Webwinkel

Aftersun; helpt het wel of niet?

Nederlanders zijn over het algemeen behoorlijke zonaanbidders. Zodra de zon schijnt, gaat de korte broek aan of liggen we lekker in het zonnetje te bakken. Dit zal natuurlijk niet voor iedereen gelden, maar de meesten onder ons vinden zon heerlijk. Maar de zon is wel iets om met beleid mee om te gaan. Het geeft ons energie, maar het kan ook energie nemen, vooral als je er te lang in ligt en/of verbrandt. Even (minuutje of 10-15) in de zon zitten zonder factor is belangrijk voor de aanmaak van de weerstandsvitamine D. Maar daarna moeten de meeste mensen wel gaan uitkijken dat ze niet verbranden. Dat wil je te allen tijde voorkomen. Helpt een aftersun na het zonnen?

Vochtverlies en uv-straling

De zon verwarmt onze huid waardoor meer vochtverlies ontstaat. Daarnaast kan de uv-straling dus ook schadelijk zijn voor onze huid. Er ontstaan meer vrije radicalen in de huid, die de huid doen verouderen, want uv-straling zorgt voor verlies van collageen en elastine. Dit leidt tot een verhoogde rimpelvorming. Je ziet vaak ook dat mensen die extreem bruin zijn en veel zonnen, vaak meer rimpels krijgen.

 

Wat doet een aftersun?

Een goede aftersun bevat bestanddelen die vocht en vet toevoegen en die verkoelen. Aloë vera bijvoorbeeld voor de vochthuishouding en oliën zoals jojoba en macadamia die zowel vet als vocht vasthouden in de huid. Als verkoelend ingrediënt wordt vaak menthol gebruikt. Een aftersun kan ook verzachtende  stoffen bevatten als kamille en goudsbloem. Het is dus zeker verstandig om na een zon-dag even lekker de huid te verzorgen.

Wat doet een aftersun niet?

Een aftersun kan na een verbranding van de huid de opgelopen schade niet herstellen, maar alleen verzachten. Het is ook niet in staat om de dieper opgelopen DNA-schade aan de huid te repareren. Dus verbranding voorkomen is heel belangrijk. Mocht je merken dat je aan het verbranden bent, ga dan zo snel als mogelijk in de schaduw zitten. Mocht je toch verbranden, vermijd de zon dan voor meerdere dagen.

Kun je ook een bodylotion gebruiken in plaats van een aftersun?

Dat hangt natuurlijk af van de samenstelling van de bodylotion. Sommige bodylotions zijn niet natuurlijk en daarmee weer belastend voor de huid. Je wilt natuurlijk niet nog meer schadelijke stoffen oplopen dan je al gedaan hebt. Let daarbij op toegevoegd parfum en andere (synthetische) geurstoffen, diethylphthalat, PEG-derivaten, paraffine, aardolieproducten en siliconen. Een verbrande huid is extra gevoelig voor parfum en conserveermiddelen, dus gebruik een zo natuurlijk mogelijk product.

Neem in ieder geval een product waar als eerste water genoemd wordt in de ingrediëntenlijst, want dit is belangrijk bij een aftersun. Neem in ieder geval geen producten die te vettig zijn, want de vetlaag houdt de warmte die al opgenomen is in je huid door de zon nog eens vast. Dan raak je de warmte nog moeilijker kwijt.

Aloë Vera Huidgel

Van der Pigge heeft een heerlijke aftersun in de vorm van onze Aloë Vera Huidgel.

Deze gel is speciaal ontwikkeld voor de zeer gevoelige, kwetsbare, rode of geprikkelde huid. Als je een huid hebt die weinig kan verdragen, is deze gel de ideale verzorging. De toegevoegde Aloë vera werkt verzachtend en ondersteunt het herstellend vermogen van je huid. Deze huidgel kan meermalen per dag worden aangebracht.

Belangrijkste ingrediënten

Aloë vera (bio), Kamille-extract (bio), Jojobaolie (bio), Macadamiaolie (bio), Calendulaextract (bio), Menthol, Caroteen.

Wat kun je doen als je echt verbrand bent?

  • Blijf uit de zon de dagen erna als je huid nog rood is. Smeer ook in de schaduw met een factor.
  • Neem een lauwwarme douche of bad, eventueel met wat havermout erin.
  • Je kunt ook wat koelende kompressen maken met bijvoorbeeld groene thee of kamillethee (kant-en-klaar en afgekoeld), komkommerschijfjes of aardappelschijfjes of koud water.
  • Drink voldoende water!

Ter bescherming hebben we ook een hele fijne natuurlijke zonnemelk met factor 20! Onze Jojoba zonnemelk.

Fijne zomer en veel zonplezier!

Download een van onze gratis E-books!

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van der Pigge is verbonden met haar zusterbedrijf De Groene Os

Zij maken de beste natuurgeneeskundige middelen voor je geliefde dier. Oerkracht uit de natuur voor grote en kleine huisdieren.

De Groene Os