnebrandcrème gebruikt, veroudert je huid duidelijk minder snel. Let wel: als je vanaf je begin twintiger jaren altijd elke dag zonnebrandcrème draagt is dat waarschijnlijk niet zo goed voor je levensgeluk. (Ik hoop namelijk dat je weet dat je goed bent zoals je bent en dat er veel leukere en nuttigere dingen in het leven zijn om je druk over te maken.) 

Daarnaast loop je het risico op een tekort aan vitamine D, omdat de aanmaak daarvan door je huid geblokkeerd wordt door zonnebrandcrème. Synthetische zonnefilters zijn bovendien schadelijk voor je lijf en voor natuurwater en koraalriffen. Gebruik dus altijd een 100% natuurlijk mineraal zonnefilter. Minerale zonnefilters laten altijd (oké, bijna altijd) een licht wit waasje achter op je gezicht, dus daar moet je wel zin in hebben. Goede trucs van fabrikanten om dit minder storend te maken zijn om de witte mineralen een huidskleurtje te geven waardoor je zonnebrandcrème je teint ook meteen cosmetisch egaliseert. Ook het oplossen van deze mineralen in een oliebasis maakt ze minder zichtbaar als een witte waas op je huid (maar geeft je een erg vet product).

Kortom: elke dag van je leven een natuurlijke zonnebeschermingsfactor dragen doet waarschijnlijk nogal af aan je levensgeluk, maar dan heb je op je 60ste mogelijk misschien eventueel wel wat minder rimpels.

Een andere manier om met de zon om te gaan die wél ontzettend bevorderend is voor je levensgeluk is als volgt: ga vanaf het prille voorjaar zo veel en zo vaak mogelijk naar buiten in dat verrukkelijke waterige voorjaarszonnetje zitten. Nodig daarbij zo veel mogelijk gezellige mensen uit om samen mee in dat zonnetje te zitten. (Voor je lachrimpels, snap je?) Zo went je huid op een veilige manier geleidelijk aan de zon, en kan haar natuurlijke pigmentatie zich aanpassen aan de bescherming die je huid nodig heeft. Zodra de zon écht volop gaat schijnen, gebruik je uiteraard een goede 100% natuurlijk minerale zonnefilter. Zorg er te allen tijde voor dat je niet verbrandt. Je huid verbranden geeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker en dat is – in tegenstelling tot het gaandeweg ontwikkelen van wat rimpels – pas echt vervelend.

2. Roken

Het roken van tabak of drugs pompt je lichaam in rap tempo vol met gifstoffen. Het probleem met deze stoffen is tweevoudig. Ten eerste zijn ze giftig en veroorzaken ze celschade. Als je mazzel hebt werkt je immuunsysteem goed en ruimt het de haperende cellen op. Als je pech hebt ontaarden deze cellen in tumoren.

Ten tweede verstikt je lichaam ten gevolge van haar eigen beschermingsmechanismen. In een poging om zich tegen de voortschrijdende schade te beschermen, trekt je lichaam de kleine vaatjes van je microcirculatie namelijk zo ver mogelijk dicht. Dit doet je lichaam in een poging om de overmaat aan gifstoffen niet overal in de bindweefsels en vitale organen terecht te laten komen. Ten gevolge daarvan verslechtert je doorbloeding en daalt de aanvoer van zuurstof naar de cellen en de afvoer van afvalstoffen uit de weefsels, waardoor je letterlijk verstikt. Je huid wordt grauw, je haar wordt droog, je wordt moe en je vitaliteit gaat met rasse schreden achteruit.

Roken, en in kleinere mate ook luchtvervuiling, verstoren op die manier je huid en vertragen de aanmaak van collageen. Ook pigmentvlekken, verstoring van de talgproductie en een verhoogde ontstekingsactiviteit zijn gevolgen van roken (en luchtvervuiling). Hierdoor veroudert je gehele lichaam in rap tempo, ook je huid.

3. Suiker in je dieet

Met suiker bedoel ik geraffineerde suiker zoals suikerstroop en kristalsuiker, maar ook geraffineerde graanproducten zoals wit brood, witte pasta, witte rijst en alle voeding die uitgesproken zoet smaakt en je bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Te veel suiker in je bloed zet een proces in werking dat collageen en elastine beschadigt, waardoor deze structuren sneller verharden en verouderen. Dit is in essentie een normaal verouderingsproces dat versneld plaatsvindt wanneer je veel suiker eet.

