Webwinkel

De Herfstequinox – Mabon

In augustus begint de herfst eigenlijk al. Na de Zonnewende, wanneer de zon haar hoogste punt heeft bereikt worden de nachten langzamerhand langer. De zon kan overdag nog goed haar best doen en ons heerlijk warme dagen bezorgen. Echter, omdat de nachten koeler zijn en langer worden, gaat de natuur zich al voorbereiden op de herfst. In het bos of op het platteland valt dit meer op. Je voelt dat de avonden al koeler worden en dat het al frisser ruikt in het bos. De bomen die het vroegst geel worden en hun bladeren laten vallen worden in augustus al zichtbaar herfstachtiger.

 

De Herfstequinox

Wanneer het eenmaal september wordt, komt de lengte van de nacht steeds dichter bij die van de dag. Op de Herfstequinox, ook wel Mabon genoemd door de oude Kelten, zijn de dag en de nacht even lang. Om precies te zijn staat die dag de zon loodrecht op de evenaar. Dat is de dag waarop er op de evenaar geen schaduw valt. Op de Noordpool wordt het dan zes maanden donker, op de Zuidpool zes maanden licht.

Het opmaken van de balans

Van oudsher wordt rond die tijd de balans opgemaakt. De laatste oogst van appels en peren is binnen. Wat is er zowel letterlijk als figuurlijk geoogst dit jaar? Wat is de opbrengst van het boeren en wat heb ik dit jaar bereikt? Het is het moment om dankbaar te zijn voor behaalde resultaten. Het in Amerika veel gevierde ‘Thanksgiving’ is een ritueel waar de dankbaarheid voor de oogst wordt gevierd.

Nu het weer donkerder wordt, komt er een tijd van meer inkeer en bezinning aan. Rond 31 oktober wordt er ook in Nederland veelal Halloween gevierd. Dit feest komt niet uit te lucht vallen, maar daarover in een latere blog meer. Eerst is er nu het begin van de herfst waarin de dagen steeds korter worden tot Midwinter. Met deze kortste dag van het jaar wordt rond kerstavond gevierd dat het licht weer terugkomt.

De herfst voelen en ruiken

 

De herfst is, net als de lente, een jaargetijde waarvan je kunt ruiken dat het in aantocht is, meer dan de zomer en de winter. Let volgend jaar maar eens op in augustus. Kijk eens of je dan kunt voelen en ruiken hoe de lucht al frisser wordt. Zo kun je helemaal ervaren hoe de zomer langzaam overgaat in de herfst met zijn herfstequinox.

Men verlangt weer naar verwarmende kruiden en dranken. Houd onze website of Facebook in de gaten voor inspiratie!

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os