Webwinkel

Beltane – het vruchtbaarheidsfeest

De lente is in volle gang en overal om ons heen spuit het leven met knallende groeikracht de aarde uit. Het wiel van het jaar draait opnieuw: we naderen 1 mei, de tijd van Beltane! Beltane is een oud-Keltisch vruchtbaarheidsfeest dat het midden markeert tussen Ostara (de lente-equinox) en Midzomer (op 21 juni). Het feest is vernoemd naar de Keltische zonnegod Belenos, in wiens persoon de zomer vol vreugde werd ingeleid door onze voorouders. Ook in onze tijd wordt Beltane nog gevierd, bijvoorbeeld in Keltische landen zoals Ierland en Schotland. Maar ook in ons eigen kikkerlandje (waar we overwegend Germaanse, maar ook Keltische roots hebben) wordt Beltane (weer) gevierd.

Vruchtbaarheid, bloei en…..seks

Beltane is het meest flirty flirty sexy jaarfeest. Het staat namelijk helemaal in het teken van seksualiteit en passie, vruchtbaarheid en het aansteken van het nieuwe leven. Met Beltane vieren we het samenkomen van het heilige mannelijke en het heilige vrouwelijke in de natuur en in onszelf, om het nieuwe leven in volle kracht te doen ontspringen. Vrij letterlijk: in oudere tijden (en ook nu nog) werden in de nacht naar 1 mei heilige vuren ontstoken. Iedereen had de onbekommerde vrijheid om een lange zwoele nacht met elkaar door te brengen ter ere van de oude Goden en de heiligste oorsprong van het leven. Kinderen die uit deze ongetemde verenigingen voortkwamen waren welkom en werden door de gemeenschap gezamenlijk opgevoed.

De meipaal

Die speelse seksuele energie is prachtig zichtbaar in een van de oudste vruchtbaarheidsrituelen van eigen bodem: de meipaal. De meipaal is een lange paal, die rechtop in de grond wordt gestoken. Bovenin wordt een krans gehangen met daaraan lange witte en rode linten. Onderaan de paal verzamelen zich dansers. Vrouwen dansen rechtsom de paal met een rood lint, dat symbool staat voor het bloed. Mannen dansen linksom met de witte linten die symbool staan voor het zaad. Telkens als je iemand tegenkomt kijk je elkaar in de ogen en passeer je elkaar om-en-om links en rechts, waardoor de linten zich van boven naar beneden om de paal heen weven in een symbolische samenkomst van ehh… bloed en zaad. (Je zou er bijna spontaan zwanger van worden.)

Ook het oogsten van de meipaal uit het bos (gedaan door de mannen) en het voorbereiden van het gat in de aarde waar de meipaal in wordt gezet (de symbolische yoni, gedaan door de vrouwen) zijn omgeven met rituele handelingen. De rituele meipaaldans wordt nog steeds (of opnieuw) op allerlei plekken in Nederland gedaan, variërend van keurig verkapt gekerstend tot old school lekker spicy.

Heilige vuren

Beltane is samen met Imbolc (1 februari), Lugnasadh (1 augustus) en Samhain (31 oktober) één van de vier grote Vuurfeesten. Het vuur staat symbool voor reiniging, transformatie en zegening. Tijdens Beltane worden grote vreugdevuren ontstoken. Vee werd vroeger (en op sommige plaatsen nog steeds) tussen twee grote vuren door gedreven om het te zuiveren van ziekten en onheil, en het te zegenen met gezondheid en vruchtbaarheid voor het komende seizoen.

Ook wij mensen springen met Beltane over het vuur om ons te ontdoen van oude ballast, ons te zuiveren ter voorbereiding op een nieuwe cyclus, en de vonk van seksuele energie door ons heen te jagen om onze vruchtbaarheid te doen oplaaien.

Vanadisnacht, Freya en de kerstening

De vooravond van Beltane (van 30 april op 1 mei) staat in onze contreien ook wel bekend als de Walpurgisnacht. De Walpurgisnacht is een voortzetting van de oude Beltanerituelen in gekerstende vorm. In de 17e eeuw kreeg deze nacht haar “nieuwe” naam, afgeleid van de rooms-katholieke heilige Walburga, die in de vroege Middeleeuwen met name in Duitsland en de Lage Landen een populaire heilige was.

Onze Germaanse voorouders van deze plek, wiens botten onder onze voeten begraven liggen en wiens wijsheid in de berken fluistert voor wie er naar weet te luisteren, eerden de Oude Goden. Freya en Freyr, een broer-en-zus-godenpaar dat heerste over het oudste geslacht van natuurgoden (de Wanen) werden geëerd als drijvende krachten van het vruchtbare land. Freya, als moeder van de Wanen, werd ook wel Vanadis genoemd (de uitgang -dis verwijst naar moeders en vrouwelijke geesten). Walpurgisnacht staat daarom op plaatsen nog steeds bekend als Vanadisnacht. En zoals heel vaak gebeurde met het proces van kerstening, werden allerlei eigenschappen van de grote Freya toegedicht aan de “heilige” Walburga.

Sluier tussen de werelden

Beltane is de tegenhanger van Samhain op 31 oktober. In de Keltische traditie zijn zowel Samhain als Beltane magische dagen. Waarop de grenzen tussen de normale werkelijkheid en de Andere Wereld vervagen. Met Samhain hebben de doden daardoor toegang tot het rijk van de levenden. Met Beltane kunnen wij levenden ons rijk verlaten en het rijk van de elfen en landgeesten bezoeken. Pas dus op waar je loopt want je zou zomaar kunnen verdwalen in de mist over het land en in allerlei wonderlijke avonturen verzeild kunnen raken….

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os