4. Stress

Stress is een killer. Naast de onontkoombare stress van grote life events zoals een scheiding, verlies of geboorte, valt ook het extreem hoge leeftempo dat de meesten van ons erop na houden onder stress. Te veel bezig zijn met hoe je huid veroudert is in essentie een vorm van stress, omdat daaronder meestal gevoelens van ontoereikendheid of de angst om afgewezen te worden verscholen gaan. Stresshormonen staan in dienst van overleving, en stimuleren dus alleen die lichaamsfuncties die voor overleving van belang zijn. Daardoor werkt stress ontstekingsbevorderend, remt het de regeneratie van weefsels en versnelt het alle verouderingsprocessen.

Stress werkt de afname van collageen en elastine in de hand, vertraagt de celvernieuwing en vermindert de aanmaak van talg. Hierdoor werkt het beschermlaagje van je huid op den duur niet meer goed en kan er te veel vocht verdampen waardoor je huid erg kwetsbaar wordt voor invloeden van buitenaf.

5. Slaaptekort

Slaap is regeneratie. Een tekort aan slaap geeft je lichaam onvoldoende de tijd om te herstellen van huidirritatie, zonschade en andere stressoren, waardoor je huidconditie in rap tempo achteruit gaat. Het heet niet voor niets een schoonheidsslaapje.

6. Chemicaliën

Standaard cosmetica die je overal in drogistenketens en supermarkten kunt kopen, zit stampvol met troep. We zijn het collectief heel normaal gaan vinden om onze huid en ons haar te wassen met sterk ontvettende zeepsoorten (SLS/SLES) waardoor je een gortdroge huid krijgt. Om dit te verhelpen, smeren we ons smoeltje vervolgens riant in met paraffine en siliconen. Het spreekt voor zich dat het dan niet lang wachten is op de gevolgen: een droge, trekkerige en oncomfortabele huid die gemakkelijk rood wordt en ontsteekt doordat de natuurlijke beschermlaag volkomen om zeep is geholpen. (Pun intended.)

Zo voorkom je vroegtijdige huidveroudering: 

  1. Zorg dat je huid niet verbrandt en draag een 100% natuurlijke minerale zonnebescherming in de volle zon. 
  2. Rook niet. Houd jezelf in compassie (want je rookt niet voor niets) en ga op zoek naar hetgeen waar je werkelijk naar verlangt (want dat zijn niet je sigaretten.) Vraag hulp, laat je steunen en zet door.
  3. Eet zo weinig mogelijk suiker. Drink geen alcohol. Verbrand je crackpijp. Delete het nummer van je dealer.
  4. Eet veel groenten en fruit, om zoveel mogelijk beschermende antioxidanten binnen te krijgen. Vul eventueel aan met twee glazen groentesap (zonder fruit) per dag.
  5. Eet twee keer per week een portie vette vis. Niet meer (want vis bevat wat zware metalen uit de zee), niet minder. Omega 3’s zijn fantastisch voor je huid.
  6. Drink voldoende schoon water.
  7. Reguleer je stress: doe dagelijks ontspanningsoefeningen, wees matig met cafeïne en delete Instagram.
  8. Ga slim om met voedingssupplementen, want die kunnen de aanmaak van collageen en elastine verbeteren. Hoe? Neem contact met ons op voor een advies!
  9. Gebruik geen zeep op je gezicht (dus ook geen schuimende reinigingsgels) en gebruik uitsluitend 100% natuurlijke gezichtsverzorging.
  10. Reserveer minimaal 8 uur slaap voor jezelf; ga op tijd naar bed en sta bijtijds op. 

En de allerbelangrijkste maatregel: trek je lekker helemaal niets aan van je rimpels, maar geniet in godsnaam van het verrukkelijke gezonde vrije lichaam dat je hebt! Ga dus vooral met al je favoriete mensen lekker zitten geiten in het voorjaarszonnetje, eet er een vrolijke salade bij en delete je Instagramaccount met al dat onrealistische namaakgeluk. Daar word je pas echt gelukkig van! 

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os