winkel
Webwinkel

Echinacea purpurea – Rode zonnehoed

In Amerika werden al soorten Echinacea gebruikt door de indianenstammen, alvorens de kruiden ook door kolonisten en Europeanen werden toegepast. De Echinacea purpurea sloeg meteen goed aan in Europa, waardoor deze soort in het begin van de 20e eeuw bekend werd.

Deze maand wordt de plant rode zonnehoed, een van de soorten Echinacea, behandeld in de botanische blog. Deze plant met opvallende bloemen komt niet uit Nederland, maar kan hier wel (mits op een goede plek geplant) goed groeien en bloeien.

 

Veel bloemetjes opeengepakt

De rode zonnehoed is een plant van de composietenfamilie. De planten van deze familie hebben heel veel bloemen opeengepakt bij elkaar, waarbij het totaal één bloem lijkt. Maar in plaats van één bloem heb je dan een bos bloemen bij elkaar. Zo’n bos bloemen wordt ook wel een hoofdje genoemd.

Bloemen uit deze familie hebben buisbloemen, lintbloemen, buis- en straalbloemen of buis- en lintbloemen.  De rode zonnehoed heeft buis- en straalbloemen.

Egelachtige bloemkegel

 

De naam Echinacea is van het Griekse ‘echinos’, dat egel betekent en naar de bloemkegel verwijst. Purpurea duidt op de kleur van de lintbloemen (de buitenste bloemen). De planten die met echinacea beginnen, komen van oorsprong uit Noord-Amerika. Het zijn vaste planten die in pollen groeien. De soorten met de Latijnse naam Echinacea angustifolia en Echinacea purpurea zijn de soorten die in de kruidengeneeskunde gebruikt worden.

Geneeskrachtig èn snijbloem

De rode zonnehoed is een vrij grote plant die circa een meter hoog kan worden. De plant heeft een wortelrozet van brede bladeren. Aan de sterke bloemstengels zitten smalle donkergroene bladeren die circa twintig cm lang zijn. Zowel de bladeren als de stengels hebben beharing. De bloemen verschijnen in de zomer en zijn zo’n tien cm groot in doorsnede. De lintbloemen aan de rand zijn roze, de bloemkegels met buisbloemen zijn roodbruin. De bloemen, die vanaf het tweede jaar komen, ruiken naar honing. De plant is dan ook populair bij bijen. Door de opvallende bloemen in combinatie met de hoogte van de plant, wordt de rode zonnehoed ook als snijbloem verkocht.

Niet competitief

De rode zonnehoed is winterhard. De plant is meerjarig. Net zoals veel andere planten met grote bloemen, houdt ook deze plant van een zonnige plek om te staan. Daarnaast heeft hij een voorkeur voor een vruchtbare bodem. Hij kan ook in Nederland geplant worden. Houd er hierbij wel rekening mee dat de plant niet zo concurrentiekrachtig is; hij kan overwoekerd raken.

Gezondheidstoepassingen rode zonnehoed

Zowel het kruid als de wortel bevat heilzame stoffen. De wortel wordt het meeste gebruikt. De inhoudsstoffen die de meeste werkzaamheid hebben zijn: polysacchariden, alkylamiden, koffiezuurderivaten, polyacetyleenverbindingen, flavonoïden. De wortel bevat daarnaast nog etherische olie.

Het werkt als een immuunverbeterend kruid met aangetoonde werkzaamheid. Echinacea is een van de meest onderzochte kruiden. Het werkt zowel tegen virussen, bacteriën, en schimmels.

Wat doet het dan precies?

  • Stimulatie en toename van Natural Killer lymfocyten (witte bloedcellen die virussen kunnen ondervangen)
  • Toename van monocyten in het bloed (worden omgevormd tot macrofagen die indringers opeten als een pacman)
  • Activatie van het complementsysteem (kunnen de celwand helpen doordringen om een indringer onschadelijk te maken)
  • Inhibatie van enzymen (bescherming van weefsel rond een ontstane infectie door een bacterie)
  • Het werkt ontstekingsremmend

Daardoor kan echinacea heel goed worden ingezet bij 

  • Preventie en behandeling van virale-, bacteriële-, en schimmelinfectieziekten en verminderde weerstand
  • Griep en verkoudheid
  • Mond- en tandinfecties
  • Holte- en oorontstekingen
  • Bronchitis (ontstoken bronchiën)

Maar ook uitwendig bij 

wonden, schaafwonden, ontstoken wonden, steenpuisten en herpes simplex (koortslip) infecties

Kruiden kunnen interacties hebben met medicatie en andere kruiden. Daarnaast kunnen kruiden soms niet bij ziekte, zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg altijd een deskundige voor advies.

Wil je meer tips voor weerstandsverhoging? We hebben nog veel andere blogs. Lees bijvoorbeeld dit blog over voeding en het immuunsysteem.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os